Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Βάσεις 2016: Η μεγάλη πτώση των Βάσεων εκτός από την ιατρική. Αναλυτικά

Την Παρασκευή, 8 Ιουλίου, λήγει η προθεσμία οριστικοποίησης των μηχανογραφικών των υποψηφίων, κάτι που θα δώσει επιπλέον δεδομένα για την πορεία των βάσεων, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

Σε γενικές γραμμές φέτος αναμένεται να σημειώσουν πτώση όλες οι σχολές, ακόμη και αυτές που παραδοσιακά είχαν υψηλές βάσεις εισαγωγής, όπως οι Πολυτεχνικές, με τη μεγαλύτερη βουτιά να καταγράφεται στις Παιδαγωγικές που αναμένεται να πέσουν σε ιστορικά επίπεδα.
Οι Νομικές Σχολές φαίνεται να συγκρατούνται, ενώ άνοδο φαίνεται να καταγράφουν οι Ιατρικές και οι παραϊατρικές σχολές. Επίσης, σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να κρατηθούν και οι αστυνομικές, πυροσβεστικές και στρατιωτικές σχολές.
Η μεγάλη βουτιά στις βάσεις θα πραγματοποιηθεί για τον απλούστατο λόγο ότι η πλειοψηφία των υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συγκεντρώνει από 0 έως 7.000 μόρια! Ειδικότερα σε απόλυτους αριθμούς, 19.863 είναι οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 7.000 μόρια, ενώ 758 είναι συνολικά οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, με την πλειονότητα αυτών (462) να είναι στο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας και Ζωής της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών.
Αναλυτικά οι εκτιμήσεις ανά πεδίο, με την επισήμανση ότι οι φετινές βάσεις δεν είναι συγκρίσιμες με τις περσινές, λόγω της αλλαγής του εξεταστικού συστήματος, ενώ ασφαλέστερες εκτιμήσεις είναι δυνατό να εξαχθούν μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων (η διορία εκπνέει την Παρασκευή 8 Ιουλίου):

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν αυξομοιώσεις.

Οι αυξομοιώσεις αυτές θα αφορούν κυρίως στις Φιλοσοφικές και Ψυχολογικές σπουδές. Πτωτική πορεία ενδέχεται να ακολουθήσουν κάποιες Νομικές Σχολές, εκτός Αθήνας, ενώ μπορεί να σημειωθεί άνοδος σε χαμηλόβαθμες σχολές. Άνοδος αναμένεται και στο «κατώφλι» χαμηλόβαθμων σχολών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 39% των υποψηφίων των ανθρωπιστικών σπουδών έχουν εφέτος επιδόσεις «κάτω από τη βάση» και τις 10.000 μόρια, ενώ οι έως τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι οι υποψήφιοι επιλέγουν και τις λιγότερο δημοφιλείς σχολές του πεδίου.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο πεδίο 1 στους 5 υποψηφίους δεν κατάφερε να πιάσει ούτε τα 7.000 μόρια! Αφού που κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 18.500 μόρια είναι μόλις 377 ενώ οι αριστούχοι, όσοι δηλαδή συγκέντρωσαν άνω  ων 19.500 μορίων είναι μόλις 55!

Με αυτά τα δεδομένα, οι περιζήτητες Νομικές Σχολές του πρώτου πεδίου αναμένται να κινηθούν στα περσινά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις.

– Στο 2ο επιστημονικό πεδίο το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι πολύ καλές, σχεδόν άριστες επιδόσεις σε παραδοσιακά δύσκολα μαθήματα, όπως η φυσική.

Στις Πολυτεχνικές σχολές πάντως αναμένεται πτώση, η οποία θα μεγαλώνει προς τις πιο χαμηλόβαθμες σχολές. Σε κάποιες Πολυτεχνικές σχολές που παραδοσιακά έχουν υψηλή βαθμολογία και αίγλη, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα έχουν ακόμα και εντυπωσιακή πτώση, λόγω του ότι ο αριθμός των υποψηφίων που «πηγαίνουν» προς τα εκεί είναι σχεδόν ίδιος με τον αριθμό των θέσεων.

Και εδώ η πλειοψηφία των υποψηφίων συγκέντρωσε από 0 έως 7.000 μόρια. Συνολικά όσοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν άνω των 18.500 μορίων είναι μόλις 631 υποψήφιοι.

– Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η πολύ καλή εικόνα σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία διατηρεί τις βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές στο ύψος τους οδηγώντας τις σε πολλές περιπτώσεις και σε άνοδο, παρά το γεγονός ότι οι 462 αριστούχοι ίσως παρασύρουν πάνω από τα 19.000 μόρια μόνο τις Ιατρικές Σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η αύξηση των βάσεων στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις Παραϊατρικές (Νοσηλευτικά τμήματα και ΤΕΙ) και τις Γεωπονικές σχολές.

Στις ιατρικές σχολές, οι εισακτέοι φέτος θα είναι 1.055 και αυτό σημαίνει πως η βάση εισαγωγής της τελευταίας σχολής θα είναι τουλάχιστον 18.500 μόρια. Πέρυσι, στην ιατρική Αλεξανδρούπολης απαιτούνταν 18.174 μόρια για την εισαγωγή. Ανοδο θα σημειώσουν ακόμη και οι σχολές παραϊατρικών επαγγελμάτων καθώς και οι Γεωπονικές.

– Στο 4ο επιστημονικό πεδίο των παιδαγωγικών σχολών περισσότεροι από τους μισούς υποψηφίους έχουν επιδόσεις κάτω των 10.000 μορίων. Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στα περιφερειακά παιδαγωγικά τμήματα θα υπάρξουν και υποψήφιοι νηπιαγωγοί και δάσκαλοι με βαθμολογία έως και λίγο κάτω των 9.000 μορίων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη διάταξη του νέου συστήματος, σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι πρέπει να επιλέξουν σχολή μόνο από ένα επιστημονικό πεδίο, μειώνει την ελκυστικότητα των παιδαγωγικών σχολών (παρεμπιπτόντως, το πάγωμα των διορισμών στα σχολεία την τελευταία 6ετία «διώχνει» πολλούς υποψηφίους), μπορεί να οδηγήσει στην εικόνα εισαγωγής υποψηφίων σε παιδαγωγικές σχολές με μέσο όρο βαθμολογίας ακόμα και κάτω από 9.\

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 34 υποψήφιοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερα από 18.000 μόρια!

– Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά (περίπου 78% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από τη βάση), αλλά και του γεγονότος ότι επίσης αποτελούν ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο.

Εκεί που αναμένεται μεγάλη πτώση είναι στις σχολές του πέμπτου πεδίου, δηλαδή στις σχολές Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής. Προβλέπεται, μάλιστα, ότι σε καμία από τις σχολές αυτές η βάση εισαγωγής δεν θα ξεπερνά τα 18.000 μόρια.

.   .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου