Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

1η Νοεμβρίου: Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Ιστών και Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων

NO DONOR, NO TRANSPLANT
 (ΧΩΡΙΣ ΔΩΡΗΤΕΣ, ΟΧΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ)

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσύ αν χρειαστείς Μόσχευμα, θα δεχτείς να το πάρεις;

Το πρωί της Τρίτης 1 Νοεμβρίου 2016, μέλη του συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης θα μοιράσουν στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης (10:00-14:00) το διεθνές οπτικό σύμβολο των μεταμοσχεύσεων (πράσινο κορδελάκι)  και θα ενημερώσουν για τη Δωρεά Ιστών και Οργάνων. Επίσης, θα είμαστε ταυτόχρονα στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας με προγραμματισμένη Εθελοντική Αιμοδοσία 09:30 -14:00.
Στη χώρα μας καθιερώθηκε ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Ιστών και Οργάνων η 1η Νοεμβρίου, γιορτή των (Γιατρών) Αγίων Αναργύρων. Η δωρεά οργάνων συνδέεται  με τη ζωή και όχι με το πένθος, έχει δηλαδή εορταστικό χαρακτήρα.
Θέλουμε να γιορτάσουμε αυτή τη μέρα μαζί σας!

Ο σκοπός της Πανελλήνιας Ημέρας για τη Δωρεά Ιστών & Οργάνων είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την Ελληνική κοινή γνώμη για την αξία της δωρεάς Ιστών & οργάνων σώματος, που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζουν το πολύτιμο δώρο της ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.
Ένας και μόνο δότης οργάνων μπορεί να σώσει έως και σε 10 ασθενείς που περιμένουν ένα μόσχευμα !!!
«Η ιδιαιτερότητα των μεταμοσχεύσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη και η διάδοσή τους, δεν εξαρτάται μόνο από την επιστημονική & τεχνολογική πρόοδο, αλλά κυρίως από την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή  των κοινωνικών φορέων & όλου του κοινωνικού συνόλου…»

Το 2008 φτάσαμε στους 8 Δωρητές ανά 1.000.000 πληθυσμού δηλ. σώθηκαν ή ανέκτησαν ποιότητα Ζωής 318 άτομα και ξανά η κατηφόρα το 2015 με 3,5 Δωρητές ανά 1.000.000 δηλ. βοηθήθηκαν μόνο 126 άτομα. Τα στατιστικά και για το 2016 δεν είναι ενθαρρυντικά, με 4 Δωρητές ανά 1.000.000 πληθυσμού, σώθηκαν ή ανέκτησαν ποιότητα Ζωής δηλαδή 127 ασθενείς. Είναι κρίμα να σκεφτούμε πως η οικονομική κρίση έφερε και κρίση ανθρωπιάς… Κρίση συναισθηματική; Παραίτησης; Αλληλεγγύη δεν είναι μόνο τα είδη πρώτης ανάγκης για τους οικονομικά ασθενείς, είναι και η βοήθεια στους πραγματικούς ασθενείς που η μεταμόσχευση είναι η μόνη λύση!

Πολλοί συνάνθρωποί μας χάνονται κάθε χρόνο περιμένοντας ένα όργανο που θα σώσει τη ζωή τους ή θα βελτιώσει την ποιότητα της. Για το λόγο αυτό, όσο το δυνατόν περισσότεροι από μας, πρέπει να κατανοήσουμε τη σημασία της δωρεάς οργάνων και να την κάνουμε πραγματικότητα, συζητώντας το θέμα με την οικογένειά μας.
Τα όργανα από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ εν ζωή με την οικογένειά τους τη θετική του στάση απέναντι στη Δωρεά.
Η Δωρεά Οργάνων πραγματοποιείται μόνο από Εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ και όχι από ανθρώπους που καταλήγουν στο σπίτι ή π.χ σε ένα τροχαίο ατύχημα… (Γι’ αυτό απαιτούμε να λειτουργεί Μ.Ε.Θ. σε ΟΛΑ τα νοσοκομεία).

Ο Ε.Ο.Μ. είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας που ελέγχει, συντονίζει, διαμεσολαβεί και διασφαλίζει όλες τις διαδικασίες από το δότη στο λήπτη.
Η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι κάποια στιγμή της ζωής μας ένα μόσχευμα, είναι πολύ μεγαλύτερη από το να καταλήξουμε υπό συνθήκες που να μπορούμε να δωρίσουμε τα όργανά μας μετά θάνατον. Άρα, μας αφορά όλους !!!
Εμείς σαν σύλλογος δωρητών Ζωής ήμασταν και είμαστε υπέρ της Δωρεάς Οργάνων αλλά θέλουμε καλά πληροφορημένους πολίτες που με γνώση, ΕΛΕΥΘΕΡΑ, θα αποφασίζουν να γίνουν δωρητές Οργάνων.

ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ –ΓΙΝΕ ΔΩΡΗΤΗΣ ΙΣΤΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΝ- ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ
Με σεβασμό στους Ασθενείς και εκτίμηση στους Εθελοντές Αιμοδότες.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Τσαουσίδης Θεόδωρος Τσαουσίδου Κάκη

*Επισυνάπτουμε το Δελτίο Τύπου του ΕΟΜ σημειώνοντας απλώς ότι το 2008 είχαμε 318 μεταμοσχεύσεις, το 2015 μόνο 126 και το 2016 (μέχρι σήμερα) 127. Ελπίζουμε στην «Η «επανεκκίνηση» του πολύπαθου Συστήματος Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΟΜ.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ για την 1η Νοεμβρίου 2016 Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), έχει θεσπίσει από το 2007 την 1η Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού των Αγίων Αναργύρων, Προστατών της Μεταμόσχευσης, ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων».

Στόχος της ημέρας αυτής είναι να δώσει το ερέθισμα και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό καθώς και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή θέσεων με το οικείο μας περιβάλλον, γύρω από σημαντικό ζήτημα της Δωρεάς Οργάνων. Η γνώση των επιθυμιών του εκλιπόντος, αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα στην απόφαση της οικογένειας, που θα κληθεί να συναινέσει στη δωρεά των οργάνων του.

Η μεταμόσχευση είναι μια από τις απαιτητικότερες ιατρικές πράξεις, η οποία δεν χρειάζεται μόνο επιστημονική επάρκεια, αλλά κυρίως ένα δομημένο και επαρκές συντονιστικό σύστημα, με εξειδικευμένους επαγγελματίες, προκειμένου να μπορεί απρόσκοπτα να μετατρέπεται η γενναιοδωρία του δότη σε θεραπεία για άλλους ανθρώπους που πάσχουν. Η Ελλάδα παραμένει μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες στη Δωρεά και τη Μεταμόσχευση Οργάνων, ενώ την τελευταία 5ετία, ακόμα και χώρες που έθεσαν ως προτεραιότητα και θεμελίωσαν προγράμματα μεταμοσχεύσεων, παρουσίασαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Πέρα από το προφανές κοινωνικό και ανθρωπιστικό όφελος που προσφέρει θεραπεύοντας ασθενείς, αποτελεί ένα υπέρ-ανταποδοτικό οικονομικά σύστημα, το οποίο, αν υποστηριχθεί επαρκώς, θα μπορούσε να αποφέρει ετησίως εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Παρά τις δυσκολίες, το έτος 2016 με την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Υγείας καθώς και των Ιδρυμάτων Ωνάση και Σταύρου Νιάρχου, χαρακτηρίζεται ως «έτος επανεκκίνησης» για τον ΕΟΜ και για όλο το Σύστημα των Μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Ήδη σημειώνεται μια αύξηση της τάξεως του 20% σε δότες οργάνων σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η αύξηση αυτή, οφείλεται κυρίως στη δυνατότητα που έδωσε το Ίδρυμα Ωνάση στον ΕΟΜ, να διοργανώσει πολυάριθμα επιμορφωτικά σεμινάρια σε προσωπικό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ο ΕΟΜ μέσα σε λίγους μήνες ήρθε πιο κοντά σε 40 ΜΕΘ και σε πάνω από 250 ιατρούς και νοσηλευτές, παρέχοντάς τους εξειδικευμένη κατάρτιση αναφορικά με τις διαδικασίες του συντονισμού της Δωρεάς Οργάνων. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και ενθαρρυντικά. Ταυτόχρονα, το ‘Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνέβαλε στην ανακαίνιση και στην αγορά εξοπλισμού σε Μονάδες Μεταμοσχεύσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αναβαθμίζει σημαντικά τη ποιότητα των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ, Καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Η «επανεκκίνηση» του πολύπαθου Συστήματος Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας, φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Έχουμε στο πλευρό μας την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως και άλλους σημαντικούς συμμάχους. Μέσα σε ενάμιση χρόνο καταφέραμε να ανασυνθέσουμε τον ΕΟΜ και τώρα δυναμικά ανοιγόμαστε προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις Μονάδες Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, όμως η επιτυχής πεπατημένη των άλλων χωρών, μας δίνει σαφή προσανατολισμό. Θεσμικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χάραξη, για πρώτη φορά, ενός επίσημου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Μεταμοσχεύσεις, το οποίο θα ενταχθεί στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας και αυτή τη στιγμή αποτελεί και την άμεση προτεραιότητά του ΕΟΜ. Η αναβάθμιση όμως του θεσμού της Δωρεάς Οργάνων δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη συναίνεση των πολιτών, των ανθρώπων που προσφέρουν το δώρο ζωής. Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται άμεσα η επαναφορά της Κάρτας Δωρητή Οργάνων, προκειμένου πρακτικά και συμβολικά να επικυρωθεί η ανάγκη της κοινωνικής συναίνεσης ως βάση του Συστήματος Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου