Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Η κατάσταση αναλυτικά σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας

Τι ανέφεραν οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας κατά την τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ασφυκτική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Ελεύθερο το 20% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική.

Για την κατάσταση στα μέτωπα του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν το πρωί οι Διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

1η ΥΠΕ (Αττικής)

Ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης σημείωσε ότι στην Αττική (εκτός Δυτικής Αττικής και Πειραιά που ανήκουν στη 2η ΥΠΕ), λειτουργούν 29 Νοσοκομεία και δύο Παίδων, εκ των οποίων τα οκτώ είναι Νοσοκομεία αναφοράς, ενώ έχουν αναπτυχθεί και 10 Κέντρα Υγείας Covid. Οι κλίνες που διατίθενται για COVID από την 1η ΥΠΕ, είναι συνολικά 1.191.

Όπως ανέφερε ο κ. Στάθης, οι αριθμοί στην Αττική δείχνουν ότι υπάρχει σταθεροποίηση και στα κρούσματα και στη διαχείριση των νοσοκομείων. Είναι, πρόσθεσε, ελεύθερο το 20% των κλινών ΜΕΘ, ενώ η πληρότητα των κοινών κλινών είναι στο 58,8%.

Σημαντικό στοιχείο, υπογράμμισε ο κ. Στάθης, είναι ότι «βλέπουμε την επιπέδωση στα κρούσματα και η καμπύλη διακύμανσης μετα το lockdown να έχει φθίνουσα πορεία. Η πρόβλεψη λέει πως στο προσεχές δεκαπενθήμερο θα έχουμε μείωση των σοβαρών κρουσμάτων». Επίσης, όπως επεσήμανε, η Αττική κράτησε σε σημείο που να μην μειώσει τα χειρουργεία πάνω από 40% όταν στο πρώτο διάστημα του Μαρτίου υπήρχε ολική ανάσχεση των χειρουργείων.

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου)

Ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός, ξεκίνησε αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς περιλαμβάνει τη Δυτική Αττική, τον Πειραιά, αλλά και τα νησιά του Αιγαίου. Όπως ενημέρωσε, η κατάσταση στα νησιά αυτή τη στιγμή είναι απολύτως ελεγχόμενη, καθώς δεν υπάρχει σε κάποιο νησί μεγάλη πίεση.

Ο κ. Ροϊλός ενημέρωσε πως η 2η ΥΠΕ έχει συνολικά διαθέσιμες 505 κλίνες COVID αυτή τη στιγμή, με δυνατότητα να αυξηθούν αν χρειαστεί. Η κάλυψη σήμερα είναι περίπου 50% στις απλές κλίνες COVID σε όλη την 2η ΥΠΕ και ειδικότερα στο χερσαίο κομμάτι είναι 60%. O κ. Ροϊλός τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ COVID της 2ης ΥΠΕ, η οποία αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή με την αξιοποίηση κλινών από τον ιδιωτικό τομέα και τη διαρκή ανάπτυξη νέων κλινών.

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας)

Ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης ανέφερε ότι στη χθεσινή εφημερία στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου καταγράφηκαν 51 εισαγωγές και έγινε διαχείριση 24 υπόπτων περιστατικών, στοιχεία που ήταν μειωμένα σε σύγκριση με την προηγούμενη εφημερία του ίδιου νοσοκομείου όταν είχαν καταγραφεί 62 εισαγωγές και μεγάλος αριθμός υπόπτων περιστατικών που στη συνέχεια προχώρησαν στο σύστημα. Ο ίδιος ανέφερε κάλυψη 85% των διαθεσίμων απλών κλινών COVID αλλά ταυτόχρονα σημαντική πίεση όσον αφορά τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

Ο κ. Μπογιατζίδης τόνισε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με δημιουργία νέων κλινών. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο υπήρχαν 26 κλίνες ΜΕΘ, αριθμός που έχει αυξηθεί σήμερα κατά 70 κλίνες, σε 96 κλίνες στην 3η ΥΠΕ στην περιοχή της Θεσσαλονίκη. Επίσης, στα υπόλοιπα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ, στις περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, οι κλίνες αυξήθηκαν από 6 σε 28. Συνολικά, από τον Αύγουστο και μετά αναπτύχθηκαν 92 νέα κρεβάτια ΜΕΘ στην 3η ΥΠΕ.

Επίσης, «από 296 κλίνες της 3ης ΥΠΕ που είχαμε στη διάθεσή μας για νοσηλεία περιστατικών COVID φτάσαμε στις 1.227, είχαμε μια αύξηση κατά 931 κρεβάτια» σημείωσε ο κ. Μπογιατζίδης.





news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου