Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Οι Σεϋχέλλες της Ελλάδας

Σε μικρή, σχετικά, απόσταση από την Αθήνα κρύβονται οι ελληνικές… Σεϋχέλλες. Ενας καλά κρυμμένος παράδεισος μικρών νησίδων με τιρκουάζ νερά και αμμουδιές που συνθέτουν ένα εξωτικό σκηνικό. Ο λόγος για τα Λιχαδονήσια, στον βόρειο Ευβοϊκό.


Η υπέροχη αυτή συστάδα νησιών και νησίδων βρίσκεται ανάμεσα στην Εύβοια (απέναντι από τη Λιχάδα) και στα Καμένα Βούρλα και οι ντόπιοι την αποκαλούν -όχι άδικα- Σεϊχέλες.
Ενα σύμπλεγμα μικρών νησιών, τα οποία αναδύθηκαν μετά από μεγάλο σεισμό πριν χιλιάδες χρόνια και συγκεκριμένα το 426 π.Χ..
Κατάφυτα, γεμάτα ελιές,τα υπέροχα αυτά νησάκια που παλαιότερα κατοικούνταν, σήμερα αποτελούν προστατευμένους οικολογικούς χώρους. Και φυσικά απόλυτο προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις, τόσο για τους ντόπιους, τους κατοίκους των γύρω περιοχών αλλά και για τους Αθηναίους.

Το μεγαλύτερα νησάκια είναι η Μανόλια και η Στρογγύλη, λίγο μικρότερα η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βάγια, ενώ τα υπόλοιπα είναι μικρότερα και ονομάζονται ποντικονήσια. Οργανωμένη είναι η παραλία σε ένα από τα νησιά αυτά, ενώ σε ένα άλλο έχουν βρεθεί απομεινάρια αρχαίου οικισμού. Σε ένα τρίτο υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι, εξαιρετικό για γάμους και βαφτίσεις.
 Σε κάποιο από τα νησιά στέκουν ακόμη τα εγκαταλελειμμένα πέτρινα σπίτια ψαράδων.
Στην κορυφή της Στρογγυλής υψώνεται ανάμεσα στα πυκνά ελαιόδεντρα που το στολίζουν ένας φάρος του 1870.

Οσο όμορφα είναι τα νησάκια, τόσο ενδιαφέρων είναι και ο βυθός τους. Σε κάποιο σημείο διακρίνεται αμυδρά στο νερό (10 μ. βάθος) της Θάλασσας ένα ναυάγιο από το 1943 (ένα φορτηγό πλοίο που έπεσε στις ξέρες).

Πώς μπορεί να πάει κανείς στις… Σεϋχέλλες

Από τα Καμένα Βούρλα, καθημερινά, πραγματοποιούν δρομολόγια τα καραβάκια «Λιχαδονήσια Ι» και «Λιχαδονήσια ΙΙ». Δρομολόγια για τα Λιχαδονήσια γίνονται και από το το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου στη Βόρεια Εύβοια, αλλά και  από τον Κάβο (30 χλμ. από την Αιδηψό).




eleftherostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου