Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Πυρηνική απειλή στον πλανήτη: Ο χάρτης του τρόμου


Η κλιμακούμενη ένταση στη χερσόνησο της Κορέας επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ασφάλεια του πλανήτη και την αποτροπή της πυρηνικής απειλής. Χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν, η Βόρεια Κορέα και το Ισραήλ καταγράφονται στον παγκόσμιο χάρτη ως εκείνες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, ενώ το Ιράν ως χώρα που επιδιώκει να αποκτήσει τέτοια μέσα μαζικής καταστροφής.

Η διασπορά πυρηνικών όπλων στον πλανήτη αποτελεί εφιάλτη. Υπάρχουν χώρες / καθεστώτα με έντονη τη χροιά του ανεξέλεγκτου και του απρόβλεπτου, όπως το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα. Υπάρχουν χώρες όπως το Ισραήλ, που θεωρούν την ασφάλειά τους ύψιστο αγαθό, σημαντικότερο ακόμη και από την ύπαρξη φιλικών προς αυτή γειτόνων. Υπάρχουν χώρες που επιδιώκουν να διαδραματίσουν κυρίαρχο και ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή τους, όπως το Ιράν, και έχουν εμπλακεί στην κούρσα των εξοπλισμών.

Στην άλλη όχθη, υπάρχουν γιγαντιαία πυρηνικά οπλοστάσια, με πρωταγωνιστές εκείνα της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ακολουθεί η Γαλλία, η Κίνα, η Μεγάλη Βρετανία και η Ινδία.

Η συνολική πυρηνική ισχύς όλων των χωρών μαζί αρκεί για να καταστρέψει τον πλανήτη εκατοντάδες φορές. Και μόνο το στοιχείο αυτό, είναι αρκετό για να πείσει και τον πλέον παράφρονα ηγέτη ότι η χρήση πυρηνικών όπλων είναι επί της ουσίας απαγορευτική. Εντούτοις, η κούρσα συνεχίζεται.

Ποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως η Βόρεια Κορέα διαθέτει μόνο 10 πυρηνικές κεφαλές, όπως υπολογίζεται; Ποιος είναι απόλυτα σίγουρος ότι οι υπαρκτοί πύραυλοι της Πιονγιάνγκ δεν είναι σε θέση να πλήξουν στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ; Ποιος είναι απόλυτα σίγουρος για τη δυνατότητα των Βορειοκορεατών να οπλίσουν τους πυραύλους τους με πυρηνική γόμωση; Κανείς.

Η προσέγγιση των μεγεθών γίνεται μέσω εκτιμήσεων από αναλυτές που διαθέτουν λιγότερα ή περισσότερα στοιχεία, αλλά ποτέ τη συνολική εικόνα. Παιχνίδια μυστικών υπηρεσιών, άφρονες ανταγωνισμοί μεταξύ κρατικών υπηρεσιών και μυστικά καλά κρυμμένα σε υπόγειες στοές συνθέτουν τον εφιαλτικό χάρτη του τρόμου.

Κοιτάξτε τον παγκόσμιο πυρηνικό άτλαντα. Με κόκκινο παρουσιάζονται οι χώρες με καταγεγραμμένα πυρηνικά οπλοστάσια, ενώ με διαφορετικά χρώματα οι χώρες για τις οποίες υπάρχουν εκτιμήσεις.

Χώρες που διαθέτουν πυρηνικά
Χώρες ύποπτες για κατοχή πυρηνικών
Χώρες που πραγματοποιούν πυρηνικές δοκιμές
Χώρες ύποπτες για διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών 


Στην τελευταία στήλη του πίνακα που ακολουθεί, αναφέρεται ο αριθμός πυρηνικών κεφαλών ανά χώρα:
Χώρα
Πρώτη Δοκιμή
Τελευταία δοκιμή
Σύνολο δοκιμών
Αριθμός κεφαλών (εκτίμηση)
ΗΠΑ
1945
1992
1.054
7.650

Ρωσία
1949
1990
715
8.420
Βρετανία
1952
1991
45
225
Γαλλία
1960
1996
210
300
Κίνα
1964
1996
45
240
Ινδία
1974
1998
6
80-100
Πακιστάν
1998
1998
6
90-110
Β. Κορέα
2006
2013
3
Λιγότερες από  10
Ισραήλ
Μη επιβεβαιωμένες
δοκιμές
-
-
80
Ιράν
Μη
επιβεβαιωμένες
δοκιμές
-
-
0

Πηγές: Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS), CIA (Παγκόσμια Βάση Δεδομένων - World Factbook), Πρωτοβουλία για την πυρηνική απειλή (NTI), Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ (American Census Bureau)
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου