Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Πώς μία εφεύρεση πολέμου σώζει μανάδες και νεογέννητα

Ελπίδες για μείωση των θανάτων από την ακατάσχετη αιμορραγία που προκαλούν οι επιπλοκές στη γέννα, δίνει νέα εφεύρεση, που εμπνεύστηκε από τους τραυματισμούς στον πόλεμο.
Πρόκειται για μία συσκευή σαν σύριγγα που στεγανοποιεί τις ανοιχτές πληγές αυτού του τύπου και ασκεί επαρκή πίεση για να σταματήσει η ροή του αίματος, μέχρι το χειρουργείο.

Δε νομίζουμε να υπάρχει λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι θα έπρεπε, στον πλανήτη, να κυριαρχούν ο πόλεμος, η βία και οι συγκρούσεις. Παρ' όλα αυτά, το γεγονός είναι ότι, σχεδόν, σε κάθε γωνιά της Γης, άνθρωπος παλεύει με άνθρωπο, και το αίμα συνεχίζει να χύνεται. Όπως τραγουδά και ο μεγάλος Κώστας Χατζής, "δεν υπάρχει μια πέτρα σ' αυτόν τον πλανήτη, κύριε, μ' ανθρώπινο αίμα να μην έχει ποτιστεί".

Σε όλο τον πλανήτη, άνθρωπος σκοτώνει άνθρωπο

Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λωρίδα της Γάζας ή από την Ουκρανία και τη Βενεζουέλα; Από τις γειτονιές και τα γκέτο σε κάθε ήπειρο ή από τα "ιδεολογικά" μαχαιρώματα και τους πυροβολισμούς; Από τους δρόμους και τις πλατείες ή από τις φυλακές; Από το πρωί ή από το βράδυ;
Κάπου, ένα όπλο σηκώνεται και διεκδικεί μια ζωή, πιθανότατα και αυτή, ακριβώς, τη στιγμή.

Όπως δε νομίζουμε να υπάρχει λογικός άνθρωπος που να μην επιθυμεί όλοι οι συνάνθρωποί του να έχουν την ιατροφαρμακευτική φροντίδα που χρειάζονται, είτε ζουν στη μεγαλύτερη μεγαλούπολη είτε είναι κάτοικοι του πιο απομακρυσμένου χωριού. Αλλά και πάλι, η πραγματικότητα είναι πολύ μακριά από την επιθυμία. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, παιδιά και μανάδες πεθαίνουν, την ώρα του τοκετού, την ιερότερη στιγμή της ζωής.

Και αφού όλα τα παραπάνω είναι η τραγική μας πραγματικότητα, μία εφεύρεση, που δεν θα έπρεπε να έχει λόγο να γίνει, αν θέλαμε να λεγόμαστε άνθρωποι, έρχεται για να σώσει, τουλάχιστον, κάποιες ζωές που χάνονται άδικα από ακατάσχετη αιμορραγία. Αιμορραγία που προκαλεί μία σφαίρα ή μία επιπλοκή την ώρα της γέννας. Το όνομά της είναι XStat και αναπτύχθηκε από τη RevMedx.

Θαυματουργά σφουγγάρια δρουν σε 15 δευτερόλεπτα

Το XStat είναι ένα δοχείο σαν σύριγγα που τοποθετεί δεκάδες μικρά σφουγγάρια, μήκους 12 χιλιοστών, κατευθείαν σε ένα ανοιχτό τραύμα. Μόλις τα σφουγγάρια έρθουν σε επαφή με το αίμα, διογκώνονται γρήγορα (σε 15 δευτερόλεπτα) και προσκολλώνται στην πληγή, εξασφαλίζοντας ότι θα παραμείνουν στη θέση τους. Με αυτόν τον τρόπο, εξασκείται αρκετή πίεση στο τραύμα, ώστε το θύμα να προλάβει να εγχειρισθεί.

To XStat - η σύριγγα με τα θαυματουργά σφουγγάρια

Πίσω από την εφεύρεση είναι και ο John Steinbaugh, απόστρατος γιατρός των Ειδικών Επιχειρήσεων του αμερικάνικου στρατού. Η εμπειρία του από τραυματισμούς στα πεδία μαχών, από σφαίρες ή θραύσματα από οβίδες, οι οποίοι αντιμετωπίζονται με το πρόχειρο στρίμωγμα γάζας στο σημείο, τον δίδαξε ότι η ακατάσχετη αιμορραγία είναι στην κορυφή της λίστας με τις αιτίες θανάτου στον στρατό.

Έτσι, γεννήθηκε η αρχική ιδέα: να βρεθεί ένα προϊόν που θα δούλευε σαν τον μονωτικό αφρό. Δηλαδή, θα τοποθετούνταν στην πληγή και θα επεκτεινόταν για να την κλείσει και να ασκεί πίεση ικανή να σταματά την αιμορραγία. Δυστυχώς, οι δοκιμές έδειξαν ότι η πίεση από τη ροή του αίματος στα τραυματισμένα αιμοφόρα αγγεία ήταν πολύ ισχυρή και ο αφρός δεν ήταν σε θέση να χτίσει μία στεγανή σφράγιση.

Η ομάδα στράφηκε στα σφουγγάρια. Τα πρωτότυπα XStat δημιουργήθηκαν με κοινά σφουγγάρια, όπως π.χ. αυτά που έχουμε στην κουζίνα μας, αλλά, τώρα, το XStat χρησιμοποιεί σφουγγάρια από πολτό ξύλου – αποστειρωμένος και ταχείας δράσης. Πριν καν ο γιατρός προλάβει να καλύψει το τραύμα με επιδέσμους, από την πρώτη στιγμή τοποθέτησης των σφουγγαριών, ασκείται επαρκής πίεση, για να σταματήσει το αίμα.

Εμπνευσμένο από τα πεδία των μαχών, εφαρμόσιμο και στις γέννες

Το ακόμα πιο ευχάριστο με την εφεύρεση είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να αντιμετωπιστούν επιπλοκές και κατά τη διάρκεια του τοκετού, ιδιαίτερα σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί είναι περιορισμένα. Μάλιστα, πέρυσι, το XStat εξασφάλισε πόρους σε διαγωνισμό του Saving Lives at Birth, για την ανάπτυξη συσκευών που θα σώζουν ζωές τη στιγμή της γέννησης.

Οι εφευρέτες του έχουν προνοήσει για την κάθε λεπτομέρεια.
Για να εξασφαλιστεί ότι κανένα από τα σφουγγαράκια δεν θα ξεχαστεί στο σώμα του θύματος ή της γυναίκας, όλα είναι σημειωμένα με ένα Χ που φαίνεται εύκολα στις ακτινογραφίες. Αποκλείεται, έτσι, η είσοδος οποιουδήποτε σφουγγαριού στον οργανισμό και το ενδεχόμενο μόλυνσης και σήψης.

Προς το παρόν, κάθε συσκευή κοστίζει, περίπου, 100 δολάρια (72 ευρώ), αν και η τιμή αναμένεται να πέσει, καθώς οι ρυθμοί παραγωγής ανεβαίνουν. Η RevMedx έκανε αίτηση για έγκριση του προϊόντος της από την FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ), και η διαδικασία βρίσκεται στα τελικά στάδια.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μία εφεύρεση που μπορεί να σώσει ζωές. Μας θύμισε, όμως, ότι, κάποια στιγμή, η ανθρωπότητα πρέπει να βρει τον τρόπο να δρα, όχι εκ των υστέρων, αλλά αποτρεπτικά. Μέχρι τότε, αρκούμαστε σε ειδήσεις σαν και αυτή για να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή. Τουλάχιστον, τα λάθη μας (πόλεμος) εμπνέουν ιδέες που μπορούν να λύσουν και άλλα προβλήματα (θάνατος στον τοκετό).


pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου