Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Τέλη κυκλοφορίας: Πόσα θα πληρώσουν τα νέας τεχνολογίας ΙΧ

Οι ιδιοκτήτες Ι.Χ οι οποίοι μέχρι σήμερα γλίτωναν από τα τέλη κυκλοφορίας εξαιτίας του γεγονότος ότι το αυτοκίνητό τους ήταν αγορασμένο μετά τον Οκτώβριο του 2010 και εξέπεμπε ρύπους χαμηλότερους των 100 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο, είναι αυτοί οι οποίοι θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα πληρώσουν τη νύφη των τελών κυκλοφορίας.

Η εισήγηση των υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Οικονομικών η οποία τελεί υπό την έγκριση του αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες Ι.Χ αυτής της κατηγορίας να κληθούν να πληρώσουν για το 2016 (έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015) τέλη κυκλοφορίας ίσα με τα μισά των παλαιάς τεχνολογίας Ι.Χ.

Αν αυτό το σενάριο κλειδώσει, για ένα Ι.Χ με ρύπους έως 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, 1.000 κυβικών εκατοστών τα φετινά τέλη θα είναι 60 ευρώ, στα 1.300 κυβικά θα διαμορφωθούν στα 67,5 ευρώ και στα 1.400 κυβικά θα φτάσουν τα 120 ευρώ.

Τα ποσά αυτά, προκύπτουν από τα αντίστοιχα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ ηλικίας άνω των πέντε ετών τα οποία είναι σήμερα 120 ευρώ για τα χιλιάρια, 135 ευρώ για τα 1.300άρια και 240 ευρώ για τα 1.400άρια.

Όπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με δύο τρόπους. Για αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν έως το τέλος Οκτωβρίου 2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τα κυβικά.

Αντίθετα για Ι.Χ τα οποία κυκλοφόρησαν πρώτη φορά μετά την 1η Νοεμβρίου 2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων ανά χιλόμετρο. Για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, προβλέπεται απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας.

Έτσι, σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο ένα Ι.Χ 1.400 κυβικών ακόμα και αν είναι του 1990 να επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας 240 ευρώ ενώ το αντίστοιχων κυβικών καινούργιο αυτοκίνητο ακόμα και εάν κοστίζει 20.000 ευρώ να μην έχει την παραμικρή επιβάρυνση.

Πληροφορίες αναφέρουν παράλληλα ότι το σενάριο μειώσεων στα παλαιά και μικρά Ι.Χ το οποίο ήθελε να προχωρήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, με αντιστάθμισμα αυξήσεις τελών για τα μεγάλου κυβισμού και ακριβά αυτοκίνητα φαίνεται να προσκρούει στην έλλειψη βάσης δεδομένων αναφορικά με τις τιμές.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός των ημερών.





euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου