«Το μήνυμα το έχουν πάρει οι ευπαθείς άνθρωποι και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Οι νέοι που εκτίθενται πιο εύκολα, λόγω της κυκλοφορίας τους, είναι λογικό να μολύνονται περισσότερο. Ωστόσο, έχουμε πιο ήπιες νοσήσεις», τόνισε ο καθηγητής.
Όσον αφορά για το γεγονός πως νόσησαν αρκετοί άνθρωποι στην Αττική, σημείωσε: «Όταν τα κρούσματα σε μια περιοχή αυξάνονται, μας ανησυχεί», για να υπενθυμίσει εκ νέου τα μέτρα προστασίας. «Αρχίζουμε να ξεχνάμε», τόνισε, «δεν έχουμε εμβόλιο ή άλλη παρέμβαση, έχουμε δύο "όπλα" την προφύλαξη και για εμάς, την καλύτερη γνώση της νόσου».
Ο κ. Γαργαλιάνος στάθηκε σε τρία πράγματα που πρέπει να κάνουμε ως πολίτες:
Να φοράμε τη μάσκα σε κλειστούς χώρους
Να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό.
Να κρατάμε αποστάσεις.
Σε ερώτηση για το αν πλησιάζει «καμπανάκι κινδύνου» για τον κορονοϊό, απάντησε: «Ακόμη δεν έχει φτάσει ο δείκτης "R" στο 1, ούτε έχει ξεπεράσει το 0,5 ή το 0,6. Δεν αξίζει τον κόπο να παίζουμε με τα νούμερα». Δεν χρειάζεται να αυξάνονται τα μέτρα, όταν αυξάνονται τα κρούσματα, είπε για να υπενθυμίσει την τήρηση των μέτρων.
Ερωτηθείς για τα πανηγύρια και αν είναι εφικτό να γίνουν με την τήρηση των μέτρων, επισήμανε ότι δεν υπάρχει «μαγική συνταγή», καθώς «αν υπήρχε θα το εισαγούμασταν. Εμείς απλώς εισηγήσεις κάνουμε, τις αποφάσεις τις λαμβάνει η Πολιτεία, αλλά για τα πανηγύρια δεν μπορεί να γίνουν».
Αναφορικά με το μοντέλο της «ανοσίας της αγέλης», το χαρακτήρισε «απόλυτο μύθο» και έκανε λόγο για πλήρη αποτυχία του σουηδικού μοντέλου. «Σε χώρες που επλήγησαν μαζικά από τον κορονοϊό, τα αντισώματα δεν ξεπέρασαν το 5%».
Τέλος, έκανε σαφές ότι «δεν γίνεται αυτό, για να αποκτήσει ανοσία η κοινότητα, να πιάσουμε την ανοσία τη συλλογική, πρέπει να ξεπεραστεί το 70-75% θετικότητας ο πληθυσμός, η Σουηδία έφτασε το 5%. Αυτό γίνεται μόνο με το εμβόλιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου