«Ανοίξαμε τα καταστήματά μας με τη διαδικασία του click away, που δεν μας καλύπτει γιατί είναι δύσκολο. Είμαστε ανοιχτά αλλά στην πραγματικότητα κλειστά γιατί κάνουμε 5-10% του τζίρου μας. Χάσαμε πέρυσι το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, δύο Απόκριες και θα χάσουμε και το άλλο Πάσχα. Θέλουμε το 60% του τζίρου του Απριλίου του 2019, ως επιχειρήσεις , για να καλύψουμε ζημιές ό,τι μπορούμε και να πληρώσουμε εμπορεύματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγατσίκας.
Ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στην περιοχή μας, ώστε να δοθούν τα 3.000 ευρώ για τα Χριστούγεννα, λέγοντας πως ακόμη και ένα βοήθημα 500 ευρώ για τις 10 ημέρες του Οκτωβρίου που ήταν κλειστά.
Αναφέρθηκε στις επιστρεπτέες προκαταβολές και ζήτησε η επόμενη να αφορά μόνο το λιανεμπόριο για κάλυψη άμεσων αναγκών. «Σε 5-6 μήνες μπορεί να μην υπάρχουμε», σχολίασε.
Για το μεσο-μακροπρόθεσμο κομμάτι, ζήτησε καθεστώς ειδικής μεταχείρισης για την περιοχή, με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, και το εμπόριο να είναι σε ειδικό καθεστώς, για στήριξη υφιστάμενων επιχειρήσεων. «Να δούμε τι θα κάνουμε με εμάς, να στηρίξουμε υφιστάμενες επιχειρήσεις και μετά να στηρίξουμε ξένες», είπε επίσης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης Κοζάνης Γιάννης Μπασίνας, απευθυνόμενος στον Υπουργό, έθεσε τα προβλήματα του κλάδου, τόνισε πως οι επιχειρηματίες έχουν μεγάλη απώλεια τζίρου, λέγοντας πως είναι κλειστοί πόσους μήνες, ενώ για το πρόβλημα με το πρόγραμμα εστίασης οι 7/10 θα μείνουν εκτός. Ζήτησε άμεση στήριξη με 2.000-3000 ευρώ ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν ξανά και να πληρώσουν ρεύματα κλπ. Βιώσιμες επιχειρήσεις θα κλείσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα της περιφέρειας που άφησε πολλές επιχειρήσεις εκτός ενίσχυσης. Ζήτησε από τον υπουργό να δώσει χρήματα στις επιχειρήσεις άμεσα για να επιβιώσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου