Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Εξαιρετικά επικίνδυνα τα "έξυπνα χάπια"


Η αύξηση της χρήσης των «έξυπνων χαπιών», που υπόσχονται ότι τονώνουν την εγκεφαλική λειτουργία, βοηθούν στην απώλεια βάρους κ.λπ., προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να έχουν στην υγεία τα συστατικά τους.

Ο λόγος για τα παράνομα φάρμακα που διακινούνται κυρίως μέσω Διαδικτύου και περιέχουν ουσίες που δεν έχουν ελεγχθεί ή είναι πειραματικές. Ηδη πολλές από αυτές έχουν κατηγορηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις, βλάβη στο ήπαρ, δηλητηρίαση υδραργύρου, ακόμα και θάνατο!

Οπως επισημαίνουν οι Βρετανοί ειδικοί το φάρμακο Ritalin που συνταγογραφείται για πάσχοντες από σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής, αγοράζεται ιντερνετικά από φοιτητές που θέλουν να βελτιώσουν τη συγκέντρωσή τους.

Την ίδια ώρα οι λάτρεις του τεχνητού μαυρίσματος έχουν ξεκινήσει να πειραματίζονται με το Melanotan IΙ, ένα παράνομο φάρμακο μαυρίσματος το οποίο δεν πήρε το πράσινο φως από τις αρμόδιες αρχές λόγω σοβαρών παρενεργειών.

Κάποια από τα προϊόντα δε που πωλούνται παράνομα φέρουν τους χαρακτηρισμούς «φυτικό» ή «φυσικό», αλλά έχει διαπιστωθεί ότι περιέχουν απολύτως χημικές φαρμακευτικές ουσίες.

Για παράδειγμα, έχουν εντοπιστεί αναβολικά στεροειδή σε σκευάσματα που υπόσχονται αύξηση της μυικής μάζας, αλλά και οι απαγορευμένες αδυνατιστικές ουσίες rimonabant και sibutramine σε «φυτικά» αδυνατιστικά σκευάσματα.

Στη σχετική έκθεση με τίτλο «Human Enhancement Drugs - The Emerging Challenges to Public Health» τονίζεται η πρωτοφανής αύξηση τέτοιων φαρμάκων τα τελευταία χρόνια.

«Βλέπουμε μια αλλαγή στον ορισμό αυτού που λέγεται υγεία. Για πολλούς οι συνέπειες της φυσικής γήρανσης δεν είναι πια αποδεκτές. Για άλλους, απολύτως υγιείς ανθρώπους, φαίνεται να υπάρχει η απαίτηση για περισσότερη δύναμη, εξυπνάδα, αλλά και ακόμα πιο όμορφη εμφάνιση. Θέλουν να αποκτήσουν τα λεπτά σώματα που βλέπουν στα ΜΜΕ αλλά χωρίς αυστηρή δίαιτα» λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μαρκ Μπέλις, που συμμετείχε στη σύνταξη της σχετικής έκθεσης.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι σε αυξημένο συναγερμό, γιατί οι ασθενείς τους μπορεί να παίρνουν πολύ δραστικές ουσίες χωρίς να το γνωρίζουν ή να μην τους αποκαλύπτουν από ντροπή τα φάρμακα που έχουν προμηθευτεί μέσω Διαδικτύου.


Espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου