Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Κινητικότητα με την ανάθεση κατασκευής της “Πτολεμαΐδα V”

Κινητικότητα παρατηρείται στο θέμα υπογραφής της σύμβασης ανάθεσης για την κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ, προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ., ανάδοχος της οποίας είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει και η ενημέρωση που έγινε στο προχθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, όπου δεν λήφθηκε όμως καμία σχετική απόφαση, καθώς το θέμα παραπέμφθηκε για επόμενη συνεδρίαση Δ.Σ.

Η κατασκευή της μονάδας είχε ανατεθεί επισήμως εδώ και ένα χρόνο σε κοινοπραξία με επικεφαλής τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Λόγω δυσκολιών χρηματοδότησης, ωστόσο, η ΔΕΗ δεν είχε καταφέρει να προχωρήσει το έργο, καθώς εδώ και ένα χρόνο η ΔΕΗ προσπαθεί να εξασφαλίσει το 50% της χρηματοδότησή της επένδυσης, δηλαδή περίπου 700 εκατ. ευρώ μέσω δανείου από γερμανικά τραπεζικά ιδρύματα.

Την εκτίμηση ότι το θέμα βρίσκεται στην τελική ευθεία εξέφρασε ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» Γιώργος Αδαμίδης, επισημαίνοντας ότι το Δ.Σ. της ΔΕΗ έχει εξουσιοδοτήσει από τον περασμένο Μάρτιο τον πρόεδρο της ΔΕΗ για την υπογραφή της σύμβασης με την κατασκευάστρια εταιρεία.
 «Το γεγονός ότι δεν υπογράφεται η σύμβαση είναι πρόβλημα, διότι έπρεπε ήδη να έχει υπογραφεί.
 Ο κ. Ζερβός παρανομεί που δεν υπογράφει τη σύμβαση, διότι εάν δεν υπογραφεί μέσα στον Δεκέμβριο μπορεί να μην ισχύει πλέον η δεσμευτική προσφορά της ανάδοχης εταιρείας», δήλωσε στον «π» ο κ. πρόεδρος του «Σπάρτακου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστολή στον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό απέστειλε η διοίκηση του Σωματείου «Σπάρτακο» λίγες μόλις μέρες πριν (22 Νοεμβρίου), με την οποία εξέφρασε «την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό» του σε ό,τι έχει να κάνει με την καθυστέρηση που παρατηρείται στο θέμα υπογραφής της σύμβασης με την μειοδότρια εταιρεία για την ανάθεση της κατασκευής του έργου «Πτολεμαΐδα V».
Στην επιστολή τονίζονταν ότι η κατασκευή της μονάδας αυτής από τη ΔΕΗ αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτικό έργο της Ελλάδας, που θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, της ίδιας της επιχείρησης και της τοπικής κοινωνίας. Ένα έργο πνοής που σήμερα περισσότερο από ποτέ, επιβάλλεται και επιτάσσεται η κατασκευή του για λόγους οικονομικούς και εθνικούς.

Η κατασκευή τούτης της μονάδας, σημείωνε ο «Σπάρτακος» σημαίνει την μετεγκατάσταση δύο οικισμών (της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής), ενώ θα εξασφαλίσει για τα επόμενα 40 χρόνια την τροφοδότηση, με θερμική ενέργεια, της τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας.


ptolemeos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου