Κατά την εισηγητική ομιλία του, ο πρωθυπουργός, αφού επανέλαβε ότι σήμερα θα γίνουν ανακοινώσεις «για το τι δεν θα ανοίξει στην οικονομία» το επόμενο διάστημα και έως τις γιορτές των Χριστουγέννων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου υπάρχουν «τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες».
Ιδιώτες κατά... γραφειοκρατίας
Πρώτη από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής για τις «Πρότυπες Προτάσεις Έργων».
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το νέο πλαίσιο του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών «αποτελούσε μία κεντρική προεκλογική μας δέσμευση» και εξήγησε ότι «ιδιωτικοί φορείς θα μπορούν να εισηγούνται οι ίδιοι μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία όμως θα έχουν μελετήσει και θα έχουν ωριμάσει με δική τους χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ευελιξία απέναντι στη γραφειοκρατία και ενεργοποίηση της ιδιωτικής καινοτομίας προς όφελος του Δημοσίου. Και έναν, φυσικά, τρόπο ακόμα να αξιοποιηθούν οι σημαντικοί πόροι από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης».
Επίσης αναφέρθηκε στο Σχέδιο αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, όπου έως σήμερα λειτουργούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες είναι ο βασικός τομέας όπου απασχολούνταν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στο σχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη, υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «έχει ενσωματωθεί η εμπειρία της δημόσιας διαβούλευσης» και ότι είναι «μια γιγαντιαία προσπάθεια συνολικής οικονομικής αξίας η οποία ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μία προσπάθεια που θα αλλάξει συνολικά το παραγωγικό μοντέλο των δύο αυτών περιοχών». Όπως είπε θα προβλέπει «επενδύσεις στην έξυπνη γεωργία, στη σύγχρονη μεταποίηση, στον βιώσιμο τουρισμό, στην εκπαίδευση, στην τεχνολογία», ενώ αναφέρθηκε σε 16 προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και ενταχθεί στο σχέδιο.
Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας
Ως τρίτη σημαντική πρωτοβουλία ο πρωθυπουργό παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όπως είπε, πρόκειται για «ολοκληρωμένο πλαίσιο το οποίο θωρακίζει ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες, έχει 15 ειδικούς στόχους, παραπάνω από 50 δράσεις». Υποστήριξε ότι είναι «απαραίτητο θεσμικό βήμα που δεν καταπολεμά απλά το διαδικτυακό έγκλημα -το οποίο όπως ξέρετε αναπτύσσεται ταχύτατα- αλλά προσφέρει στην Ελλάδα την προστιθέμενη αξία ενός ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος».
Τα άλλα θέματα
Σύμφωνα με την ενημέρωση, τα άλλα θέματα που περιέχει η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου είναι τα εξής:
Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων.
Παρουσίαση από τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη του νομοσχεδίου «Οργανισμοί Προώθησης και Διαχείρισης Προορισμών, σύσταση Οργανισμού Αξιοποίησης Ιαματικών Πόρων και άλλες διατάξεις».
Παρουσίαση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη του τελικού σχεδίου (master plan) Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Εισήγηση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο σχετικά με τη σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επιχειρησιακής Εποπτείας για την Περιστολή του Λαθρεμπορίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου