Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Ο κρόκος παλεύει με τον κορωνοϊό- Συγκομιδή εν μέσω lock down- Το πρόβλημα των εργατικών χεριών

 Η μεγάλη στιγμή της συγκομιδής έφτασε για το κροκοχώραφα της περιοχής, με τους τοπικούς παραγωγούς να μπαίνουν από την αρχή της εβδομάδας στη δύσκολη και επίπονη διαδικασία του μαζέματος της σοδειάς του.

Το χρυσάφι της Ελιμειώτιδας γης, όπως έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε τον κρόκο, κινείται και αυτό στον αστερισμό του covid-19 καθώς παραγωγοί και εργάτες γης, αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις μετά τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την μη εξάπλωση της πανδημίας.

Φυσικά την κατάσταση ήρθε να επιδεινώσει η επιβολή του τοπικού lock down στην Π.Ε. Κοζάνης, το οποίο έπεσε ακριβώς στις ημερομηνίες όπου γίνεται η συγκομιδή, μια διαδικασία που είναι συγκεκριμένη και δεν απαιτεί καθυστερήσεις.

Η παράταση ή όχι της επιβολής lock down θα κρίνει κατά πολύ το κατά πόσο θα μεταφερθούν εργατικά χέρια από γειτονικούς νομούς στην περιοχή, καθώς μετά τις αναμενόμενες βροχές της Τετάρτης και της Πέμπτης η συγκομιδή θα πρέπει να τρέξει με γοργούς ρυθμούς για τις επόμενες 15-20 μέρες.

Όπως λένε οι παραγωγοί, προσπαθούν να τηρούν τις αποστάσεις κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, ενώ μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται με τη μεταφορά εργατών στα χωράφια, καθώς με τα μέτρα που ισχύουν αναγκάζονται να κάνουν πολλά δρομολόγια, ώστε να τους μεταφέρουν ανά μικρές ομάδες, γεγονός που καθυστερεί τη διαδικασία συγκομιδής αλλά αυξάνει παράλληλα και τα έξοδα.

Η έλλειψη εργατικών χεριών από τις γειτονικές χώρες και κυρίως από την Αλβανία, υποχρέωσε τον Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών αλλά και τους παραγωγούς, να απευθύνουν έκκληση σε συμπολίτες από την περιοχή, οι οποίοι αναζητούν εισόδημα(έστω και εποχιακό), προκειμένου να εργαστούν στη διαδικασία συγκομιδής του κρόκου και γιατί όχι να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί σε επόμενο διάστημα.

Όπως τονίζει  ο Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών, Βασίλης Μητσόπουλος, η παραγωγή φαίνεται πως θα είναι καλή φέτος, στόχος είναι όμως να μην μείνει ασυγκόμιστο προϊόν στα χωράφια: «Είναι μια δύσκολη χρονιά φέτος, λόγω κορωνοϊού, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάμε καλά. Η έλλειψη εργατικών χεριών είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, δίνουμε αγώνα ώστε να μαζέψουμε όλο το προϊόν από τα χωράφια. Συνιστώ ψυχραιμία σε όλους τους παραγωγούς, πιστεύω θα τα καταφέρουμε».


Στο Συνεταιρισμό ευελπιστούν σε μια σοδειά που θα κινηθεί από 2,5- 3 τόνους, από τα περίπου 5.000 στρ. που καλλιεργούνται και έχουν αναφορά στον Συνεταιρισμό.

Όπως είναι φυσικό ο κρόκος, ένα εξαγώγιμο προϊόν, δεν μπορεί να μην ανησυχεί και για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκές ή άλλες χώρες καθώς η πανδημία έπληξε περιοχές που αποτελούν προνομιακές αγορές, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Τον Απρίλιο και Μάιο αυτό το πλήγμα φάνηκε στις εξαγωγές του κρόκου, με την κατάσταση σταδιακά να αλλάζει σύμφωνα με τους ανθρώπους του συνεταιρισμού, ενώ πάντα υπάρχει και το μεγάλο στοίχημα της Κίνας, μια αγορά που άνοιξε αλλά τα βήματα ακόμα είναι αργά προς την κατεύθυνση που όλοι επιθυμούν.

Πάντως ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών, προσπαθώντας να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μελών του, έχει ήδη αποστείλει τεκμηριωμένο φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο εξετάζει σχολαστικά ποια προϊόντα της ελληνικής γης θα ενισχυθούν ως προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία.

Όπως τονίζουν οι κροκοπαραγωγοί, ο κρόκος αποδεδειγμένα είναι ένα από αυτά τα προϊόντα με τις εξαγωγές τη φετινή χρονιά να πλήττονται σε μεγάλο βαθμό.


Ζήσης Πιτσιάβας - e-ptolemeos.gr

φωτογραφίες αρχείου







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου