Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Αλλάζουν μέσα στη χρονιά οι αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα - Πώς θα επηρεαστούν οι φόροι


Στην αλλαγή των αντικειμενικών αξιών σε όλα τα ακίνητα αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών και πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι, καθώς με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ορίζεται ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή φορέων της αγοράς ακινήτων, η οποία θα υπολογίσει τις νέες αντικειμενικές τιμές.

Αυτό σημαίνει πως παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες που θα υπάρξουν να επηρεάσουν και τους φόρους των ακινήτων που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι για το 2013, όπως είναι ο ενιαίος φόρος ακινήτων ή αλλιώς χαράτσι.

Η ειδική επιτροπή αναμένεται να χρησιμοποιήσει ως βάση για τον υπολογισμό των νέων αντικειμενικών αξιών, αυτές που είχαν καθοριστεί το 2005 και τις νέες που καθορίστηκαν το 2007 και οι οποίες ισχύουν μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, η επιτροπή αναμένεται να χρησιμοποιήσει και στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών που είχαν συλλεχθεί το 2009.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ειδική επιτροπή του υπουργείου αναμένεται να προτείνει τόσο αυξήσεις όσο και μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες, κάτι που θα επηρεάσει και τη φορολόγηση των πολιτών.

Συγκεκριμένα η επιτροπή θα προχωρήσει σε:

- Αναγωγή των τιμών που παρήγαγαν οι Επιτροπές του 2005 (οι τελευταίες Επιτροπές που βασίσθηκαν σε πρωτογενή στοιχεία) με εφαρμογή των παραπάνω δεικτών μεταβολής σε σημερινές αξίες.

- Αναγωγή των τιμών που παρήγαγε η Υπηρεσία, ομογενοποιώντας συνολικά στην Επικράτεια τις τιμές που παρήγαγαν οι Επιτροπές του έτους 2005.

- Αναγωγή των τιμών που έχουν συλλέξει και παράξει με την ισχύουσα διαδικασία οι εν ενεργεία Επιτροπές από το 2009 και μετά, με την εφαρμογή και σε αυτές δεικτών μεταβολής.

- Σύνθεση των παραπάνω τιμών σε νέες αναπροσαρμοσμένες Τιμές Ζώνης.

- Έλεγχο των τιμών που θα προκύψουν (με αντιπαραβολή με τις εκτιμήσεις του έτους 2012).

Το πόρισμα της Επιτροπής θα παραδοθεί στον υπουργό Οικονομικών, κ. Στουρνάρα ο οποίος θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.


newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου