Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Το 1ο Καφέ Πολυγλωσσίας στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

ΑΦΥΠΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΞΩ ΧΩΡΑΣ

Το 1ο Καφέ Πολυγλωσσίας στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη  11 Νοεμβρίου στις  5.30 μ.μ. στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου του ΤΕΙ στην Κοζάνη.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον ΟΑΠΝ του Δήμου Κοζάνης, την Ομάδα ΔιΕπαφή Κοζάνης, και το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας,  με τη βοήθεια των καθηγητριών Αγάπης Αλτίνη και Σταυρούλας Ταβουλτζίδου, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της ειδικής σε θέματα πολυγλωσσίας Δρ. Αργυρώς Μουμτζίδου.

Στο Καφέ πολυγλωσσίας οι αλλόγλωσσοι φοιτητές του ΤΕΙ μέσα από την αναδρομή που θα κάνουν θα επιχειρήσουν να αφηγηθούν τη γλωσσική τους διαδρομή, τις επαφές τους με άλλες γλώσσες και πολιτισμούς, τις κράσεις, τις αλλοιώσεις, τις συναρμόσεις, τις μεταμορφώσεις της μητρικής τους γλώσσας με τις γλώσσες επαφής του ταξιδιού  τους.

Πρόκειται ουσιαστικά για διηγήσεις φοιτητών που ξεκίνησαν από χώρες πιο μακρινές και πιο κοντινές μας, από χώρες της Ανατολής και της Δύσης. Σπουδαστές από τη Συρία, το Ιράκ, την Αλβανία, την Ινδία, την Πολωνία, τη Σερβία, αλλά κι από περιοχές από το βαλκανικό γλωσσικό συνεχές όπως από την περιοχή των Πομάκων της Δυτικής Θράκης.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να εμψυχωθεί το ενδιαφέρον της κοινότητας του ΤΕΙ ως προς το γλωσσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο που καταθέτουν όσοι από τα μέλη του μιλούν τις γλώσσες του έξω κόσμου, του πιο απομακρυσμένου και λιγότερο οικείου…

Γιατί….
οι γλώσσες ακολουθούν «παθαίνουν», «αντιστέκονται», «αλλοιώνονται», «πλουτίζουν» σε εμπειρία όμοια με τους ανθρώπους…

οι γλώσσες σκονίζονται, ξανακαινουριώνουν, μεγαλώνουν και αλλάζουν, ποτέ δεν χαλούν, δε δυσοσμούν, δεν προδίδουν, δεν εκδικούνται…

η κάθε επαφή μεταξύ τους τις κάνει πιο ανθρώπινες και πιο πλήρεις…(απόσπασμα υπό έκδοση από τη Μονογραφία μιας Γιορτής, 2013-15, Αργυρώ Μουμτζίδου)



*Την αφίσα του 1ου Καφέ Πολυγλωσσίας του ΤΕΙ Κοζάνης επιμελήθηκε η σκιτσογράφος- συγγραφέας Τέτη Σώλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου