Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Τι θα γίνει τελικά, με τις ομαδικές απολύσεις

Δεν κάνει βήμα πίσω η τρόικα στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, ζητώντας αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αποδέσμευση της  όποιας απόφασης από πολιτικούς παράγοντες (είτε πρόκειται για υπουργό είτε για γραμματέα Εργασίας) και πλήρη απελευθέρωση στην περίπτωση κλάδου ή επιχείρησης σε αναδιάρθρωση.
Για να υπάρξει συμφωνία, έλεγε αργά χθες το βράδυ κυβερνητικό στέλεχος, θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει πίσω, χωρίς να φαίνεται ότι υποχωρεί πίσω και από τις …κόκκινες γραμμές που έχει βάλει.

Η πληροφορία που θέλει το Μαξίμου να αποφασίζει ότι το σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο θα περάσουν όλες οι συμφωνημένες παρεμβάσεις θα κατατεθεί στη βουλή ως ένα άρθρο, ενισχύει τους φόβους ότι η υποχώρηση για το θέμα των ομαδικών απολύσεων θα γίνει από την ελληνική πλευρά. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η «λύση» ή η επίφαση λύσης να βρεθεί στη παράταση όχι ψήφισης των αλλαγών, αλλά εφαρμογής τους. Θα περιλαμβάνεται δηλαδή η κατάργηση του υπουργικού βέτο στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, αλλά θα εφαρμοστεί από το καλοκαίρι, ή και αργότερα…

Η τρόικα επιδιώκει να κλείσει το θέμα τώρα και ενδεχομένως να δεχθεί την θεσμοθέτηση του νέου καθεστώτος τώρα, και την εφαρμογή του σε μερικούς μήνες.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα επιδιώξει – εφόσον τελικά συμφωνήσει να συμφωνήσει με την τρόικα – να εμφανιστεί ότι ψηφίζει τώρα κάτι το οποίο δεν θα εφαρμόσει τελικά στο μέλλον, αφού θα έχουν αλλάξει  οι σχέσεις με την τρόικα, ή ακόμη και η σύνθεση της ομάδας των δανειστών…

Το θέμα παραμένει ανοικτό και όπως εδώ και μέρες λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τίποτε δεν έκλεισε αν δεν κλείσουν όλα…

Άλλωστε, όσο κι αν το υπουργείο Εργασίας εμφανιζόταν χθες, πιο κοντά με την τρόικα, σε σχέση με το που ήταν το Σαββατοκύριακο, τα θέματα που έχουν ανοίξει στο τραπέζι οι δανειστές στο εργασιακό, είναι τόσο μεγάλα, που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια εφησυχασμού, ενώ μόνιμα ανοικτό θεωρούν οι δανειστές και το ασφαλιστικό…

Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να έκλεισε ένα θέμα, όπως οι τριετίες, υπέρ της, ενώ στην πράξη προωθεί έναν νέο ειδικό μισθό για τους μακροχρόνια άνεργους, με χαμηλότερο κόστος για τους εργοδότες, καθώς οι όποιες τριετίες – ωριμάνσεις θα αμείβονται πολύ χαμηλότερα απ’ όσο ισχύει σήμερα.

Αλλά και στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, η «συμφωνία» οδηγεί σε «άνοιγμα» που η κυβέρνηση δέχεται πλέον κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα τα ανεβάζει ακόμη και στα 900 εκατ. ευρώ.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, στο κείμενο συμφωνίας αναμένεται να υπάρξει ρητή   αναφορά ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί τη βιωσιμότητά του ασφαλιστικού συστήματος και θα παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα αν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους. Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο Μνημόνιο προέβλεπε μέτρα, σε περίπτωση ελλειμμάτων των ταμείων και όχι απόκλισης από τους επιμέρους στόχους...

Οι δανειστές, κατά τη διάρκεια των πολύωρων διαπραγματεύσεων της τελευταίας εβδομάδας έχουν θέσει ακόμη με μεγάλη πίεση, το θέμα της περικοπής σημαντικών προνοιακών επιδομάτων προκειμένου να εφαρμοστεί σε περισσότερους το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και το θέμα της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους, με την επιβολή ειδικής εισφοράς ασφάλισης…

Συμφωνία και έτοιμη διάταξη υπάρχει για το θέμα των συμβολαίων εργασίας διάρκειας έως 36 μήνες για περιπτώσεις προσωρινής απασχόλησης.

Με την προωθούμενη διάταξη, κάθε εργοδότης ή επιχείρηση χωρίς να  επικαλείται έκτακτους λόγους ή εποχικές ανάγκες, θα μπορεί να προσλαμβάνει   εργαζομένους μέσω των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης. (ΕΠΑ).

Πιέσεις ασκούνται και στο θέμα των απεργιών. Δεν αποκλείεται μάλιστα, στο νομοσχέδιο – σκούπα να υπάρχει διάταξη που θα προβλέπει απόλυτη πλειοψηφία για την λήψη απόφασης απεργιών. Συγκεκριμένα, θα ορίζεται ότι  η  προκήρυξη απεργίας για να είναι νόμιμη θα πρέπει να έχει εγκριθεί – ψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου. Παράλληλα, θα προβλέπεται μεγαλύτερος χρόνος προειδοποίησης, καθώς και συγκεκριμένα στάδια διαβουλεύσεων ανάμεσα στα σωματεία και τους εργοδότες. Στον αντίποδα, φαίνεται πως τελικά η τρόικα υπαναχώρησε στο θέμα της ανταπεργίας που στην Ελλάδα  καταργήθηκε το 1982.

Όσο για τον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, το θέμα φαίνεται πως θα παραπεμφθεί σε επιτροπή.



capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου