Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Μετά τις ευρωεκλογές ισοπέδωση των φαρμακείων

Μόνο για προεκλογικούς λόγους αναβάλλεται η πλήρης κατεδάφιση της αγοράς φαρμάκου Οι μικροί του κλάδου, ωστόσο, δεν θα αποφύγουν την απελευθέρωση του ωραρίου, που συνεπάγεται την επικράτηση των αλυσίδων.

Οι απαιτήσεις της Τρόικας για μείωση ποσοστού κέρδους, αλλά και κατάργηση των κριτηρίων για άνοιγμα νέου φαρμακείου, µε βάση και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο, φαίνεται πως πάνε μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία.

Εκείνο, όμως, που δεν θα γλιτώσει ο κλάδος είναι η απόλυτη απελευθέρωση του ωραρίου, καθώς αναμένεται να προωθηθεί άμεσα µε υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης.

Ήδη, ετοιμάζεται ειδική ρύθμιση, βάσει της οποίας, όσοι ανοίγουν και τα Σάββατα, θα μπορούν πλέον να επιλέγουν αν θα ανοίγουν και πότε χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

H τροποποίηση αυτή ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για επικράτηση των μεγάλων φαρμακείων, αλλά και αλυσίδων, καθώς ελάχιστοι μικροί φαρμακοποιοί θα μπορέσουν να αντέξουν την πίεση του ανταγωνισμού.

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Την ίδια ώρα, µε αθόρυβο τρόπο φαίνεται ότι θα βγούνε στα σούπερ µάρκετ και κάποια µη συνταγογραφούµενα φάρμακα, καθώς ο Εθνικός Οργανισµός Φαρµάκων θα καταρτίσει έως τις 27 Μαρτίου τον κατάλογο µε τα σκευάσματα εκείνα, τα οποία θα θεωρούνται ασφαλή για να διατίθενται και στα ράφια, δίπλα στο γάλα και τα απορρυπαντικά.

Σε πρώτη φάση, θα είναι κυρίως παυσίπονα, αναλγητικά, αντιπυρετικά και ελάχιστα αντιφλεγμονώδη, τα οποία σήμερα, ούτως ή άλλως, δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού, δεν αποζημιώνονται, ενώ διαφημίζονται και χωρίς περιορισμούς.


Tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου