Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Οι πρώτες αεροδιακομιδές ασθενών από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα

 Στο νοσοκομείο της Δράμας υπήρχε τις τελευταίες ημέρες μεγάλη πίεση ενώ είχαν προβλήματα με τη διάθεση οξυγόνου, γι’ αυτό και κρίθηκε αναγκαίο η μεταφορά των τριών αυτών ανθρώπων καθώς η κατάσταση της υγείας τους είναι σοβαρή και θα πρέπει να νοσηλευθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

To C130 της Πολεμικής Αεροπορίας αναχώρησε το πρωί της Πέμπτης, από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό την Καβάλα, από όπου θα παραλάβει τρεις ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο νοσοκομείο της Δράμας και θα τους μεταφέρει στην Αθήνα.

Το αεροσκάφος έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τριών ασθενών, κάθε ένας από τους οποίους πρέπει να συνοδεύεται από τον γιατρό του, ο οποίος θα έχει την ευθύνη μέχρι ο ασθενής να εισαχθεί σε νοσοκομείο της Αττικής.

Η πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι πτωτική σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, κινείται όμως ακόμη σε υψηλά επίπεδα με τους «σκληρούς» δείκτες να δημιουργούν ασφυκτική πίεση στο Σύστημα Υγείας. Ο αριθμός των διασωληνωμένων κατέρριψε «ρεκόρ» χθες φτάνοντας τους 597, ενώ επιπλέον 87 ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους και ο συνολικός αριθμός των θανάτων έφτασαν τους 1.902.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει  ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Νίκος Παπαϊωάννου, η εξέταση των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη έδειξαν χθες μείωση 50% της μέσης τιμής αυτής της εβδομάδας συγκριτικά με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας. «Βλέπουμε ότι υπάρχει αντιστοιχία του ιικού φορτίου που είχε η Θεσσαλονίκη στις 6 Νοεμβρίου. Αρχίζουμε δηλαδή να πηγαίνουμε προς τα πίσω», επισημαίνει ο κ. Παπαΐωάννου και εξηγεί ότι σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες θα μπορούσε η συμπρωτεύουσα να φτάσει σε επίπεδα του ιικού φορτίου που υπήρχε στις 12 Οκτωβρίου. «Τα μηνύματα είναι θετικά, παγιώνεται μια καλή προοπτική», σχολιάζει ο πρύτανης.

Αντίστοιχη εικόνα, που εμπνέει αισιοδοξία, παρατηρείται και στα λύματα της Αττικής, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο. «Δυστυχώς όμως», όπως τόνισε (Mega) ο κ. Δημόπουλος, «δεν διαπιστώνεται μείωση κρουσμάτων στον ίδιο βαθμό σε περιφέρειες στην επαρχία», τονίζοντας ότι ίσως εκεί τα μέτρα να μην εφαρμόζονται τόσο σχολαστικά.

Η Θεσσαλία είναι Περιφέρεια που δέχεται αρκετή πίεση τις τελευταίες ημέρες. Η Λάρισα έχει σταθερά πολύ μεγάλο αριθμό νέων διαγνώσεων καθημερινά, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε «κλοιό» περιοριστικών μέτρων αρκετά νωρίτερα σε σχέση με την ημερομηνία επιβολής του δεύτερου lockdown. Στην περιοχή της Λάρισας εντοπίστηκαν χθες 160 νέα κρούσματα, στη Μαγνησία 69, στην Καρδίτσα 39, στα Τρίκαλα 16.

Στη Βόρεια Ελλάδα, το αποτύπωμα της επιδημίας είναι «βαρύ», μεταξύ άλλων, στην Πέλλα η οποία κατέγραψε 106 νέα περιστατικά χθες, στην Ημαθία (61 περιστατικά χθες), στη Δράμα (59 κρούσματα), στις Σέρρες με 55 νέες μολύνσεις χθες.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις «κόκκινες» περιοχές έκρουσε χθες κατά την παρουσίαση των δράσεων του ΕΟΔΥ και της συμβολής του στην πανδημία ο υπουργός Υγείας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Θεσσαλονίκη που και τη χθεσινή ημέρα είχε υψηλό αριθμό κρουσμάτων (633). Ο Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος, προαναγγέλλοντας κάτι που είναι ήδη γνωστό, ότι οι γιορτές θα συνοδεύονται από αυστηρούς περιορισμούς. Η παράταση του lockdown είναι δεδομένη, χωρίς να είναι γνωστή η χρονική του διάρκεια. Οι κυβερνητικές αποφάσεις για τη σταδιακή άρση των περιορισμών θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, προς το παρόν όμως διατηρείται στάση αναμονής για να δείξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα τον ρυθμό μείωσης των κρουσμάτων. Τα στοιχεία αξιολογούνται από τους ειδικούς καθημερινά.

Το ΕΣΥ

Σε κάθε περίπτωση «οδηγός» στις αποφάσεις είναι το Σύστημα Υγείας που αργεί ακόμη να δώσει εμφανή ενθαρρυντικά σημάδια και συνεχίζει να βρίσκεται υπό πίεση. «Το σύστημα Υγείας παντού πιέζεται, όμως αντέχει ακόμη», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Το νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε την εφημερία του με διαθέσιμες μόλις 75 κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με κορονοϊό και καλυμμένες όλες τις κλίνες ΜΕΘ Covid. Χθες το πρωί το «Ιπποκράτειο» ολοκλήρωσε την εφημερία του με 80 εισαγωγές ασθενών, όταν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εφημερίας του είχε προχωρήσει στην εισαγωγή 120 ασθενών.

Τα προβλήματα που προκύπτουν από τις ελλείψεις ΜΕΘ επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλλοντας ότι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους και όχι ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας διασωληνωμένοι σε θαλάμους και όχι σε ΜΕΘ βρίσκονται τρεις ασθενείς στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», από δύο στα νοσοκομεία Κατερίνης και Εδεσσας και ένας στο Nοσοκομείο Σερρών.

Στο μεταξύ, τα νεαρά θύματα της νόσου αυξάνονται. Χθες έγινε γνωστό ότι ανάμεσα σε όσους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους ήταν 37χρονος πατέρας τριών μικρών παιδιών από τους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης, ο οποίος φέρεται να έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Με βάση τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, έντεκα ασθενείς από 18 έως 39 ετών νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία.

Περισσότερα τεστ

Ακόμη περισσότερο αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των rapid tests από τον ΕΟΔΥ το επόμενο διάστημα, με στόχο την καλύτερη επιτήρηση της νόσου Covid-19, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Παναγιώτης Αρκουμανέας, κατά την παρουσίαση του έργου και των δράσεων του ΕΟΔΥ. Οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες αποτελούν μια ελληνική καινοτομία και δεν υπάρχουν αντίστοιχες δράσεις αλλού στην Ευρώπη έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 2.200.000 τεστ (μοριακά και rapid). Ανάμεσα στις δράσεις που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι οι διαρκείς έλεγχοι και επανέλεγχοι σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές (περισσότερες από 2.000 δράσεις).

Οι αριθμοί

2.152 κρούσματα χθες

383 στην Αττική

633 στη Θεσσαλονίκη

97.288 κρούσματα συνολικά

87 θάνατοι χθες

1.902 θάνατοι συνολικά

597 διασωληνωμένοι

505 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ





eleftherostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου