Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Σινεμά Δευτέρα βράδυ «Χάρβεϊ»

 Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης συνεχίζει τις ανοιξιάτικες προβολές του, αυτή τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον», στις 9:30 το βράδυ, με την έξοχη, χαρούμενη και κωμική  ταινία του Χένρι Κόστερ «Χάρβεϊ» Harvey (1950). 

Πρωταγωνιστούν οι: Τζέιμς Στιούαρτ, Τζόζεφιν Χαλ, Πέγκι Ντάου και Τσαρλς Ντρέικ

Ο καλοσυνάτος κι ευγενικός Έλγουντ Π. Ντοντ (Τζέιμς Στιούαρτ) έχει μια ιδιαιτερότητα που τον κάνει να ξεχωρίζει απ´ τους υπόλοιπους ανθρώπους, έχει ένα φίλο το Χάρβεϊ, ο οποίος είναι ορατός μόνο απ’ αυτόν! Ο Χάρβεϊ δεν είναι ανθρώπινο ον, μα ένας γιγαντιαίων διαστάσεων λαγός που ακολουθεί τον Έλγουντ παντού. Οι δυο τους συνομιλούν και τα πίνουν με τις ώρες με τους θαμώνες του μπαρ της γειτονιάς. Το σόι του δεν προβληματίζεται τόσο, αρκεί να μην τους κάνει χαλάστρα στον κοινωνικό τους κύκλο, συστήνοντας στους πάντες τον “αόρατο” Χάρβεϊ. Η κατάληξη σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα θα τους οδηγήσει σε μια σειρά σπαρταριστών παρεξηγήσεων.


Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο και βραβευμένο με Πούλιτζερ θεατρικό της Μαίρη Τσέις. Το θεατρικό της Τσέις έκανε πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ τον Νοέμβριο του 1944 όπου παίχτηκε για 1775 παραστάσεις κι η εταιρία Universal Pictures πλήρωσε 750.000 δολάρια για να αγοράσει τα δικαιώματα του. Ο ρόλος του Έλγουντ δόθηκε στον Τζέιμς Στιούαρτ, ενώ η Τζόζεφιν Χαλ επανέλαβε το ρόλο που είχε ερμηνεύσει ήδη στο Μπρόντγουεϊ, εκείνον της αδελφής του Έλγουντ. Ο Στιούαρτ δήλωσε μετά τα γυρίσματα της ταινίας ότι η Χαλ είχε τον δυσκολότερο ρόλο εφόσον έπρεπε να υποδυθεί τόσο ότι πιστεύει όσο κι ότι δεν πιστεύει ότι ο αδελφός της έβλεπε τον τεράστιο λαγό. Η ταινία έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 1950 κι έκανε εισπράξεις της τάξεως των 2.6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τζέιμς Στιούαρτ δίνει ρεσιτάλ, αλλά την παράσταση κλέβει η Τζόζεφιν Χαλ που ισορροπεί εξαιρετικά ανάμεσα στο νορμάλ και τη λόξα.

Η ταινία έλαβε 2 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μια για την ερμηνεία του Τζέιμς Στιούαρτ και μια για την ερμηνεία της Τζόζεφιν Χαλ. Κι ενώ ο Στιούαρτ έχασε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου από τον Χοσέ Φερρέρ για την ταινία Σιρανό Ντε Μπερζεράκ (Cyrano de Bergerac, 1950) η Χαλ κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία σε δυο από τις λίστες με τις καλύτερες όλων των εποχών. Η ταινία έλαβε την 35η θέση στις λίστα με τις 100 καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών και την 7η στη λίστα με τις 10 καλύτερες ταινίες φαντασίας όλων των εποχών.

Η ταινία γυρίστηκε 5 ακόμη φορές για την τηλεόραση. Ενώ όταν κυκλοφόρησε η ταινία του Ρίτσαρντ Κέλι Ντόνι Ντάρκο (Donnie Darko, 2001) έγινε συσχετισμός μεταξύ των φανταστικών λαγών που αποτελούν κύριο θέμα και στις δυο ταινίες.

Αυτή τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 και ώρα 9:30 το βράδυ στην επάνω αίθουσα

του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου