Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Το άγχος, η δύσπνοια και η φαγούρα είναι μεταδοτικά

Μπορώ να «κολλήσω» το άγχος ή τη φαγούρα του διπλανού μου; 
Οι επιστήμονες λένε ναι. Ανακαλύψτε πέντε χαρακτηριστικές καταστάσεις και προβλήματα υγείας που ίσως αγνοούσατε ότι είναι κολλητικά.

Η Φαγούρα

Σας έχει τύχει ποτέ να βρίσκεστε σε κάποιο χώρο, ξαφνικά να αρχίσει ο διπλανός σας να ξύνεται και μετά από λίγο χωρίς να το καταλάβετε να κάνετε και εσείς το ίδιο; Ακόμη και αν δεν έχετε προσωπική εμπειρία πάνω στο θέμα οι ειδικοί λένε πως η φαγούρα είναι πράγματι μεταδοτική.  Βλέποντας κάποιον να ξύνεται είναι πολύ πιθανό οι άνθρωποι γύρω του να νιώσουν και αυτοί φαγούρα ως αντίδραση, όπως αναφέρει μια μελέτη του 2012 από τα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Οι ειδικοί εξηγούν ότι παρακολουθώντας κάποιος τον διπλανό του να ξύνεται, ενεργοποιούνται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου του οι οποίες εμπλέκονται στη φυσική αντίληψη του κνησμού, και αυτό συμβαίνει πιθανώς λόγω της τάσης του ανθρώπου να έρχεται στη θέση του άλλου. Έτσι, αν δεν επιθυμείτε να θεωρούν οι γύρω σας ότι έχετε κάποιο δερματικό νόσημα, καλό είναι να απομακρύνετε το βλέμμα σας από κάποιον που ξύνεται.

Το χασμουρητό

Σύμφωνα με έρευνα ιταλών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο "PLoS One", το χασμουρητό είναι κολλητικό και μάλιστα είναι ακόμη πιο μεταδοτικό μεταξύ συγγενών παρά αγνώστων.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Πίζα, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να χασμουρηθούν όταν βλέπουν ένα συγγενικό τους πρόσωπο να χασμουριέται σε σχέση με κάποιον άγνωστο, ενώ περίπου το 50% των ανθρώπων αντιδρούν μιμητικά στο χασμουρητό. Μάλιστα κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι ακόμη και στα ζώα, π.χ. στα σκυλιά το χασμουρητό είναι «κολλητικό». Οι Ιταλοί ερευνητές προτού καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα παρακολούθησαν πάνω από 100 γυναίκες και άνδρες καταγράφοντας τις καθημερινές τους δραστηριότητες, περιλαμβανομένων και των περιπτώσεων μιμητικού χασμουρητού.  Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες μετάδοσης του χασμουρητού μεταξύ ατόμων με στενή συγγένεια, λιγότερες πιθανότητες μεταξύ φίλων και ελάχιστες μεταξύ αγνώστων. «Η μελέτη αποδεικνύει ότι το 'κολλητικό' χασμουρητό πηγάζει κυρίως από την συναισθηματική εγγύτητα μεταξύ των ανθρώπων», υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Στο πλαίσιο μιας άλλης μελέτης των Πανεπιστημίων Drexel και Albany της Νέας Υόρκης, φάνηκε ότι πιο επιρρεπείς να κολλήσουν το χασμουρητό των άλλων είναι οι πιο ευαίσθητοι στα συναισθήματα των άλλων και εκείνη που νιώθουν μεγαλύτερη συμπόνια για τους γύρω τους.

Το λαχάνιασμα

Την επόμενη φορά που θα πάτε στο γυμναστήριο (ή θα περάσετε απ΄ έξω αν δεν είστε fun της άσκησης) προσπαθήστε να εντοπίσετε κάποιο άτομο που τρέχει στο διάδρομο με φουσκωμένα μάγουλα και κόκκινο πρόσωπο. Αν το κάνετε αυτό είναι πολύ πιθανό να νιώσετε ότι σας «κόβεται» η ανάσα ή να αισθανθείτε την ανάγκη να αναπνεύσετε πιο γρήγορα. Παρατηρώντας π.χ. κάποιον να κρατάει την αναπνοή του μπορεί να αισθανθείτε και εσείς την αναπνοή σας πιο γρήγορη, υποστηρίζει μια μελέτη του 2012. Οι ερευνητές συνδέουν αυτό το φαινόμενο με την έμφυτη τάση «ενσυναίσθησης» του ανθρώπου, δηλαδή της ικανότητάς του να κατανοεί και να συμμερίζεται τα συναισθήματα των άλλων. Το σκεπτικό είναι ότι οι σωματικές αισθήσεις αποτελούν ένα μέρος του τρόπου που βιώνουμε τα συναισθήματα. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά ενστικτωδώς βιώνουμε μια ακούσια αντίδραση παρόμοια με αυτή που αντιμετωπίζει ο άλλος.

Το στρες

Στο πλαίσιο μιας έρευνας  που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Neuroscience το Μάρτιο του 2012, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ακόμη και όταν απλώς βλέπουμε ένα άτομο δίπλα μας να είναι ανήσυχο ή αγχωμένο, αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό μας, δηλαδή της ορμόνης του στρες. Σε άλλη έρευνα φάνηκε ότι οι άνθρωποι έγιναν πιο ανήσυχοι όταν εκτέθηκαν στην οσμή του ιδρώτα ενός αγχωμένου ατόμου. «Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να μας προετοιμάσουν για έναν ενδεχόμενο (κοινό) κίνδυνο», λέει η Lilianne R. Mujica-Parodi, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια βιοϊατρικής από το πανεπιστήμιο του Stony Brook στη Νέα Υόρκη.



pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου