Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Οι άνθρωποι που δηλητηριάζουν τη ζωή μας…

Πόσες φορές ξυπνάς ευδιάθετος και με φουλ ενέργεια αλλά σε βρίσκει η μέση της ημέρας ψυχολογικά μα και σωματικά ράκος; Δεν είναι ανάγκη να έχεις αναλωθεί σε πολύωρες κοπιαστικές εργασίες. Μπορεί να έχεις περάσει το χρόνο σου πίνοντας καφέ με φιλική παρέα ή συνομιλώντας στο τηλέφωνο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και αφιερώνοντας χρόνο στη σχέση σου.
Ασχολίες που κανονικά θα έπρεπε να σου προκαλούν ευχαρίστηση, αντιθέτως αδειάζουν τις μπαταριές σου.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από τους ανθρώπους που συναναστρέφεσαι, οι οποίοι αποβαίνουν τοξικοί για τη διάθεσή σου, καθώς φαίνεται να απομυζούν κάθε σταγόνα δικής σου ευτυχίας. Παρακάτω ακολουθούν τα top παραδείγματα τέτοιων τύπων.

Ο μίζερος φίλος

Είναι αυτός που δε σταματάει να μιλάει και να παραπονιέται για ο,τι κινείται. Έχει πάντα να προσάψει κάτι στους υπόλοιπους φίλους σας και σε αναγκάζει συχνά να αναρωτιέσαι αν κάνει το ίδιο και για σένα, όταν δε βρίσκεσαι μπροστά (spoiler alert ΝΑΙ). Ο φίλος αυτός φαίνεται να μην αντλεί ικανοποίηση από πουθενά. Ακόμα χειρότερα γίνονται τα πράγματα όταν σε συναντάει σε στιγμές που είσαι στις καλές σου. Για παράδειγμα, αν εσύ αναφέρεις ότι βγήκαν τα αποτελέσματα της εξεταστικής και έχεις περάσει σε 5 μαθήματα, η απάντησή του, συνοδευόμενη από ένα ειρωνικό μειδίαμα, θα είναι ότι τώρα χρωστάς μόνο άλλα 15..!
Με λίγα λόγια, καλή κουβέντα μην περιμένεις να βγει από το στόμα τέτοιου φίλου, ενώ εσύ οφείλεις να είσαι πάντα έτοιμος να έχεις να πεις κάτι κολακευτικό, μήπως και του τονώσεις το μονίμως πεσμένο ηθικό του. Κάνε την ερώτηση “τι μου προσφέρει η παρέα με ένα τέτοιο άτομο;” στον εαυτό σου. Αν η απάντηση είναι “μόνο προβλήματα και άσχημη ψυχολογία”, έχεις επαρκείς λόγους για να αραιώσεις επαφές μαζί του.

Ο πρώην

Αρχικά, γιατί τον έχεις ακόμα φίλο στο facebook; Συγγνώμη που θα σε απογοητεύσω αλλά δε θα κλειστεί σπίτι του μετά τον χωρισμό σας. Ούτε σκοπεύει να ασχημύνει. Αντιθέτως, αν επιμένεις να κοιτάς φωτογραφίες του, θα σου φαίνεται πιο όμορφος από όταν ήσασταν μαζί. Αυτό όντως συμβαίνει, επειδή τώρα το παιδί βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης νέας σχέσης και προσπαθεί να δείχνει στα καλύτερα του. Είσαι σίγουρη ότι είσαι έτοιμη να παρακολουθήσεις αυτό το εργάκι να εξελίσσεται μπροστά στην οθόνη σου; Γι’ αυτό delete και block στις παλιές σχέσεις.
Καλύτερα να χαρακτηριστείς “ανώριμη”, παρά να κινδυνεύει η ψυχική σου υγεία, όποτε κάνεις log in. Ακόμα πιο τοξική από τη διαδικτυακή φιλία με τον πρώην, είναι η live φιλία μαζί του. Δεν είμαστε Σουηδία όσο και αν προσπαθούμε να παριστάνουμε τους άνετους. Δεν είναι ok να συζητάς την ερωτική σου ζωή και να μαθαίνεις για τις νέες κατακτήσεις του προσώπου, με το οποίο πριν ένα μήνα μοιραζόσουν το κρεβάτι σου. Ένα τηλεφώνημα αραιά και που αρκεί.


Η σχέση σου

Πολλές είναι οι φορές που ανεβαίνουμε στο τρένο της σχέσης για λάθος λόγους. Συνήθως μένει το κοίταγμα μας στην εξωτερική εμφάνιση, η οποία μας κάνει να επιθυμούμε να περάσουμε το χρόνο μας με το άτομο αυτό. Όταν επέρχεται κορεσμός της επιθυμίας αυτής και το πάθος υποχωρήσει, αρχίζεις να συνειδητοποιείς πόσο λίγες ομοιότητες έχετε σαν προσωπικότητες, πόσο διαφέρουν τα γούστα σας, πόσο καιρό έχασες με κάποιον που δεν έχετε κοινά κ.ο.κ.. Αυτό δε σημαίνει ότι το άτομο αυτό δεν έχει αρετές αξιόλογες.
Όσα καλά στοιχεία μπορεί να διαθέτει όμως, δεν είναι αυτά που θα σε κάνουν να τον θαυμάσεις και να δεθείς μαζί του, τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε διανοητικό επίπεδο. Οι διαφορές αυτές προξενούν εντάσεις στη συνεννόηση σας καθημερινά και καταλήγουν σε επικούς καυγάδες.
Η σχέση που θα έπρεπε να σου προσφέρει χαρά και να σε κάνει να ξεχνάς τις έννοιες σου, δυστυχώς καταφέρνει να σου δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Σε πρώτο στάδιο συζήτησε αυτές τις σκέψεις σου μαζί του. Είναι αρκετά πιθανό να έχει αντιληφθεί και η απέναντι μεριά το χάσμα μεταξύ σας. Όταν βεβαιωθείς ότι παρά τις συζητήσεις, το πρόβλημα της σχέσης σου μένει πιο άλυτο από το κυπριακό και το μεσανατολικό ζήτημα μαζί, αποχώρησε. Την επόμενη φορά δε θα κάνεις το ίδιο λάθος αλλά θα μπεις στον κόπο να κοιτάξεις και κάτω από το ωραίο περιτύλιγμα του ανθρώπου που συναντάς για πρώτη φορά.

Εσύ ο ίδιος

Η πιο σημαντική αιτία των προβλημάτων σου είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Παραπονιέσαι για την εμφάνιση σου, για τους γονείς σου (στο σπίτι των οποίων μένεις ακόμα, αν και είσαι 25 χρόνων), για τη σχολή σου, για το κακό σεξ με τη σχέση σου και για άλλα πολλά. Καπνίζεις πολύ, κάνεις καθιστική ζωή, οι παρέες σου αποτελούνται από συναδέλφους από τη δουλειά, μια δουλειά που δεν είναι επιλογή σου αλλά τη διάλεξες λόγω κρίσης και μετά βολεύτηκες εκεί.
Δεν είσαι ικανοποιημένος από τις επιλογές σου όμως εξακολουθείς να ζεις σύμφωνα με αυτές, γιατί έτσι έμαθες. Η αλήθεια είναι ότι με το να αναγνωρίσεις ότι υπάρχει πρόβλημα, έχεις κάνει ήδη το μισό δρόμο για την επίλυσή του. Η λύση είναι μία: απόβαλε εντελώς από το πρόγραμμά σου όποια τοξική συνήθεια σε καθηλώνει.

Ξέρω ότι δεν είναι τόσο απλό στην πράξη όσο στο λόγο, όμως πρόκειται για ενέργειες που δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν από κανέναν άλλον πέρα από εσένα τον ίδιο. Γίνε η αλλαγή που θέλεις να γίνει, διεκδίκησε αυτά που πιστεύεις ότι σου αξίζουν και στόχευε καλά… μιας αρχής απόφαση είναι το κάθε τι!



Νικόλ Ελευθεριάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου