Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

Μελομακάρονα του μπαμπά

Συνήθως τις συνταγές για τα γιορτινά γλυκά τις παίρνουμε από κάποια γιαγιά ή μαμά… ε εμείς πρωτοτυπούμε για άλλη μια φορά και φτιάχνουμε τα χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα παρέα με έναν μπαμπά!
Αυτή η συνταγή είναι εύκολη, πολύ γρήγορη και έχει και ένα μυστικό! Ό,τι πρέπει για τους πιο αρχάριους μάγειρες εκεί έξω…



Βήμα – Βήμα

IMG_8155
Για τη ζύμη θα χρειαστείς: • 125ml λάδι ελιάς • 250ml καλαμποκέλαιο • 200ml χυμό πορτοκάλι (κατά πρότίμηση φρέσκο) • 110ml χυμό μανταρίνι (εάν δεν έχεις συμπλήρωσε με χυμό πορτοκάλι) • 40γρ ζάχαρη άχνη • 7γρ μαγειρική σόδα σε σκόνη • 2 κοφτές κουταλιές του γλυκού κανέλα • Ξύσμα από 2 μανταρίνια • 850γρ αλεύρι μαλακό (προσοχή όχι αυτό που φουσκώνει μόνο του)
Για το σιρόπι θα χρεαστείς • 350ml νερό • 500γρ ζάχαρη • 3 μανταρίνια • 2-3 ξυλάκια κανέλας • 100ml μέλι
Για τη γαρνιτούρα • μέλι • καρύδια χοντροκομμένα
IMG_8162
Ξεκινάς φτιάχνοντας το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζεις το νερό, τη ζάχαρη, τα μανταρίνια (αν δεν έχεις άλλα μην ξεχάσεις να πάρεις το ξύσμα τους πρώτα) κομμένα στη μέση και τα ξυλάκια κανέλας. Όλα αυτά τα ανακατεύεις και τα αφήνεις να βράσουν για 1 λεπτό.
IMG_8163
Σβήνεις τη φωτιά και ρίχνεις τα 100ml μέλι και το ανακατεύεις για να διαλυθεί. Αφήνεις το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
IMG_8168
Για να φτιάξεις τη ζύμη ρίχνεις σε ένα μεγάλο μπωλ τα λάδια, τους χυμούς από πορτοκάλι και μανταρίνι, την κανέλα σε σκόνη και τη σόδα και ανακατεύεις καλά.
IMG_8173
Στη συνέχεια προσθέτεις και την άχνη ζάχαρη και το ξύσμα και ξανα-ανακατεύεις καλά.
IMG_8176
Τώρα μπορείς να αρχίσεις να προσθέτεις σιγά σιγά και το αλέυρι στο μείγμα σου ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν το ζυμάρι σου δέσει καλά μπορείς να το πλάσεις και με τα χέρια σου για να γίνει λείο.
IMG_8181
Προθερμαίνεις τον φούρνο σου στους 180 βαθμούς και σε ένα μεγάλο ταψί απλώνεις αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Κόβεις μικρές μπαλίτσες από το ζυμάρι, τις πλάθεις στα χέρια σου και αρχίζεις να απλώνεις τα μελομακάρονά σου.
IMG_8198
Όταν τα έχεις απλώσει μπορείς με ένα πιρουνάκι να κάνεις μικρά σημαδάκια επάνω τους  για να θυμίζουν τα παραδοσιακά μελομακάρονα.
IMG_8202
Ψήνεις τα μελομακάρονα για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς στο φούρνο σου μέχρι να ροδίσουν.
IMG_8206
Όταν είναι έτοιμα και ζεστά ζεστά τα ρίχνεις μέσα στην κατσαρόλα με το σιρόπι και τα αφήνεις 1-2 λεπτά ανακατεύοντας για να ρουφήξουν το σιρόπι από όλες τις πλευρές.
img_8209
Βγάλε τα μελομακάρονα από το σιρόπι και αφησέ τα για λίγο σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν. Ετοίμασε τα καρύδια για το γαρνίρισμα.
IMG_8212
Βάλε τα μελομακάρονά σου σε μια πιατέλα και ρίξε από πάνω τα καρύδια και εάν θέλεις και επιπλέον μέλι. Συγχαρητήρια! Είναι έτοιμα για δοκιμή! Χρόνια Πολλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου