Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Όταν η Αμαλία Μεγαπάνου έκλεψε την παράσταση από την Τζάκι Κένεντι

Η Αμαλία Μεγαπάνου, η γυναίκα που ταυτίστηκε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1951 σε ηλικία 21 ετών και τον ακολούθησε στην εξορία στο Παρίσι το το 1963, καθώς διαφωνούσε με το Παλάτι, έφυγε σήμερα από τη ζωή στα 91 της χρόνια.



Η Αμαλία Κανελλοπούλου είχε αρχοντική καταγωγή, ανιψιά του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Παναγιώτη Κανελλόπουλου.


Η Αμαλία Μεγαπάνου είχε πει ότι δε θα μιλήσει για τη ζωή της ποτέ, πράγμα που τήρησε μέχρι τέλους ενώ όταν τη ρωτούσα για τον σύζυγό της είχε δώσει μια απάντηση που αναπαράγεται εδώ και δεκαετίες ως υπόδειγμα καθώς αρκέστηκε να πει: "Δεν ασχολούμαι με τη δουλειά του άντρα μου, διότι την κάνει πολύ καλά".

Το ζεύγος Καραμανλή στον Λευκό Οίκο


Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της κοινής τους ζωής ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργικού ζεύγους στο Λευκό Οίκο. Η κομψότητα, το στυλ στο ντύσιμό της και οι τρόποι της Αμαλίας Μεγαπάνου που ήταν το σήμα κατατεθέν της, μέχρι τα βαθιά γεράματα, εντυπωσίασαν όπως έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής, ακόμη και την Τζάκι Κένεντι.

Στις 17 Απριλίου του 1961, ώρα 11.30 το πρωί, το ζεύγος Καραμανλή έφτασε στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη, καθώς η επίσκεψη γίνεται την ημέρα που χιλιάδες αντίπαλοι του Κάστρο εισβάλουν στην Κούβα με ορμητήριο το Μαϊάμι και φυσικά με αμερικανική υποστήριξη. Την ηγεσία των κουβανικών ενόπλων δυνάμεων αναλαμβάνει προσωπικά ο Φιντέλ Κάστρο και οδηγεί σε πλήρη αποτυχία την επιχείρηση, ανακαταλαμβάνοντας και τα τελευταία προγεφυρώματα των αντικαθεστωτικών. Παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα ο Κέννεντυ συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στη συνέχεια είχε δύο θερμές μακρές συνομιλίες.


Στην υποδοχή της ελληνικής αποστολής έπεσαν τιμητικά 19 συνολικά κανοβιοβολισμοί, ενώ ο Υπ. Εξωτερικών Ρασκ, έσπευσε να κάνει δηλώσεις σχετικά με τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνάντησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Κένεντυ, που είχε αναλάβει την προεδρία πριν από τρεις μήνες. Ο Κένεντυ και η σύζυγός του, Ζακλίν, καλωσόρισαν στον Λευκό Οίκο τον Κ. Καραμανλή και την Αμαλία, την οποία ο αμερικάνικος Τύπος αποκάλεσε "Ζακλίν της Ελλάδας" λόγω της κομψότητάς της.


Τι έγραψε ο ξένος τύπος


Ο Αμερικάνος Πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα "κοιτίδα του πολιτισμού" και τόνισε ότι η απόφαση για τη χορήγηση χρημάτων στην Ελλάδα με το Δόγμα Τρούμαν ήταν ομόφωνη, εξαιτίας της τεράστιας σημασίας που είχε χώρα για την παγκόσμια πολιτική. Ο Καραμανλής, με τη σειρά του, τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υποστήριζε σθεναρά το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Ο Τύπος σχολίαζε ότι από την επιτυχία της επίσκεψης θα κρινόταν η παραμονή του Καραμανλή στην εξουσία και η νίκη της ΕΡΕ στις επερχόμενες εκλογές. Παράλληλα, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης έγραψαν πως η ελληνική κυβέρνηση είχε επηρεαστεί από κακόβουλα σχόλια των Σοβιετικών και φοβόταν ότι οι Αμερικάνοι δεν παρέμεναν πιστοί σύμμαχοι της Ελλάδας. Οι υποψίες της κυβέρνησης διαψεύστηκαν, έγραφαν οι Τάιμς, με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού.


Τι ρώτησαν την Αμαλία Καραμανλή


"Αν ήμουν Αμερικάνα, θα τον ψήφιζα", είπε στους δημοσιογράφους η σύζυγος του Κ. Καραμανλή όταν την ρώτησαν τι πίστευε για τον πρόεδρο Κένεντυ. Μάλιστα, η Αμαλία Μεγαπάνου τον χαρακτήρισε πολύ γοητευτικό. Δεν ξέχασε να παινεύσει και τον δικό της σύζυγο: "Δεν ασχολούμαι με τη δουλειά του άντρα μου, γιατί την κάνει πολύ καλά", δήλωσε στους δημοσιογράφους. Όταν ήρθε η ώρα της αναχώρησης, οι Κένεντυ συνόδευσαν το ζεύγος Καραμανλή μέχρι το αυτοκίνητο που θα τους μετέφερε στο αεροδρόμιο.

Δείτε το βίντεο της άφιξης στο Λευκό Οίκο









thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου