Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Έξαρση ιού στο facebook: πώς να τον καθαρίσετε. Αναλυτικές οδηγίες

Εδώ και μερικές μέρες κυκλοφορεί ένας νέος ιός στο facebook που χτυπάει τους λογαριασμούς των χρηστών του κοινωνικού δικτύου.
Ο ιός αυτός μπορεί και στέλνει στους Facebook φίλους του χρήστη υβριστικά μηνύματα ή σε άλλες περιπτώσεις τους αναφέρει ότι κάποιος ανεβάζει φωτογραφίες ή βίντεο με αυτούς και τους δίνει ένα link με ένα συνημμένο αρχείο που σε περίπτωση που το ανοίξουν στέλνει αυτόματα μηνύματα και στους δικούς τους φίλους.

Όπως είναι λογικό οι χρήστες του facebook που έχουν παρατηρήσει τέτοια περίεργη δραστηριότητα σε προφίλ φίλων τους ή λάβουν κάποιο περίεργο μήνυμα θα πρέπει να το σβήσουν αμέσως και στη συνέχεια καλό θα είναι να ενημερώσουν τον αποστολέα.

Βήματα καθαρισμού του νέου ιού με τα συνημμένα μηνύματα, συνήθως .rar:

0. Τσεκάρετε αν έχετε καμμία καινούρια άγνωστη εφαρμογή στο facebook και σβήστε την καθώς και το φυσικό αρχείο που αποθηκεύσατε και τρέξατε (downloads). Τσεκαρετε επίσης για νέες επεκτάσεις στον browser σας ή για τίποτα άλλες παραξενιές.

1. Αποσυνδέθείτε από το νετ και σβήστε όλες τις συζητήσεις που υπάρχουν στα μηνύματά σας στο facebook.

2. έναρξη-εκτέλεση, καρτέλα startup: αποτσεκάρετε ότι παράξενο βλέπετε (πχ. με την ονομασία sapsalo.jar)

3. c:\windows\temp σβήστε όλο το περιεχόμενο

4. C:\Users\username\AppData\Local\Temp επίσης σβήνετε όλο το περιεχόμενο (win7)

5. C:\Users\username\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup σβήστε ότι παράξενο έχετε ή τα πάντα από εκεί μέσα (win7)

6. Ψάξτε να βρείρε το αρχείο με την παράξενη ονομασία και σβήστε το (άνοιξτε τον υπολογιστή, και στο πλαίσιο search βάλτε το όνομα του αρχείο πχ *sapsalo* (μαζί με τα αστεράκια)

7. Κάντε επανεκίνηση, συνδεθείτε στο νετ (χωρίς να μπείτε στο facebook) και κατεβάστε το Malwarebytes και το ccleaner, αφήστε τα να κάνουν update και ξανααποσυνδεθείτε από το νετ.

8. Τρέξε τα παραπάνω ένα-ένα και άφησέ τα να καθαρίσουν ότι βρουν.

9. Αν παραταύτα δεν έχετε ξεμπερδέψει, θα πρέπει να ξηλώσετε το browser που χρησιμοποιείται και να σβήσετε τα πάντα από τα αρχεία του.

10. Έπειτα κάνετε επανεκίνηση και επαναφορά συστήματος μέσω της επιλογής f8, σε προηγούμενο σημείο, 1-2 μέρες πριν το συμβάν.

11. Ξαναεγκαταστήστε το Browser και θεωρητικά είστε εντάξει.

12. Ότι μήνυμα σας έρχεται με απάντηση από φίλους, διαγράφετε τη συζήτηση άμεσα.

13. Στην έσχατη περίπτωση κάνετε φορμάτ!



fimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου