Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Μην αφήνετε τίποτα να «σκοτώσει» τα όνειρά σας

Πολύ συχνά, άνθρωποι, καταστάσεις και συγκυρίες μας εμποδίζουν από το να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.
Μόνο αν αναγνωρίσουμε τον «εχθρό» μας θα ξέρουμε
 πώς να τον αντιμετωπίσουμε...

 Όλοι μας κάνουμε όνειρα. Μπορεί να αλλάζουν κι αυτά μαζί με μας καθώς ο χρόνος κυλά, αλλά πάντα υπάρχουν. Είναι εκεί για να μας δίνουν χαρά και ελπίδα. Και δυστυχώς συχνά, μένουν απραγματοποίητα. Μένουν απλώς... όνειρα και είναι κρίμα, γιατί η ζωή μας είναι πολύ μικρή  για να μην έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην πραγματικότητα αυτό, που σαν όνειρο μας γεμίζει πάθος και δύναμη!

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Καταστάσεις που αλλάζουν, συγκυρίες, άνθρωποι που πέρασαν ή μπορεί να βρίσκονται ακόμα στη ζωή μας ή ακόμα και εμείς οι ίδιοι μπορεί να έχουμε μερίδιο ευθύνης. Για την κάθε περίπτωση μπορεί όλα να είναι διαφορετικά.

Όμως, υπάρχουν σίγουρα τουλάχιστον 7 αιτίες που «σκοτώνουν» τα όνειρά μας και είναι κοινές για όλους!

1. Αρνητικοί άνθρωποι στο περιβάλλον μας

«Καλά.... περίμενε! Σιγά μην μπορέσεις να το κάνεις.... Και μετά ξύπνησες...» Σας θυμίζουν κάτι αυτές οι εκφράσεις;  Συχνά, αν κάποιος πιστεύει ότι αυτό που ονειρευόμαστε να πετύχουμε δεν θα μπορούσε να το κάνει ο ίδιος, αυτομάτως ισχυρίζεται ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε και εμείς.

Κλασσική περίπτωση «μίζερου» ανθρώπου. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε ποτέ σε κανέναν να γίνεται ο «δολοφόνος των ονείρων μας». Είναι καλύτερα μάλιστα να μην του ξαναπούμε ποτέ κανένα σχέδιο μας. Απλά το υλοποιούμε.  Άλλωστε οι πράξεις είναι που μετράνε.

2. Αρνητικότητα

Η αρνητικότητα «ζει» γύρω μας παντού. Και ίσως ως ένα βαθμό την κουβαλάμε για πολλούς λόγους και εμείς οι ίδιοι. Είναι σίγουρο ότι στη διάρκεια του «ταξιδιού» μας για την υλοποίηση των στόχων και των ονείρων μας θα τη συναντήσουμε συχνά. Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει καμία αναποδιά να γίνει εμπόδιο για μας.

Αντίθετα ότι άσχημο και να συμβεί καλό είναι να το βλέπουμε ως ένα ακόμα «βέλος» στην φαρέτρα μας... Είναι ένα μάθημα το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον.

3. Τεμπελιά

«Είμαι κουρασμένος σήμερα....» , «Ας δώσω προτεραιότητα σε αυτό σήμερα και συνεχίζω αύριο....», « Τώρα γιατί το κάνω αυτό;.......». Το να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να τεμπελιάσει μια μέρα δεν είναι τόσο κακό αρκεί να μην μας γίνει συνήθεια!

Όταν νιώθουμε ότι πάμε για «κοπάνα» είναι καλό να βρίσκουμε τρόπους που θα μας επαναφέρουν ευχάριστα στο αρχικό μας πλάνο. Μπορεί να είναι κάποιο βιβλίο, μπορεί να είναι διαλογισμός ή η συζήτηση με έναν δικό μας άνθρωπο. Το βασικότερο για να επιτύχουμε τελικά τους στόχους μας είναι να ασχολούμαστε με πράγματα που μας εμπνέουν και μας γεμίζουν θετική ενέργεια.



4. Φόβος

Ο φόβος του άγνωστου, της αλλαγής, της αποτυχίας. Υπάρχουν δεκάδες λόγοι για να φοβόμαστε και να σταματάμε το κυνήγι των ονείρων μας. Μία λύση για να τους αντιμετωπίσουμε είναι να τους απομυθοποιήσουμε μετατρέποντας τους σε... απλά εμπόδια. Εμπόδιο που αν καταφέρω να το ξεπεράσω θα μπορέσω να συνεχίσω το δρόμο μου ανενόχλητος.

Μπορούμε επίσης να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας σαν μία μεγάλη πρόκληση. Μόλις καταφέρεις να ξεπεράσεις έστω κι έναν είναι μαγική η δύναμη και το κουράγιο που αποκτάς.

5. Χρήματα

Τα χρήματα! Είναι μεγάλο λάθος να τα συνδέουμε την πραγματοποίηση των ονείρων μας. Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι μεγιστάνες του πλούτου είχαν έναν κοινό παρανομαστή: ότι δεν είχαν ένα ευρώ στην τσέπη τους! Το «αν είχα χρήματα θα δεις τι θα έκανα.....» είναι όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε μόνο δικαιολογία.

Ακόμα κι αν κάποιοι γύρω μας, μας το θυμίζουν συνέχεια, παραμένει μόνο μία δικαιολογία. Ας βρούμε μια πιο πειστική τουλάχιστον...

6. Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ο υπ' αρ. 1 λόγος για να μην ξεκινήσουμε καν την προσπάθεια υλοποίησης των ονείρων μας. Αισθανόμαστε «λίγοι», άσχημοι, ανησυχούμε μονίμως για το πώς μα βλέπουν και μας κρίνουν οι άλλοι και περιμένουμε απεγνωσμένα την αναγνώριση από αυτούς! Κανονικά δεν έπρεπε να μας καίγεται καρφί! Πάμε να οργανωθούμε λοιπόν!

Ας σκεφτούμε καθαρά και ας δούμε το περιβάλλον μας. Ίσως είμαστε μέσα σε μία σχέση που μας φέρνει συνεχώς πίσω στη ζωή μας. Ίσως και να είμαστε μόνοι μας και να μας πνίγει η μοναξιά και η στενοχώρια. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αλλάξουμε τώρα την καθημερινότητα μας πριν είναι πολύ αργά. Αρχίζουμε να συναναστρεφόμαστε με καλύτερους ανθρώπους. Εκείνους που δεν μας κρίνουν σε κάθε μας κίνηση και που μας ενθαρρύνουν να είμαστε ο εαυτός μας.

Μπορεί να χρειαστεί να διαβάσουμε και κάποιο βιβλίο προσωπικής ανάπτυξης αλλά πάνω από όλα χρειάζεται να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας , να ανακαλύψουμε αυτή τη φωνούλα που έχει έναν καλό λόγο να μας πει και βέβαια να σταματήσουμε επιτέλους να ανησυχούμε για όλα!

7. Υπερ-ανάλυση!

Οκ. Έχουμε αποφασίσει ποιο από τα όνειρά μας θα υλοποιήσουμε και έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε σκληρά πάνω στο σχέδιο μας. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι το να αναλύουμε παρά πάνω από όσο χρειάζεται, να επανασχεδιάζουμε, και να επαναπροσδιορίζουμε συνέχεια στο τέλος μπορεί να αγχωθούμε πολύ, να κουραστούμε και ίσως να σκεφτούμε ακόμα και να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια μας.


stevenaitchison.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου