Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

Προσοχή: Φρούτα και λαχανικά ποτισμένα με φυτοφάρμακα

Τα φυτοφάρμακα είναι το No 1 πρόβλημα για όλους μας αυτή τη στιγμή. Δεν είναι τυχαίο ότι τα 3/4 των δειγμάτων που εξετάζονται από την παγκόσμια παραγωγή περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.Η στροφή των ανθρώπων σε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί κανείς να είναι 100% σίγουρος, δεδομένου ότι σε χωράφια που έχουν ποτιστεί με τόνους χημικά, δύσκολα κανείς μπορεί να παράγει "καθαρά" τρόφιμα. Σίγουρα, ωστόσο, είναι καλύτερης ποιότητας.

Οι εταιρίες ελέγχων κάνουν ότι μπορούν και ο κόσμος ζητά καλύτερα τρόφιμα, ωστόσο, οι δυνατότητες της γης σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση, κάνουν το έργο των παραγωγών εξαιρετικά δύσκολο.

Ας δούμε, όμως, τα τρόφιμα που σύμφωνα με τα στοιχεία του EWG των ΗΠΑ έχουν βρεθεί τα περισσότερα φυτοφάρμακα:

Πάνω από το 98% των δειγμάτων φράουλας, ροδάκινου, νεκταρινιών και μήλων, βρέθηκαν θετικά σε τουλάχιστον ένα κατάλοιπο φυτοφάρμακου.
Η μέση πατάτα έχει περισσότερα φυτοφάρμακα σύμφωνα με το βάρος της σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα που εξετάστηκαν. Ένα μέσο δείγμα πιπεριάς και σταφυλιού, βρέθηκε να έχει 15 χημικά. ‘Ενα μέσο δείγμα φράουλας έχει 17 διαφορετικά χημικά.

Από την άλλη υπάρχουν και αυτά που δεν έχουν τόσα πολλά φυτοφάρμακα και θεωρούνται καθαρά και είναι: 

Αβοκάντο, καλαμπόκι, ανανάς, λάχανο, κατεψυγμένος αρακάς, κρεμμύδια, σπαράγγια, μάνγκο, παπάγια, ακτινίδιο, μελιτζάνα, πεπόνι ποικιλία Honeydew, γκρέιπφρουτ, πεπόνι ποικιλία Cantaloupe, κουνουπίδι.
Το αβοκάντο ήταν το πιο καθαρό με μόνο 1% της ποσότητας να βρίσκεται θετικό σε παρασιτοκτόνα. Το 89% του ανανάνα, το 81% της παπάγιας, το 78% του μάνγκο, το 73% του ακτινιδίου δεν είχαν καθόλου χημικά.
Κανένα από την καθαρή λίστα φρούτων και λαχανικών δεν βρέθηκε θετικό σε περισσότερα από 4 υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Μόνο το 5,5% της καθαρής λίστα βρέθηκε θετικό σε περισσότερα από 2 χημικά.
Αυτό που τελικά επισημαίνει το EWG είναι ότι είναι καλύτερο να καταναλώνεται προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας ενώ παράλληλα να προτιμάτε να ψήνετε ή να βράζετε κάποια τρόφιμα, αφού σε ψηλές θερμοκρασίες ακόμα και τα χημικά εξασθενούν.
Αντί για ωμό σπανάκι, καταναλώστε σπανακόρυζο ή σπανακόπιτα, κάντε τις ντομάτες γεμιστά και τα φρούτα γλυκά του κουταλιού.
 iTrofi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου