Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής η κατάργηση φορέων του δημοσίου

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών.
«Φέρατε ένα νομοσχέδιο ως υπάλληλος της τρόικας, ψάχνοντας να βρείτε στα τυφλά ανθρώπους στο Δημόσιο για να απολύσετε.
Αυτά δεν λέγονται μεταρρυθμίσεις, αλλά διάλυση του κράτους», κατηγόρησε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Παναγιώτης
 Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).
«Η μεταρρυθμιστική πνοή χρειάζεται αξίες, αρχές και πολιτικές. Δεν υπάρχει μεταρρύθμιση που να λέει "παίρνουμε ένα δρεπάνι και κόβουμε 14.000 ανθρώπους τον χρόνο", και μετά ψάχνουμε να τους βρούμε στους δημόσιους φορείς», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως απέναντι στους ανέργους που έχουν αποκλειστεί από το Δημόσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απαντήσει, για ποιον λόγο υπερασπίζεται εκείνους που έχουν προσληφθεί μέσα από αθέμιτες διαδικασίες. «Σύμφωνα με μελέτη που έχει καταθέσει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) η μέθοδος αυτή θεωρείται αναποτελεσματική και ξεπερασμένη. Το 95% των επιχειρήσεων υψηλής αποδόσεως, δεν χρησιμοποιεί πλέον τη μέθοδο αυτή», τόνισε ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες). Ο κ. Μαριάς εστίασε επίσης και στην τροπολογία που έχει εντάξει στο νομοσχέδιο ο Κυρ. Μητσοτάκης, με την οποία δίνεται η δυνατότητα απολύσεων ή τακτοποιήσεων υπαλλήλων που έχουν βγει σε διαθεσιμότητα το 2013, ακόμα και κατά την προεκλογική περίοδο - χαρακτηρίζοντάς την, «εργαλείο πίεσης των δημοσίων υπαλλήλων για να σας στηρίξουν στις εκλογές».

«Τώρα δεν σας νοιάζει να έχετε τους δικούς σας στη δημόσια διοίκηση. Τους θέλετε πειθαρχικούς. Αν είναι και κομμουνιστής και ράβει το στόμα του, ακόμα καλύτερα- γιατί λες πως έχεις και κομμουνιστή στο Δημόσιο», σχολίασε αργότερα η Αλέκα Παπαρήγα. «Η αξιολόγηση βοηθά ανάλογα με τον στόχο. Γιατί να κάνουμε αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όταν τα παιδιά μας βγαίνουν αγράμματα απ' το σχολείο- και αυτό δεν είναι ατομική ευθύνη του εκπαιδευτικού, αλλά ενός ολόκληρου συστήματος;», αναρωτήθηκε η κ. Παπαρήγα.

«Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, όποιος προβάλλει ενστάσεις στο νομοσχέδιο, ουσιαστικά αποδέχεται τη φαυλοκρατία. Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει...» σχολίασε για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

Σημειώνεται η διαφωνία που εξέφρασε η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, για την κατάργηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, το νέο σύστημα αξιολόγησης, όσο και τον επανέλεγχο των προσλήψεων πρώην συμβασιούχων, για τον οποίον παρατήρησε πως «δεν μπορεί για λόγους ασφάλειας, δικαίου και εμπιστοσύνης στις συναλλαγές, να ανακαλέσουμε διοικητικές πράξεις πρόσληψης μετά την παρέλευση ενός τόσο μεγάλου διαστήματος, ιδίως δε όταν δεν υπάρχει δόλος από την πλευρά του υπαλλήλου».

«Όσοι υπάλληλοι δεν έφταιξαν, δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν», δήλωσε αργότερα η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ενάντια στην κατάργηση της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας Μεσολογγίου, τάχθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, υπενθυμίζοντας κινήσεις της Ακαδημίας για την προώθηση των ελληνικών θέσεων στο ζήτημα της διένεξης με την ΠΓΔΜ.



Newsroom Enet, 
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου