Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Το αίνιγμα του Λέοντα που δεν έπαψε να φυλάσσει τον νεκρό της Αμφίπολης

Πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει την ταυτότητα του νεκρού, που βρέθηκε στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η ανθρωπολογική μελέτη, όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια των επιστημονικών ανακοινώσεων, το Σάββατο, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδεχομένως εντός των προσεχών ημερών, να ανακοινωθεί η επιστημονική ομάδα που θα αναλάβει την μελέτη. Προς το παρόν, ο σκελετός φυλάσσεται στο Μουσείο της Αμφίπολης.

«Δεν αναφερόμαστε σε ονόματα» δήλωσε η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη. «Με ένα λιοντάρι στην κορυφή και ένα τέτοιο τεράστιο μνημείο θα μπορούσε να είναι στρατηγός, είχα πει όταν με είχατε ρωτήσει παλιότερα. Όταν βρέθηκε ο σκελετός δεν θα μπορούσε ποτέ ένας αρχαιολόγος να πει αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση. Εγώ μιλώ με βάση το ίδιο το μνημείο. Είπα ότι όταν υπάρχει ένα λιοντάρι στην κορυφή θα μπορούσε να είναι στρατηγός».

Απαντώντας στην ερώτηση αν ήταν μόνο ένας ο νεκρός της Αμφίπολης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτόν βρήκαμε».

Επειτα από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, φωτογραφία από τη διαδικασία απομάκρυνσης των οστών, μαζί με τα χώματα, από τον τάφο.

Η κ. Περιστέρη αποκάλυψε επίσης ότι τυμβωρύχοι έχουν «πειράξει» τον σκελετό και ότι στην Αμφίπολη «οργίαζε η αρχαιοκαπηλία». Ο τύμβος σίγουρα συλλήθηκε πάνω από μία φορά, κατά τη Ρωμαϊκή εποχή.

«Οι κάτοικοι μιλούσαν για τον τάφο της Βασίλισσας. Σκεφτείτε όμως ότι πάντα κάτι έχουν να πουν όσα ακούγονται σε έναν τόπο», δήλωσε η κ. Περιστέρη.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο σκελετός βρέθηκε αποσπασματικός και σε πληρότητα σχεδόν 100%. Είναι χαρακτηριστικό πως το κρανίο βρέθηκε εκτός του ορύγματος, ενώ μέσα στο όρυγμα βρέθηκε η κάτω γνάθος.

Επίσης, έχουν βρεθεί οστά από τα χέρια, τα πόδια και τη σπονδυλική στήλη, ενώ η λεκάνη, που θα μπορούσε να δείξει το φύλο του νεκρού, βρέθηκε διαμελισμένη.

Η γγ του ΥΠΠΑ τόνισε ότι τα οστά αφαιρέθηκαν μαζί με τα χώματα για λόγους προστασίας.

Στον τάφο, βρέθηκαν επίσης, νομίσματα και κτερίσματα του 2ου αιώνα π.Χ. και του 3ου αιώνα μ.Χ.

Εξηγήσεις για το πώς καταστράφηκε το πρόσωπο της πρώτης από τα δεξιά Καρυάτιδας έδωσε η κ. Περιστέρη, σημειώνοντας ότι τη ζημιά έκανε ένα δοκάρι μέσα στην αμμώδη επίχωση, το οποίο έπεσε πάνω της.

Επίσης, είπε ότι η είσοδος του ταφικού μνημείου βρέθηκε φέτος, κατά την τελευταία φάση οριοθέτησης του περίβολου. Σημειώνεται ότι η οριοθέτηση του περίβολου έχει ξεκινήσει από το 2010.

«Η Αμφίπολη είναι ένας πολύτιμος αρχαιολογικός χώρος από τη δεκαετία του ‘50 με τις ανασκαφές του αείμνηστου Λαζαρίδη. Τότε είχαν αποκαλυφθεί τάφοι εποχής σιδήρου και εποχής αρχαϊκής. Είναι ένα μέρος φυσικού λόφου που έχει ενσωματωθεί στον Τύμβο. Ξεκινήσαμε το 2012, μια μικρή ομάδα με πολύ μεράκι και όρεξη για να δούμε τι συμβαίνει στον λόφο-μυστήριο. Ήταν αφημένος για χρόνια, δεν πίστευαν πως είχε να δώσει άλλα πράγματα», τόνισε η κ. Περιστέρη.

Οσο για το εντυπωσιακό ψηφιδωτό του τάφου, η αποκατάσταση του κεντρικού του μέρους είναι σε καλό δρόμο, σύμφωνα με την αρχαιολόγο.

Συνεχίζοντας, η ίδια εξήγησε πως κομμάτια του ταφικού περιβόλου κατέστρεψε γερανός στα ρωμαϊκά χρόνια και χρησιμοποιήθηκαν σε γειτονικά κτίσματα.

Αρκετά ακόμα κομμάτια, τόσο του περίβολου όσο και του λέοντα βρίσκονται στον βυθό της λίμνης Κερκίνης, τα οποία θα αποκαλυφθούν όταν υποχωρήσουν κι άλλο τα νερά, όπως εξήγησε ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφατζής.

Ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Εγγλέζος περιέγραψε πως ο τέταρτος θάλαμος ήταν σε οριακό σημείο, λίγο πριν από την κατάρρευσή του και έγινε πυκνή υποστήλωση με 180 ράβδους ώστε να μπορέσουν οι αρχαιολόγοι να μπουν στο εσωτερικό του. Ο κ. Εγγλέζος τόνισε ότι το έργο τους ήταν πολύ δύσκολο γιατί τα υποστηλώματα έπρεπε να τοποθετηθούν πάνω στην άμμο.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κ. Περιστέρη είπε: «Στα επιστύλια αρχικά βλέπουμε χρώμα. Μαζέψαμε τα πεσμένα κομμάτια και προσπαθούμε να συνθέσουμε μορφές και παραστάσεις. Προφανώς με λέιζερ θα δουλέψουμε. Δεν έχει γίνει ακόμη φωτογράφηση με επιστημονικό τρόπο, με ultra violet για να καταλάβουμε από ποια χρονολογία είναι. Θέλουμε έναν χρόνο για να έχουμε τις σωστές απαντήσεις».

Ομιλητές στην εκδήλωση στο υπουργείο Πολιτισμού, η οποία διήρκεσε τεσσεράμισι ώρες, ήταν οι:

Κ. Περιστέρη, επικεφαλής της ανασκαφής και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, με θέμα: «Ανασκαφική έρευνα Ταφικού Μνημείου Τύμβου Καστά Αμφίπολης (2012-2014)».

Μιχ. Λεφαντζής, αρχιτέκτονας, με θέμα: «Η σχέση του Λέοντος με τον Τύμβο της Αμφίπολης: Αρχιτεκτονικές και οικοδομικές προσεγγίσεις».

Δημ. Εγγλέζος, πολιτικός μηχανικός, με θέμα: «Ο ρόλος του πολιτικού μηχανικού κατά την αποκάλυψη του Ταφικού Μνημείου στον Τύμβο Καστά: Παρουσίαση προσωρινών στερεωτικών εργασιών και αναλύσεις για την ερμηνεία και τον έλεγχο ιστορικών υποθέσεων».

Παρόντες ήταν οι εργάτες, οι συντηρητές και οι αρχαιολόγοι της ανασκαφικής ομάδας.


tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου