Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης βλάπτουν τον εγκέφαλο

Σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης ερευνών, που εφαρμόστηκε σε ζώα αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς ισχύουν και για τους ανθρώπους, η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης, δύναται να αλλοιώσει τον εγκέφαλο.

Όπως έδειξε η έρευνα, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αλλάζει το σχήμα ορισμένων δομών του εγκεφάλου με τρόπο ο οποίος επηρεάζει σημαντικά και τη λειτουργία της καρδιάς. Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί – εν μέρει τουλάχιστον – γιατί βλάπτει τόσο πολύ την υγεία ο καθιστικός τρόπος ζωής.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η γυμναστική είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αναδιαμόρφωση του εγκεφάλου προς το καλύτερο, αλλά έως τώρα παρέμενε άγνωστο εάν η καθιστική ζωή επίσης μπορεί να επηρεάσει τη δομή του και με ποιον τρόπο.

Έτσι, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wayne State και άλλα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ αποφάσισαν να μελετήσουν ομάδα αρουραίων, άλλοι εκ των οποίων θα ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι και άλλοι καθιστικοί.

Οι δραστήριοι αρουραίοι αφέθηκαν να τρέχουν ελεύθερα μέσα σε κλουβιά με κυλιόμενους τροχούς. Όπως όλα τα ζώα, έτσι και οι αρουραίοι λατρεύουν το τρέξιμο, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να καλύπτουν σχεδόν πέντε χιλιόμετρα την ημέρα τρέχοντας πάνω στους τροχούς.

Οι καθιστικοί συνομήλικοί τους αρουραίοι αφέθηκαν σε κλουβιά δίχως τροχούς, με αποτέλεσμα να μην έχουν λόγο να τρέξουν και να περνούν σχεδόν ολόκληρη την ημέρα ακίνητοι.

Μήπως, λοιπόν πρέπει και εμείς οι άνθρωποι να εντάξουμε επιτέλους στη καθημερινότητά μας τη συστηματική άσκηση;



Star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου