Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Πάνω από ένας τόνος ψάρια την εβδομάδα φεύγει για Σκόπια από τη Λίμνη Πολυφύτου

«ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΑΝΙΣΕΙ» λέει για τους Βαλκάνιους ψαράδες ο πρόεδρος των αλιέων της περιοχής

Πάνω από ένα τόνος ψάρια την εβδομάδα αλιεύεται παράνομα από αλιείς των Βαλκανίων που κατακλύζουν την λίμνη Πολυφύτου καθημερινά , δημιουργώντας πρόβλημα για τους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής.
Τα παραπάνω δήλωσε  ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Νίκος Κουρτίδης, μιλώντας επίσης τόσο για την εξαιρετική ποιότητα των ψαριών της λίμνης, όσο και για τις δυνατότητες ανάπτυξής της.

Ειδικότερα  ο Νίκος Κουρτίδης έκανε αναφορά στα οφέλη της αλιείας στη λίμνη, λέγοντας πως από αυτή ζουν 119 ψαράδες. Στο σύνολο γύρω στα 600 άτομα ζουν από τη λίμνη Πολυφύτου βγάζοντας τα προς το ζην από τη αλιεία. Μάλιστα είναι τέτοια η ανάπτυξη, όπου νέα παιδιά γύρισαν πίσω στην Κοζάνη, από μετανάστες που ήταν, και πλέον ζουν από τη λίμνη.

Η ποιότητα των νερών της λίμνης είναι αδιαμφισβήτητη, τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως " έλεγα παλιά ότι ήταν η πιο καθαρή λίμνη των Βαλκανίων, τώρα είναι η πιο καθαρή του κόσμου, αφού υπάρχουν καραβίδες. Η καραβίδα σε βρόμικα τα νερά δεν ζει,  άρα αυτό είναι ένδειξη ποιότητας στη λίμνη",  τόνισε, λέγοντας στον  κόσμο να είναι ήσυχος για την ποιότητα των ψαριών που αλιεύονται στη λίμνη.

Για το φαινόμενο που παρατηρείται ότι αλιείς από τα Βαλκάνια να έρχονται οργανωμένα και να αλιεύουν στη λίμνη, ο κ. Κουρτίδης είπε ότι γίνονται έλεγχοι και από το σύλλογο και από την αστυνομία και τη περιφέρεια, ωστόσο το φαινόμενο είναι πολύ έντονο: «Η  λίμνη είναι 75 χιλιόμετρα μήκος και δεν μπορούμε να την ελέγξουμε πλήρως όλη. Εδώ και ένα χρόνο παρατηρείται αυτό το φαινόμενο με Σκοπιανούς και Βαλκάνιους αλιείς. Πρώτα πήγαιναν στη Φλώρινα από όπου τους κυνήγησαν, έπειτα άδειασαν τη λίμνη Κερκίνη και τώρα ήρθαν να αδειάσουν και τη δικιά μας. Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες  αλλά δεν έχουμε κανέναν νόμο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αλιείας. Ενημερώσαμε σχετικά και τον Περιφερειάρχη , ο οποίος είπε ότι θα μας βοηθήσει».

Η λίμνη Πολυφύτου είναι πλούσια, ενώ τα συνεχή φαινόμενα παράνομης αλιείας, οδηγούν το σύλλογο καθημερινά στα δικαστήρια:

 "Ο Σύλλογος αδυνάτισε πολύ από τα δικαστικά έξοδα που επιβαρύνεται από τα παράβολα για τα δικαστικά έξοδα . Όποια στιγμή και να πάμε στη λίμνη θα βρούμε Βούλγαρους, Αλβανούς, Σκοπιανούς. Για πάνω από 2 κιλά ψάρια αλιείας, πάνε αυτομάτως αυτόφωρο, αλλά φαίνεται πως έχουν ψυγεία και κάποιος αρχηγός συγκεντρώνει τα ψάρια ώστε να φαίνεται ότι δεν το κάνουν για επαγγελματική αλιεία", λέει χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τι γίνεται στη λίμνη αυτή τη στιγμή.

Μάλιστα, προειδοποιεί: «Θα έρθει η στιγμή που θα κάνουμε θερμό επεισόδιο. Δεν μπορεί κάποιος να ψαρεύει με απόχες, όσα ψάρια θέλει. Μας έχουν εξαφανίσει. Μπορεί σε εβδομαδιαία βάση να φεύγει ένας (1) τόνος ψάρια στα Σκόπια. Τώρα πλέον οι Σκοπιανοί δεν έρχονται να αγοράσουν ψάρια από εμάς, όπως παλαιότερα», λέει μεταξύ άλλων.
Η λίμνη Πολυφύτου είναι θησαυρός βγάζοντας πάνω από 22 είδη ψαριών , όπως επίσης φημίζεται και για την καραβίδα της.



prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου