Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η ζωή του παιδιού από τα Σεπόλια που κατέκτησε την κορυφή του NBA

 Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο νέος “Βασιλιάς” του NBA, μετά από ένα απίστευτο ταξίδι που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια από τα Σεπόλια και την Ελλάδα, για αυτόν και τη “χρυσή” πια οικογένειά του.
Ο κορυφαίος -αναμφισβήτητα πλέον- Έλληνας αθλητής ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ πολύ αργότερα από τους περισσότερους αντιπάλους του στα γήπεδα του NBA.

Στην ηλικία των 14 ετών, χωρίς high school και κολέγια, ο Γιάννης από τα Σεπόλια παράτησε το ποδόσφαιρο για το μπάσκετ, μόνο και μόνο για να μπορεί να περνάει περισσότερο χρόνο με το μεγαλύτερο αδερφό του Θανάση.

Το μπάσκετ διέξοδος στη φτώχεια

Ήταν το 2008 όταν ο γεννημένος το 1994, τρίτος γιος του Τσαρλς και της Βερόνικα, άρχισε να χτυπάει την πορτοκαλί μπάλα και λίγο μετά φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του Φιλαθλητικού, αρχικά για την ομάδα νέων. Αρχικά μοιραζόταν τα αθλητικά παπούτσια με τον αδερφό του Θανάση και οι δυο τους πήγαιναν με τα πόδια από τα Σεπόλια στου Ζωγράφου για να προπονηθούν, ενώ ενδιάμεσα πουλούσαν ρολόγια και CD στους δρόμους για να φάνε οι ίδιοι και τα μικρότερα αδέρφια τους.


Το μπάσκετ αποτέλεσε διέξοδο και το 2011 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα του Φιλαθλητικού, αρχίζοντας να βάζει το όνομά του στο χώρο. Το μέγεθός του και τα ξεχωριστά φυσικά του στοιχεία προσέλκυσαν αμέσως το ενδιαφέρον και των σκάουτερ από το NBA.

Ήταν τότε που στην ηλικία των 17 ετών, δήλωνε ότι στόχος του ήταν να γίνει πιο… δυνατός και παίκτης του NBA. Αμέσως μετά υπέγραψε στην ισπανική Σαραγόσα, πήρε το ελληνικό διαβατήριο για να αγωνιστεί με την Εθνική Νέων και μετά τις πρώτες διεθνείς συμμετοχές του έγινε draft στο NBA.

Από το «θέλω να γίνω παίκτης του NBA»…



Εκεί το 2013, οι Μιλγουόκι Μπακς πήραν ένα μεγάλο ρίσκο, επιλέγοντας ένα αδύνατο παιδάκι που είχε αγωνιστεί μόνο στην ελληνική Α2, στο Νο15 και άλλαξαν τόσο τη δική του μοίρα, όσο και ολόκληρου του οργανισμού και της Πολιτείας του Γουισκόνσιν.

Μετά από μία χρονιά στον πάγκο με ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, ο Αντετοκούνμπο άρχισε την εκπληκτική άνοδό του στα παρκέ του NBA. Κέρδισε το προσωνύμιο του “Greek Freak” και… σάρωσε κάθε βραβείο στο διάβα του. Το 2017 αναδείχθηκε Πιο Βελτιωμένος Παίκτης της σεζόν και βρέθηκε στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος, ενώ έγινε και All Star. 



Βραβεία και… σφαλιάρες

Τα καλύτερα έπονταν όμως, αφού το 2019 έφθασε μέχρι το βραβείο του MVP της κανονικής διάρκειας του NBA, οδηγώντας τους Μιλγουόκι Μπακς μέχρι την κορυφή της κατάταξης. Ο αποκλεισμός στους τελικούς της Ανατολής από τους μετέπειτα πρωταθλητές Τορόντο Ράπτορς του Καγουάι Λέοναρντ, έφεραν την πρώτη… σφαλιάρα. 

Ο ίδιος συνέχισε τις “πτήσεις” του και το 2020 κατέκτησε για δεύτερη σερί χρονιά το βραβείο του MVP, αυτή τη φορά μαζί με το βραβείο του Καλύτερου Αμυντικού της σεζόν, ως ο τρίτος στην ιστορία του NBA, πίσω μόνο από τον Μάικλ Τζόρνταν και τον Χακίμ Ολάζουον. 



Η νέα αποτυχία όμως στα play off, με τον αποκλεισμό από τους Μαϊάμι Χιτ στη “φούσκα” του Ορλάντο, οδήγησε σε δριμεία κριτική εναντίον του στις ΗΠΑ. Έφθασε να λοιδορείται για τα σουτ του και τις ελεύθερες βολές του, ενώ όλοι τον είχαν ξεγραμμένο τη φετινή σεζόν.

Η πορεία προς τον τίτλο

Αλλά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έζησε τα δύσκολα στην παιδική του ηλικία (και στη συνέχεια με το θάνατο του πατέρα του το 2017) και πλέον τίποτα δεν τον λυγίζει. Ακόμη και ο τρομακτικός τραυματισμός τους κόντρα στους Ατλάντα Χοκς, τον κράτησε μόλις λίγες ημέρες εκτός αγώνων. Με μία σειρά από εκπληκτικές εμφανίσεις, ο Έλληνας σούπερ σταρ, απέκλεισε κατά σειρά τον “κακό του δαίμονα” Μαϊάμι Χιτ, το φαβορί του NBA, Μπρούκλιν Νετς του σπουδαίου Κέβιν Ντουράντ, τα “γεράκια” που είχαν κάνει την έκπληξη κόντρα στους Φιλαδέλφεια Σίξερς, αλλά και τους Φοίνιξ Σανς στους τελικούς, παρότι βρέθηκαν να χάνουν με 2-0.




Ο Αντετοκούνμπο “κουβάλησε” τους Μπακς σε όλη τη σειρά με μία σειρά από ιστορικά highlight και έβαλε το… κερασάκι στην τούρτα, με τους 50 πόντους του στο ματς τίτλου. Επιβεβαιώνοντας τον οιωνό του “Bucks in Six”, χάρισε το τρόπαιο στο Μιλγουόκι μετά από 50 ολόκληρα χρόνια και έσπευσε να το πανηγυρίσει με την οικογένειά του.



Τη μητέρα του Βερόνικα, τον αδερφό του Άλεξ, αλλά και τη σύντροφό του Μαράια με το γιο του Λίαμ. Αμέσως δε πήρε στο χέρι του το κινητό για να κάνει βιντεοκλήση με τον Θανάση, ο οποίος ήταν αποκλεισμένος στο ξενοδοχείο λόγω κορονοϊού.

Οι δυο τους ξεκίνησαν το… παραμύθι τους στα Σεπόλια και έγιναν τα πρώτα 3 αδέρφια (μαζί και με τον Κώστα πέρυσι με τους Λέικερς) που κατακτούν το πρωτάθλημα του NBA. Η συνομιλία τους στα ελληνικά μέσα στο Fiserv Forum μετά την τεράστια επιτυχία του, ανέδειξε και τη σημασία της στιγμής για ολόκληρη την Ελλάδα, τη δεύτερη πατρίδα των γονιών του, στην οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι.

Επόμενος στόχος η Εθνική Ελλάδας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κατέκτησε έτσι το… δεύτερο μεγαλύτερό του στόχο, αφού απομένει ένας ακόμη. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο, θα αντάλλαζε το πρωτάθλημα του NBA, με ένα μετάλλιο με την Εθνική Ελλάδας σε κάποιο μεγάλο τουρνουά.

Μόλις στα 26 του χρόνια και μετά από δύο παρουσίες με τα “γαλανόλευκα”, ο πιο γνωστός Έλληνας αθλητής θα έχει σίγουρα την ευκαιρία να το πετύχει κι αυτό.

Σταρ του ΝΒΑ και «Έλληνας φιλόσοφος»

Το σπουδαιότερο όμως ατομικό του επίτευγμα είναι ο καθολικός σεβασμός που έχει κερδίσει, όχι μόνο για όσα κάνει εκτός γηπέδου, αλλά και για την νοοτροπία του και το πως αντιμετωπίζει τον ίδιο του τον εαυτό εκτός αυτού. Ο «Greek Freak» που έχει δείξει πολλάκις ότι δεν ξέχασε από που ξεκίνησε, ανάγκασε τα διεθνή ΜΜΕ να υποκλιθούν με τις δηλώσεις του μετά τη νίκη στην έδρα των Σανς, στον πέμπτο τελικό, που έφερε τον ίδιο και την ομάδα του αντιμέτωπους με την μεγαλύτερη πρόκληση. Την πρόκληση του Game six, που τελικά έμελλε να αποτελέσει ένα παιχνίδι ιστορικό, ένα παιχνίδι που έφερε τον τίτλο στο Μιλγουόκι πενήντα χρόνια μετά…

«Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μίλησε περισσότερο σαν Έλληνας φιλόσοφος παρά σαν αστέρας του NBA και η σοφία του για τη στιγμή και το παρόν ίσως οδηγήσει τους Μπακς στο πρωτάθλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του France24 που συνόδευσε τις δηλώσεις του Greek Freak», ο οποίος αρχικά δεν μπορούσε να μιλήσει από τις κράμπες μετά το ματς, αλλά επέστρεψε στη συνέντευξη Τύπου λίγο αργότερα για να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

«Είσαι 26 ετών και, ξέρεις, έχω καλύψει πολλούς παίκτες που δεν είχαν καταφέρει να καταλάβουν το κομμάτι του εγωϊσμό τους στην άκρη πριν τα 30 τους χρόνια. Θέλω να πω, ποιος σου έμαθε για ποιον λόγο είναι σημαντικό αυτό, αλλά και να το χειριστείς με αυτόν τον τρόπο; » ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου, με τον Αντετοκούνμπο να απαντά:

«Νομίζω ότι θα απαντήσω πως ήταν η ζωή. Συνήθως -επίτρεψέ μου να σου πω το εξής. Συνήθως όταν σκέφτομαι (από την δικιά μου εμπειρία, σωστά;) ότι “ναι έκανα αυτό”, ξέρεις, “είμαι τόσο σπουδαίος”, “έβαλα 30 ποντους, έβαλα 25-10-10”, ή ό,τι μπορεί να σκέφτομαι αναλόγως την περίσταση, γιατί κάποια στιγμή θα τα σκεφτείς όλα αυτά, τύπου, “κέρδισα αυτό, κέρδισα το άλλο”, λογικά την επόμενη φορά που θα βγεις να παίξεις θα είσαι σκ..α. Σωστά; Είναι τόσο απλό. Οι επόμενες ημέρες σου θα είναι απαίσιες. Οπότε κατάλαβα ότι πρέπει να φτιάξεις τη νοοτροπία σου ως εξής: Όταν επικεντρώνεσαι στο παρελθόν, αυτός είναι ο εγωισμός σου που μιλάει. “Έκανα αυτό”, ξέρεις… “Μπορέσαμε να κερδίσουμε την τάδε ομάδα 4-0″… “Έκανα αυτό στο παρελθόν”…

“Κέρδισα αυτό στο παρελθόν”. Από την άλλη, όταν επικεντρώνομαι στο μέλλον, είναι η έπαρσή μου που μιλάει. Τύπου, “ναι, στο επόμενο παιχνίδι, στο Game 5, θα κάνω αυτό κι εκείνο και τ’ άλλο”. Ξέρεις, τύπου “θα κυριαρχήσω”. Αυτή είναι η έπαρση που μιλάει. Και δεν συμβαίνει έτσι κι αλλιώς. Είσαι ακριβώς εδώ όταν τα λες αυτά. Οπότε, ξέρεις, προσπαθώ να επικεντρώνομαι στην στιγμή. Στο παρόν. Αυτό είναι σεμνότητα. Αυτό είναι το να μην χτίζεις προσδοκίες. Αυτό είναι το να βγαίνεις στο παρκέ και να απολαμβάνεις το παιχνίδι. Να ανταγωνίζεσαι στο υψηλότερο επίπεδο. Και νομίζω ότι είχα ανθρώπους γύρω μου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου που με βοήθησαν με αυτό. Αλλά αυτή είναι μια ικανότητα την οποία προσπάθησα, πώς το λέτε, να την τελειοποιήσω. Και μέχρι τώρα δείχνει να δουλεύει. Οπότε δεν πρόκειται να σταματήσω».

Δείτε τις δηλώσεις του που έγιναν viral για όλους τους… σωστούς λόγους

Φωτογραφίες αρχείου: Reuters / ΑΠΕ – ΜΠΕ.


newsit gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου