Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Το Oruc Reis έφτασε στην Αττάλεια

Η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει, μέχρι στιγμής, σε ανανέωση της NAVTEX για παραμονή του Oruc Reis στην ανατ. Μεσόγειο. "Η Αθήνα περιμένει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση και τις επόμενες ημέρες" δήλωσε ο Στ. Πέτσας.


Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια, για πρώτη φορά μετά από την έξοδο του στις 10 Αυγούστου. Η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει, μέχρι στιγμής, σε ανανέωση της NAVTEX για παραμονή του ερευνητικού πλοίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Η εικόνα από το marinetraffic:



Όπως αναφέρει το Militaire.gr, αρκετοί αποδίδουν την απόφαση της Άγκυρας να απομακρύνει το ερευνητικό σκάφος στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο στην Κύπρο, αλλά και με τις εξελίξεις στο Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη, το Oruc Reis αντιμετωπίζει τεχνικό πρόβλημα.
Πέτσας: Θετικό βήμα, η Αθήνα περιμένει συνέπεια και συνέχεια
«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε τη μη ανανέωση της παράνομης τουρκικής Navtex και την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μια κίνηση «έμπρακτης αποκλιμάκωσης» από την πλευρά της Άγκυρας.
«Τώρα η Αθήνα περιμένει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση και τις επόμενες ημέρες» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συνέχισε: «Είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 και αυτό, επαναλαμβάνω, έχει σαν αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αλλά και τα «μηνύματα» που έστειλε στην Τουρκία από την Κύπρο.
«Είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς» είπε με νόημα ο κ. Πέτσας.
Μάλιστα, ο κ. Πέτσας εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να «ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016.
Μοναδικό αντικείμενο, όπως τόνισε ο ίδιος, θα είναι η λύση της μιας και μοναδικής διαφοράς με την Άγκυρα -η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

news247


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου