Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Κυβέρνηση συνεργασίας ψηφίζουν οι πολίτες

Κυβέρνηση συνεργασίας, εννιακομματική βουλή και εκλογές το αμέσως προσεχές διάστημα θέλουν οι πολίτες σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που παρουσιάζει το «Εθνος της Κυριακής», στην οποία καταγράφονται επίσης τα χαμηλά ποσοστά των δυο μεγάλων κομμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Απριλίου από τη Metron Analysis, παγιώνεται η δημοσκοπική ανάταση του ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή Βενιζέλου στην ηγεσία του κόμματος, φέροντας τη διαφορά στις 5,8 μονάδες (20,8 η ΝΔ έναντι 15%), ενώ άλλα 3 κόμματα έχουν ποσοστά πάνω από 10%, με τον ΣΥΡΙΖΑ (11,5%) για πρώτη φορά να περνά ως τρίτο κόμμα και τέταρτο τους Ανεξάρτητους Eλληνες (10,6%) που απορροφά μεγάλο κομμάτι από την ίδια δεξαμενή ψήφων με τη ΝΔ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 10,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 9%, η Χρυσή Αυγή με 5,5%, οι Οικολόγοι με 4,6% και οριακά στο 3% ο ΛΑΟΣ.

Κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι αυτοδύναμες κυβερνήσεις θέλουν οι ψηφοφόροι σύμφωνα με την έρευνα, κυρίως οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και τα κεντροαριστερά κόμματα, ενώ από αυτούς που ψήφισαν ΝΔ το 2009 αλλά και δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν σήμερα Δεξιά και κεντροδεξιά, οι απαντήσεις είναι σχεδόν μοιρασμένες.
Την άμεση προσφυγή στις κάλπες στις αρχές Μαΐου θέλει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, κυρίως από αυτούς που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν κόμματα της Aριστεράς ή της Δεξιάς, ενώ από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (43%) επιθυμεί την παραμονή της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Οι περισσότεροι (82%) εκτιμούν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, άποψη που είχαν με την ίδια ένταση και τον περασμένο Ιανουάριο και αφού μεσολάβησε μια δόση αισιοδοξίας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όταν περίπου ένας στους πέντε πολίτες θεωρούσε ότι πάμε στη σωστή κατεύθυνση.
Η συμπεριφορά αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη «νοσταλγία» της δραχμής, καθώς οι πλέον δυναμικές ομάδες (25 έως 44 ετών) σε μεγάλα ποσοστά που κυμαίνονται στο 27 με 28% θέλουν να επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα, ενώ καταγράφεται μείωση αυτών που θέλουν την παραμονή μας στο ευρώ.

Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι επιστροφή στη δραχμή θέλει περίπου ένας στους τρεις ψηφοφόρους των λοιπών κομμάτων πλέον του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι ψηφοφόροι των οποίων θέλουν, με ποσοστά 78 έως 84%, την παραμονή μας στο ευρώ.


ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου