Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Έβγαλαν τεφτέρια τα φαρμακεία της Π.Ε. Κοζάνης!

Μπορεί ο κόσμος να μην αιφνιδιάστηκε ιδιαίτερα από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου της καταβολής ενός 1 ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων από τους ασφαλισμένους υπέρ του ΕΟΠΥΥ, μέτρο που τέθηκε από την Τετάρτη σε ισχύ, ωστόσο δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες, καθώς λόγω κρίσης μαζί με τα φάρμακα αρκετός κόσμος “γράφει” μαζί και το ένα επιπλέον ευρώ!
«Ο κόσμος εκφράζει την αγανάκτησή του για το νέο μέτρο, αλλά ωστόσο δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς και υποχρεώνεται να καταβάλλει το ένα ευρώ ανά συνταγή», όπως δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης Στέργιος Βελονάς. Αν και όπως σημείωσε, «οι περισσότεροι χρωστάνε το ένα ευρώ μαζί με τη συμμετοχή των φαρμάκων. Γιατί εδώ και καιρό έρχεται ο κόσμος στο φαρμακείο και δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει τη συμμετοχή 25% στα φάρμακα, με αποτέλεσμα να έχουμε ανοίξει ξανά τεφτέρια όπου γράφουμε τα χρωστούμενα.»

«Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν τα φάρμακα την ώρα που προμηθεύονται», λέει ο κ. Βελονάς, αφού «πολύς πλέον κόσμος λέει “έχω πάνω μου μόλις 10-20 ευρώ και θέλω να πάω στην αγορά, θα περάσω να τα εξοφλήσω στο τέλος του μήνα”». Κι όπως επισημαίνει «πρόκειται κυρίως για χρόνια πάσχοντες οι οποίοι είναι σταθεροί πελάτες.»

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου δεν παρέλειψε ωστόσο να εκφράσει και την έντονη δυσφορία των φαρμακοποιών για την εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας και υποχρεώνει τους φαρμακοποιούς να εισπράττουν από τις 8 Ιανουαρίου ένα ευρώ ανά συνταγή από τον κόσμο, με εξαίρεση χρόνια πάσχοντες από βαριές παθήσεις όπως με νεφρική ανεπάρκεια, καρκινοπαθείς κ.α., όλους όσους δηλαδή καταβάλλουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα. «Δεν μπορεί να μάς κάνει η πολιτεία εισπράκτορες του Κράτους. Δεν είμαστε Δημόσιο Ταμείο για να εισπράττουμε για λογαριασμό του κράτους, να μάς φορτώνει με επιπλέον αγγαρεία, επειδή λέει ότι θέλει να περιορίσει την κατανάλωση φαρμάκων και να συγκρατήσει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βελονάς.

Επί τη ευκαιρία μάλιστα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου υπενθύμισε τα παλιά χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία του Ν. Κοζάνης, καθώς όπως είπε, «τα παλιά χρέη που κληρονόμησε ο ΕΟΠΥΥ από τη συγχώνευση του ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΗ) στον ΕΟΠΥΥ και τα οποία για τα φαρμακεία του Ν. Κοζάνης ανέρχονται σε 3.850.000 ευρώ, υφίστανται ακόμα από τον Φεβρουάριο του 2011 και εντεύθεν, παρ’ όλο ότι ψηφίστηκαν νόμοι και παρά τους κατ’ επανάληψη ισχυρισμούς ότι υπάρχουν τα χρήματα και θα εξοφληθούν οι παλαιές οφειλές προς τα φαρμακεία.»



e-ptolemeos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου