Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016

Ανησυχία των εργαζομένων για τις πρόσφατες εξελίξεις στη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ ΠΟΥΛΑΕΙ ΜΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ 400.000 ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩ ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ 

- Πρόεδρος "Ένωσης": " Δεν πρέπει να δημιουργηθεί "Μικρή ΔΕΗ" εκ των έσω"

Έντονη είναι η ανησυχία των εργαζομένων στη ΔΕΗ μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, πως η ΔΕΗ θα πουλήσει με διαγωνισμό 400.000 πελάτες της, ενώ την ίδια στιγμή οι σταθμοί παραγωγής ΑΗΣ υπολειτουργούν, ενώ  έχουν περικοπεί στο ελάχιστο οι εργολαβίες, με εκατοντάδες εργαζόμενους να μένουν στο δρόμο.


"Η ΔΕΗ πρέπει να αναλάβει τα μέτρα της. Μειώθηκαν κατά πολύ οι εργολαβίες, μειώθηκαν κατά πολύ οι εργολαβίες, οι μονάδες δουλεύουν με χαμηλά φορτία, Η στρεβλή Ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει ότι πρώτα μπαίνει σε λειτουργία το φυσικό αέριο, μετά οι ΑΠΕ, τα υδροηλεκτρικά και ο λιγνίτης αν χρειαστεί", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ ΕΝΩΣΗ  Χαράλαμπος θεοχάρης, προσθέτοντας πως αυτό γίνεται γιατί τα εισαγόμενα καύσιμα είναι πιο φθηνά και το εγχώριο καύσιμο , ο λιγνίτης είναι πιο ακριβός. 
Εντωμεταξύ, η μειωμένη ζήτηση στο λιγνίτη δημιουργεί πρόβλημα: "Οι αυλές είναι γεμάτες από λιγνίτη, δεν πρέπει να βγει περισσότερος, υπάρχει κίνδυνος αυτανάφλεξης διαφορετικά και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η ζήτηση είναι μειωμένη, αφού οι ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά καλύπτουν τη ζήτηση".  
Όσο για τις μονάδες, το 50% των μονάδων στην περιοχή είναι σβηστές ή υπολειτουργούν, λέει ο ίδιος, προσθέτοντας πως στοιχίζει ακριβά το κλείσιμο και η επανέναρξη των μονάδων. Ειδικότερα, από τον ΑΗΣ Καρδιάς λειτουργούν δύο από τις τέσσερις μονάδες , στον Άγιο Δημήτριο οι τρεις από τις πέντε μονάδες, ενώ ο ΑΗΣ Αμυνταίου είναι εκτός λειτουργίας για συντήρηση , ενώ η Μελίτη πότε εντάσσεται και πότε όχι στο σύστημα. 
Εντωμεταξύ,  μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με για τους εργαζόμενους που εργάζονται σε εργολάβους, οι οποίοι έχουν εντολές να δουλεύουν 5νθήμερο, 8ωρο, μάλιστα οι εταιρείες που απέμειναν να δουλεύουν είναι πολύ λίγες.


Η δυσμενής αυτή κατάσταση εγείρει ερωτήματα, με τον κ. Θοχάρη να λέει πως " Η ΔΕΗ φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα εισπραξιμότητας και ευχόμαστε να μην φτάσουν  στο τακτικό προσωπικό. Επίσης, για τη δημιουργία θυγατρικής που θα πουλήσει 400.000 πελάτες σε ιδιώτες, ο κ. Θεοχάρης σχολίασε πως αυτό γίνεται με το αιτιολογικό ότι μέχρι το 2020 η ΔΕΗ θα πρέπει να έχει παραχωρήσει  το 50% της ενέργειας σε ιδιώτες. "Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, φέρνει ιδιώτες από την πίσω πόρτα. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρουν τρόπους να εξυγιάνουν την επιχείρηση και να εισπράξουν τα οφειλόμενα. Όλα αυτά γίνονται ενώ η παραγωγή ενέργειας λιγνίτη έπεσε κάτω από το 30%. Δεν πρέπει να δημιουργηθεί "Μικρή ΔΕΗ" εκ των έσω", κατέληξε.

Η ΔΕΗ 'πουλάει' με διαγωνισμό 400.000 πελάτες της

"Τη δημιουργία μιας μικρής ΔΕΗ στον τομέα της προμήθειας εξήγγειλε ο πρόεδρός της από το συνέδριο του Economist. Ποιους πελάτες θα χάσει
Μια καινοφανή διαδικασία για το περαιτέρω άνοιγμα της λιανικής του ρεύματος και την επίτευξη του στόχου μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ για την οποία έχει δεσμευθεί μνημονιακά η χώρα, ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης. Στην ουσία με την πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί μία «μικρή ΔΕΗ» αποκλειστικά στον τομέα της προμήθειας (και όχι της παραγωγής), με αναλογική σύνθεση πελατών, την οποία θα πουλήσει στη συνέχεια μέσω διαγωνισμού προσβλέποντας στο ενδιαφέρον των υπόλοιπων προμηθευτών.
Όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης "δημιουργούμε εταιρείες λιανικής με πελάτες μας από όλες τις κατηγορίες, με εγγυημένες για ένα διάστημα τιμές χονδρικής, τις οποίες θα διαθέσουμε με διαγωνισμό έναντι ανταλλάγματος στους άλλους προμηθευτές. Η πρώτη εταιρεία, με μερίδιο 6–7%%, δηλαδή περίπου 400.000 πελάτες επιδιώκουμε να είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο. Πιστεύουμε ότι όσοι προμηθευτές αντιμετωπίζουν την αγορά στρατηγικά θα ανταποκριθούν".
Κίνητρο για την παραμονή των πελάτων στη νέα αυτή εταιρεία, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, θα είναι η προσφορά εκ μέρους της ΔΕΗ σταθερού τιμολογίου χονδρικής για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους. Παράλληλα, η ΔΕΗ είναι διατεθειμένη να πωλήσει το σύνολο των μετοχών της νέας εταιρείας στον ενδιαφερόμενο επενδυτή, που ούτως ή άλλως θα κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό. Σημειώνεται ότι από τους πελάτες που θα ενταχθούν στις νέες εταιρείες, εξαιρούνται αυτοί των μη διασυνδεμένων νησιών.
Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της βίαιας απελευθέρωσης της αγοράς λιανικής, μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, η ΔΕΗ φαίνεται πως επιχειρεί να επιλέξει η ίδια το μείγμα των πελάτων που θα χάσει. Δεν θα εντάξει δηλαδή στη νέα αυτή εταιρεία μόνο εκείνους τους πελάτες με υψηλά περιθώρια κέρδους σαν αυτούς που της αποσπούν οι ιδιώτες, αλλά θα επιλέξει καταναλωτές κάθε είδους κατηγορίας από άποψη συνέπειας (καλοπληρωτές και μή), και κατηγορίας, (από οικιακούς, και αγρότες μέχρι επαγγελματίες, και επιχειρήσεις).
Ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί ο πρώτος διαγωνισμός, η ΔΕΗ θα προχωρήσει και σε άλλους με στόχο να μειώσει το ποσοστό της κάτω του 50% της αγοράς, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές, όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτάκης".


prlogos

1 σχόλιο:

  1. ΟΙ ΚΑΤΣΙΚΕΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΨΟΦΗΣΑΝ. ΤΩΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΣΑΣ "ΥΠΕΡΟΠΤΕΣ" ΔΕΗΤΖΗΔΕΣ.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή