Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Πανελλαδικές 2015: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η αγωνία για τους υποψήφιους φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ χτυπά πλέον κόκκινο, καθώς ακριβώς σε δύο εβδομάδες, την Δευτέρα 18 Μαΐου ξεκινούν και επίσημα οι Πανελλήνιες εξετάσεις για το 2015.
Πρόκειται, δε, για τις τελευταίες εξετάσεις που θα διεξαχθούν με το παλιό σύστημα, καθώς από την ερχόμενη χρονιά θα υπάρξουν αλλαγές, οι οποίες είχαν ανακοινωθεί από το υπουργείο παιδείας από τις αρχές της φετινής σχολικής χρονιάς προκειμένου να αφομοιωθούν σταδιακά από τους καθηγητές και τους μαθητές της Β’ Λυκείου, οι οποίοι θα δώσουν εξετάσεις με τα νέα δεδομένα.

Πρώτοι δίνουν εξετάσεις οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, απόφοιτοι των ημερησίων και εσπερινών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, ενώ μία ημέρα αργότερα, ξεκινούν οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των ημερησίων και Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων.

Οι εξετάσεις ξεκινούν στις 8.30 το πρωί, οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ, ενώ η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Όσον αφορά τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων,  αυτές θα ξεκινήσουν όταν πλέον έχει πέσει η αυλαία για όλα τα μαθήματα, την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις και τη φετινή χρονιά είναι το δελτίο εξεταζομένου, για το οποίο οι μαθητές υπέβαλαν αίτηση-δήλωση από τον περασμένο Φεβρουάριο και στην ουσία αποτελεί το εισιτήριό τους για να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις.

Από αύριο Δευτέρα, σταδιακά όλοι οι μαθητές θα προμηθευτούν το δελτίο, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο τις ημέρες των εξετάσεων.

Στο δελτίο, εκτός από τα στοιχεία τους, θα βρουν και τις πληροφορίες για το εξεταστικό τους κέντρο.

Μετά το τέλος των εξετάσεων, που ολοκληρώνονται στις 2 Ιουνίου, ξεκινά η διαδικασία του μηχανογραφικού και επιλογής σχολής για τους υποψήφιους.

Στα μέσα του μήνα, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου, θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (PASSWORD), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα πραγματοποιηθεί και φέτος μέσω διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου, ενώ οι βάσεις θα ανακοινωθούν στα τέλη του Αυγούστου.

Ο γενικός αριθμός εισακτέων ανέρχεται σε 68.345 θέσεις, ο οποίος μεταφράζεται σε  44.200 θέσεις στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και 24.145 θέσεις στα ΤΕΙ, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε.


Νέα τμήματα σε Μακεδονία και Ιωάννινα

Μετά από αρκετά χρόνια που βλέπαμε πανεπιστημιακά τμήματα να καταργούνται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, στο μηχανογραφικό του 2015 οι μαθητές θα έχουν να επιλέξουν άλλα δυο τμήματα: Πρόκειται για το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο θα δεχθεί 60 νέους φοιτητές, ενώ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εντάσσεται πλέον και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, το οποίο θα δεχθεί 40 νέους εισακτέους.
«Απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα για τις φετινές Πανελλήνιες και όλα δείχνουν ότι θα διεξαχθούν χωρίς προβλήματα» επισημαίνει ο Βασίλης Τζαφάς, καθηγητής και ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ.
«Τα δύσκολα θα είναι για τους φετινούς μαθητές της Β’ Λυκείου, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις με το νέο σύστημα, το οποίο, ωστόσο έχει αλλαγές που θα αποβούν προς όφελός τους, καθώς τους δίνει περισσότερες επιλογές» καταλήγει.

Αναλυτικά το πρόγραμμα πανελληνίων εξετάσεων 2015

ΗΜΕΡΑ
ΗΜΕΡ/ΝΙΑ
ΜΑΘΗΜΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ
18-05-2015
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ
20-05-2015
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22-05-2015
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΧΗΜΕΙΑ – ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ
ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
(ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
(ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
ΔΕΥΤΕΡΑ
25-05-2015
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)
ΤΕΤΑΡΤΗ
27-05-2015
ΛΑΤΙΝΙΚΑ
ΧΗΜΕΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29-05-2015
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)
ΤΡΙΤΗ
02-06-2015
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου