Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Κοροναϊός : Η εκτόξευση κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα – Στο μικροσκόπιο οι εστίες υπερμετάδοσης

Συναγερμός εκ νέου σήμανε σήμερα τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στην κυβέρνηση της χώρας, μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων, που απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο αυτό που φωνάζουν τόσον καιρό οι επιστήμονες: ότι η πανδημία είναι απρόβλεπτη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να «εκραγεί».


Συναγερμός εκ νέου σήμανε σήμερα τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στην κυβέρνηση της χώρας, μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων, που απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο αυτό που φωνάζουν τόσον καιρό οι επιστήμονες: ότι η πανδημία είναι απρόβλεπτη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να «εκραγεί».

Αυτό διότι ενώ από το περασμένο Σάββατο έως την Τρίτη, δηλαδή για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, τα κρούσματα βρίσκονταν κάτω από το 200, με τον Γκίκα Μαγιορκίνη -κατά την ενημέρωση της Τρίτης- να κάνει λόγο για θετικά στοιχεία, αναφερόμενος στη μείωση κρουσμάτων, έως εκείνη την ημέρα, χθες υπήρξε νέα αύξηση, ξεπερνώντας και πάλι τα 200, ενώ σήμερα σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ αγγίζοντας τα… 400.

Ο σημερινός απολογισμός των 372 νέων περιπτώσεων του φονικού ιού στη χώρα μας, έδειξε πόσο εύκολα μπορεί να εκτροχιαστεί η κατάσταση, εφόσον υπάρξουν 2-3 εστίες υπερμετάδοσης, όπως για παράδειγμα συνέβη στα Γιαννιτσά. Όμως δεν είναι μόνο το Γιαννιτσά, αφού σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ακόμα 29 κρούσματα συνδέονται με βιομηχανία ανακύκλωσης στην Αττική και 21 προέρχονται από διάφορες γνωστές συρροές προηγούμενων ημερών.

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό, αφού και η Αττική βρίσκεται συνεχόμενα στο «κόκκινο» έχοντας σε καθημερινή βάση το μεγαλύτερο ποσοστό των καθημερινών κρουσμάτων και προκαλώντας πονοκέφαλο στους επιστήμονες.

Αυτός είναι και ο λόγος που την Παρασκευή το πρωί, στη σύσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους λοιμωξιολόγους, αναμένεται να κριθούν τα νέα, έκτακτα, μέτρα για την αντιμετώπιση και την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κοροναϊού.

Προ των πυλών η καθολική χρήση της μάσκας


Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στο αν θα αποφασιστεί τελικά η καθολική χρήση της μάσκας. Δηλαδή όλοι οι πολίτες να φορούν μάσκα, όχι μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά και στο δρόμο, ακόμη και για μια μικρή βόλτα.

Δεν αποκλείεται, και μάλιστα ίσως είναι πολύ κοντά, όλοι μας να κινούμαστε ακόμη και σε ανοικτούς χώρους με μάσκες στο πρόσωπο.

Το ιδιαίτερα σκληρό μέτρο, που σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις, ενδεχομένως να μην εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα, αλλά στις περιοχές όπου η πανδημία χτυπάει κόκκινο.

Μία από αυτές τις περιοχές είναι η Αττική όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων αλλά και αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων στις εντατικές. Αλλά και σε περιοχές όπως Κιλκίς, Πιερία, Ημαθία και Πέλλα οι οποίες κηρύχθηκαν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων λόγω κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, οι επιστήμονες έχουν εισηγηθεί ξεκάθαρα στην κυβέρνηση την υποχρεωτική χρήση της μάσκας για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Την τελική απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός αφού σταθμίσει μια σειρά από παράγοντες, με κυριότερο φυσικά το πώς αυτό το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Ένα από αυτά είναι η καθολική χρήση της μάσκας παντού, αλλά και η αλλαγή στο ωράριο των καταστημάτων ώστε να ανοίγουν και να κλείνουν διαφορετικά προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στα 114 τα κρούσματα από το εργοστάσιο στα Γιαννιτσά


Σύμφωνα, με όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, από 372 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν σήμερα, περίπου τα μισά είναι προερχόμενα από τρία μεγάλα cluster στη χώρα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, 114 κρούσματα σχετίζονται με την εστία υπερμετάδοσης στην κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά.

Εκτός από την εστία υπερμετάδοσης Γιαννιτσά, 29 ακόμα συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία ανακύκλωσης στην Αττική και 21 προέρχονται από διάφορες γνωστές συρροές προηγούμενων ημερών. Μάλιστα, τα 114 νέα κρούσματα από τη συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα κατανέμονται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες από όπου προέρχονται οι εργαζόμενοι.

Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία διερεύνησης κρουσμάτων και ιχνηλάτησης επαφών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό αλλά και με δυσοίωνες εκτιμήσεις για τον τελικό αριθμό των κρουσμάτων από αυτήν την εστία και για τους κύκλους μεταδόσεων που έχουν ήδη ανοίξει. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από την περασμένη Τρίτη μέχρι σήμερα που ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη συρροή έχουν εντοπιστεί 160 κρούσματα.

Μάλιστα, διεξάγεται σε μεγάλη γεωγραφική έκταση, σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες, στην Πέλλα, την Ημαθία, την Πιερία, το Κιλκίς.

Αυτός είναι και ο λόγος που σε αυτές τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα, ενώ με εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια τα νοσοκομεία των νομών τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Νωρίτερα, δε, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή του γ.γ. Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου, του γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, όπου και αναλύθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή, έπειτα από τη γνωστή συρροή κρουσμάτων.

Λουκέτο στο εργοστάσιο στα Γιαννιτσά


Το βράδυ της Πέμπτης η ΓΓΠΠ ανακοίνωσε πως λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου (114 κρούσματα) και κατόπιν σχετικών ελέγχων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, αναστέλλεται η λειτουργία της εν λόγω εταιρείας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων όλων των υποδομών και των εγκαταστάσεών της, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Η ανωτέρω αναστολή λειτουργίας ισχύει για 7 ημέρες από 11/09/2020 και ώρα 06.00 έως 18/09/2020 και ώρα 06.00.

Έκτακτα μέτρα


Την ίδια στιγμή, έκτακτα περιοριστικά μέτρα στις παραπάνω περιοχές ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, οι περιοχές τίθενται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, υπάρχει απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

Επίσης, αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

Υπογραμμίζεται ακόμα πως στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική η τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Τα εν λόγω μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες: από την Παρασκευή 11/09/2020 και ώρα 06.00 έως και την Παρασκευή 25/09/2020 και ώρα 06.00.

Η κατάσταση στην Ελλάδα


Συναγερμός σήμανε σήμερα στην Ελλάδα μετά την ξαφνική έκρηξη των κρουσμάτων, η οποία συνοδεύτηκε με αρνητικό ρεκόρ, τη στιγμή που ο αριθμός ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 300. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 372 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα 164 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ τα 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ακόμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, 114 συνδέονται με το εργοστάσιο στη Γιαννιτσά, ενώ 29 ακόμα συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία ανακύκλωσης στην Αττική και 21 προέρχονται από διάφορες γνωστές συρροές προηγούμενων ημερών.

Αρνητική πρωταθλήτρια είναι για ακόμα μια μέρα η Αττική, με 133 κρούσματα, ενώ 70 εντοπίστηκαν στην Πέλλα και 15 στην Πιερία. Σταθερά ψηλά με 18 βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, ενώ 14 εντοπίστηκαν στην Καστοριά.

Δείτε αναλυτικά:

(21) κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
(6) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
(345) εγχώρια κρούσματα
133 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
18 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης
1 κρούσμα από Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
1 κρούσμα από Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα από Π.Ε. Γρεβενών
5 κρούσματα από Π.Ε. Εύβοιας
3 κρούσματα από Π.Ε. Ζακύνθου
8 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας (4 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων, 1 αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα)
7 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης
9 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων
14 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς (εκ των οποίων τα 13 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)
70 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας (εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)
4 κρούσματα από Π.Ε. Κεφαλλονιάς
2 κρούσματα από Π.Ε. Κιλκίς
7 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης
2 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας
1 κρούσμα από Π.Ε. Λασιθίου
6 κρούσματα από Π.Ε. Λέσβου
3 κρούσματα από Π.Ε. Λήμνου
15 κρούσματα από Π.Ε. Πιερίας (εκ των οποίων 13 συνδεόμενα με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)
1 κρούσμα από Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα από Π.Ε. Σάμου
2 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων
1 κρούσμα από Π.Ε. Φλώρινας
30 κρούσματα υπό διερεύνηση (εκ των οποίων 18 συνδεόμενα με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων).

Στα 12.452 ο συνολικός αριθμός


Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12.452, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες, ενώ 2.324 (18.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.511 (44.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 49 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 12 (24.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 167 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 297 θανάτους συνολικά στη χώρα. 110 (37.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή


Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά


Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.



in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου