Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Κορωνοϊός: Συναγερμός σε Κοζάνη, Ιωάννινα και Πέλλα. Σε πορεία σταθεροποίησης η Αττική

Γιατί αντιδρούν πιο αργά τα αστικά κέντρα στα μέτρα
 - Σε 33 περιφερειακές ενότητες «απλωμένος» ο κορωνοϊός 
- Σχέδιο για διενέργεια rapid test στα σχολεία και στα νοσοκομεία

Σε πορεία σταθεροποίησης βρίσκεται πια η Αττική σε ό,τι αφορά την επιδημία κορωνοϊού, καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται κρούσματα, νοσηλείες, θάνατοι - τα λεγόμενα σκληρά δεδομένα - που θεωρούνται διαχειρίσιμα από τους ειδικούς.

Αντίθετη είναι η επιδημιολογική κατάσταση σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Κοζάνη, τα Ιωάννινα και την Πέλλα όπου έχει σημάνει συναγερμός. Οι διακυμάνσεις του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας, από περιφερειακή ενότητα σε ενότητα, ή ακόμη και μέσα στην ίδια περιφέρεια, σχετίζονται στενά με το πρόσφορο έδαφος που δημιουργεί για τον κορωνοϊό η χαλάρωση των μέτρων.

Μάλιστα, διεθνείς μελέτες που επικαλέστηκε ο κ. Μαγιορκίνης δείχνουν πως η ταχύτητα αποτελεσματικότητας των μέτρων είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον πληθυσμό στον οποίο απευθύνονται.

«Αν μείνουμε στο σημερινό επίπεδο, είμαστε καλά» επισήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγώντας ότι τα κρούσματα παραμένουν κατά μέσο όρο στα 300 – 400 την ημέρα, με τάσεις σταθεροποίησης στο λεκανοπέδιο όπου όμως, η επιδημιολογική εικόνα μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.

Χθες καταγράφηκαν 408 νέα κρούσματα. Σταθεροποίηση δείχνουν και τα ημερήσια στοιχεία των διασωληνωμένων που όπως είπε έχουν πέσει κάτω από 90 καθώς και των θυμάτων που κυμαίνονται στα 5-6 ημερησίως. Το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία της χώρας κυμαίνεται στους 715, με τους 86 εξ αυτών να είναι διασωληνωμένοι. Καταγράφηκαν επίσης 79 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 με τις 50 εξ αυτών να αφορούν νοσοκομεία της Αττικής.



Η σταθεροποίηση στην Αττική και η εκτός ελέγχου πορεία του κορωνοϊού στη Μακεδονία

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχουν θέσει τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας συγκεκριμένες περιοχές, πλην Αττικής. Από τα 363 εγχώρια κρούσματα τα 170 εμφανίζονται στο λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, από τα 5.472 ενεργά κρούσματα τα μισά είναι στην Αττική με πληροφορίες να αναφέρουν ότι αρκετά βαρύ είναι το επιδημιολογικό φορτίο σε Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Νίκαια και Πειραιά.. Από τα άλλα, τουλάχιστον 600 εντοπίζονται στις τρεις επίμαχες περιοχές Κοζάνης, Ιωαννίνων και Πέλλας.

Ειδικότερα, 181 κρούσματα είναι ενεργά στην Κοζάνη, σχεδόν 200 στα Ιωάννινα, όπου μάλιστα 24 ασθενείς νοσηλεύονται, και 212 ενεργά κρούσματα μετρά η Πέλλα. Χθες, ανακοινώθηκαν πανελλαδικά 408 κρούσματα, που «απλώνονται» σε 33 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

«Ότι η εφαρμογή των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δραστική και η αποτελεσματικότητα των μέτρων σε ένα χωριό είναι ταχύτερη σε σύγκριση με μια πόλη με παρόμοιο ποσοστό λοιμώξεων το έδειξαν οι μελέτες. Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε πιο γρήγορα την αποτελεσματικότητα των προληπτικών μέτρων σε μικρότερες πόλεις και χωριά. Το φαινόμενο έχει ομοιότητα με το φαινόμενο της αδράνειας, το οποίο έχουμε συνηθίσει από την καθημερινότητά μας. Όσο πιο μεγάλο είναι ένα όχημα που κινείται, τόσο πιο δύσκολα να το σταματήσουμε» περιέγραψε χθες ο κ. Μαγιορκίνης τη πορεία της επιδημίας.

Ειδικά αναφορικά με την Αττική, εξήγησε ότι «τα αστικά κέντρα “αντιδρούν” πολύ πιο αργά στα μέτρα σε σχέση με την αντίδραση που καταγράφεται σε μια μικρή πόλη ή ένα χωριό και θα χρειαστεί τον επόμενο καιρό επιμονή και προσήλωση στα μέτρα από τους κατοίκους της πρωτεύουσας για να ανακοπεί η επιδημία». Επανέλαβε για μια ακόμη φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες ότι η εκθετική αύξηση με βάση τα τωρινά δεδομένα μοιάζει μακρινή. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt δεν έχει πέσει κάτω από 1, κάτι που είναι το ζητούμενο για την Αττική.

Σχέδιο για διενέργεια rapid test στα σχολεία και στα νοσοκομεία

Σχέδιο για τη στρατηγική διενέργεια των γρήγορων τεστ, των λεγόμενων rapid test, σε σχολεία και σε νοσοκομεία εκπονεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, όπως αποκάλυψε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και μέλος της Επιτροπής, κ. Μαγιορκίνης.

Ερωτηθείς από το protothema.gr, αν τα rapid test γίνονται στο πλαίσιο επιδημιολογικών μελετών όπως συστήνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ποια συμπεράσματα έχουν εξαχθεί στη χώρα μας ο ειδικός εξήγησε πως χτίζεται η σχετική στρατηγική: «σε αυτή τη φάση τα γρήγορα τεστ γίνονται στοχευμένα σε δύσκολα προσβάσιμους πληθυσμούς οι οποίοι μπορεί να είναι και αυτό που λέμε, τα pockets, τα σημεία όπου ο ιός μπορεί να έχει περάσει και να μην μπορούμε εύκολα να το ανιχνεύσουμε».

Τα πρώτα στοιχεία μοιάζουν φειδωλά, είπε ο ειδικός και ζήτησε λίγο χρόνο, ώστε να εξαχθούν τα συμπεράσματα. «Πρέπει να περιμένουμε να επιστρέψει η μονάδα του ΕΟΔΥ στην πλατεία και να δοθεί χρόνος για τη σύγκριση των στοιχείων σε κάθε περιοχή» παραδέχθηκε ο ειδικός.

Στο μεταξύ έχουν διενεργηθεί χιλιάδες τεστ σε πλατείες και γειτονιές της Αττικής όπου υπάρχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. 

Το επόμενο βήμα είναι να μπει το γρήγορο τεστ στα Νοσοκομεία και στα σχολεία, κάτι το οποίο σχεδιάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Ο σκοπός είναι να ελεγχθούν πληθυσμοί όπως οι υγειονομικοί εργαζόμενοι είτε τα παιδιά στο μαθητικό περιβάλλον οι οποίοι μπορεί να έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και να γίνει παρέμβαση σε αυτούς τους πληθυσμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου