Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Πώς θα λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος - ΣΕΛΠΕ (πολυκαταστήματα και μεγάλα καταστήματα) σε ανακοίνωσή του αναφέρει στις 15 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από 11πμ έως 8μμ.



Αμετάβλητο παραμένει το καθεστώς για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Αυτό υπογραμμίζει η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με αφορμή την πανελλαδική απεργία στα εμπορικά καταστήματα που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε) την Κυριακή 15 Ιανουαρίου.

Η γενική γραμματεία διευκρινίζει τα εξής:

Σχετικά με την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές διευκρινίζεται ότι το ισχύον καθεστώς παραμένει αμετάβλητο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4177/2013. Συγκεκριμένα, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργούν κατά τις παρακάτω οκτώ Κυριακές:

1) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων

2) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων

3) Την Κυριακή των Βαΐων

4) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους και

5) Δύο Κυριακές συνολικά κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.

Η ψήφιση του άρθρου 114 του νόμου 4446/2016 συμβάλλει αποφασιστικά στην εκπλήρωση δύο βασικών προϋποθέσεων για την εύρυθμη λειτουργία του λιανικού εμπορίου: πρώτον, αποτρέπεται οριστικά το ενδεχόμενο της πλήρους απελευθέρωσης των εκπτώσεων, την οποία είχαν αποδεχθεί προηγούμενες κυβερνήσεις στο πλαίσιο της «εργαλειοθήκης Ι» του ΟΟΣΑ, παρά τις σημαντικές αντιδράσεις από την πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων. Δεύτερον, ενισχύονται σημαντικά οι αρμοδιότητες των περιφερειακών αρχών σχετικά με τον καθορισμό των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων. Σε αυτές τις αρχές περιλαμβάνονται και οι τοπικές συνδικαλιστικές οργανώσεις,  οι οποίες πλέον αποκτούν το δικαίωμα να διατυπώνουν γνώμη πριν εκδοθεί απόφαση Αντιπεριφερειάρχη σχετικά με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις.

Τις υπόλοιπες Κυριακές του έτους, η προαιρετική λειτουργία επιτρέπεται, μετά από απόφαση αντιπεριφερειάρχη, μόνο για τα καταστήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του νόμου 4177/2013 και συγκεκριμένα:

α) τα εμπορικά καταστήματα με συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στο  λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα,

β) τα εμπορικά καταστήματα που δεν ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των  περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise),

γ) τα εμπορικά καταστήματα που δεν  λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» («shops-in-a-shop») και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα («outlet»), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Σημειώνεται ότι οι αντιπεριφερειάρχες έχουν αυτή τη διακριτική ευχέρεια από το 2013.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 με απόφαση του τότε υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, είχαν οριστεί  περιοχές στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου, όπου θα επιτρεπόταν η λειτουργία του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, βάσει δέσμευσης που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της «εργαλειοθήκης Ι» του ΟΟΣΑ (αριθμός απόφασης Κ1-1119, ΦΕΚ Β 1859/8.7.2014).Η συγκεκριμένη απόφαση αποτέλεσε αντικείμενο προσφυγής την οποία εξετάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 114 του νόμου 4446/2016 θα σταλεί άμεσα σχετική εγκύκλιος σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου