Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2021 για το Επιμελητήριο Κοζάνης – Είχε δημιουργηθεί πρωτοφανές καθεστώς ασφυξίας

 Ένα καθεστώς πρωτοφανούς ασφυξίας είχε διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στο Επιμελητήριο Κοζάνης. Ο λόγος είναι το ότι λόγω της μη ύπαρξης εγκεκριμένου προϋπολογισμού, υπήρξαν πολλές λειτουργικές δυσχέρειες που μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και στο λουκέτο στο φορέα.

Όπως είναι γνωστό, τα ΝΠΔΔ πρέπει να καταθέτουν προϋπολογισμό προς έγκριση στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου τον εγκρίνουν μόλις διαπιστώσουν τη νομιμότητα και την πληρότητα των απεσταλθέντων. Επειδή το σχέδιο προϋπολογισμού του Επιμελητηρίου Κοζάνης είχε διάφορες ελλείψεις, με σημαντικότερη την απουσία απολογισμού παρελθόντων ετών, ο προϋπολογισμός του 2021 ήταν σε εκκρεμότητα μέχρι και τα τέλη Ιουλίου του 2021!

Στις περιπτώσεις αυτές, η Νομοθεσία προβλέπει ότι μπορεί ο φορέας να λειτουργεί προσωρινά με προσωρινό προϋπολογισμό ίσο με το 40% του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους. Οι πρώτοι μήνες του 2021 περνούσαν χωρίς να γίνεται καμία ενέργεια ώστε να αποσταλούν τα συμπληρωματικά στοιχεία. Όσο περνούσε ο καιρός, η κατάσταση χειροτέρευε καθώς σε πολλούς «κωδικούς» εξαντλούνταν τα διαθέσιμα, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία. Υπήρχε ήδη πρόβλημα σε σοβαρότατα ζητήματα όπως στην πληρωμή της μισθοδοσίας εργαζομένων, ακόμα και σε ζητήματα πάγιων υποχρεώσεων, όπως στους πρόσφατους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, οι οποίοι είχαν λήξει, και ενώ υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα δεν μπορούσαν να πληρωθούν ελλείψει προϋπολογισμού. Μπορεί κανείς να φανταστεί το χάος που θα μπορούσε να δημιουργηθεί αν κοβόταν το ρεύμα στο ΕΒΕ, γεγονός που θα έβαζε λουκέτο και στο ΓΕΜΗ.

Η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου η οποία ανέλαβε στα μέσα Ιουνίου, είδε το θέμα ζεστά και με μεγάλη αποφασιστικότητα έκανε τα αδύνατα δυνατά ώστε να αποστείλει τα έγγραφα και να επιταχύνει τις διαδικασίες, πριν εκτεθεί ανεπανόρθωτα ο φορέας. Μετά από 40 μέρες καθημερινής επικοινωνίας της διοίκησης και της διεύθυνσης του Επιμελητηρίου με το Υπουργείο, η πολυπόθητη έγκριση του προϋπολογισμού υπογράφηκε χτες Τρίτη 28 Ιουλίου από τον Άδωνι Γεωργιάδη και ανέβηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Συνεπώς από σήμερα ξεκινούν οι πληρωμές με σκοπό να χτιστεί η πολυπόθητη διοικητική ομαλότητα και η αποκατάσταση του κύρους του Επιμελητηρίου.





πηγή e-ptolemeos.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου