Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

20 αλήθειες για τη ζωή που κανείς δεν παραδέχεται

Όλοι αγωνιζόμαστε. Όλοι υποφέρουμε μέσα μας. Κάθε μέρα. Ανησυχούμε. Αναβάλουμε. Απογοητευόμαστε. Θυμώνουμε. Νιώθουμε μοναξιά. Δεν αισθανόμαστε πάντα καλά. Λέμε, μακάρι να ήμουνα πιο λεπτός, πιο πλούσιος, πιο νέος. Ευχόμαστε να είχαμε δουλειά…ή μια καλύτερη δουλειά. Να είχαμε μια καλύτερη σχέση. Πιστεύουμε ότι όλα στη ζωή θα έπρεπε να ήταν ευκολότερα.

Κι όμως, όλα τα παραπάνω είναι δικά μας δημιουργήματα. Γίνονται η πραγματικότητά μας, επειδή εμείς τους δίνουμε χώρο και χρόνο. Εμείς έχουμε δημιουργήσει στο μυαλό μας το πρότυπο μιας ιδανικής ζωής, το πώς πρέπει να είναι η ζωή για να είμαστε καλά.

Ανησυχούμε μήπως τα πράγματα δεν πάνε όπως έχουμε υπολογίσει. Αναβάλουμε γιατί φοβόμαστε μήπως αποτύχουμε. Απογοητευόμαστε γιατί θεωρούμε ότι είμαστε φτιαγμένοι για κάτι ανώτερο, καλύτερο ή διαφορετικό από αυτό που είμαστε. Θυμώνουμε γιατί η ζωή “δεν πρέπει” να είναι έτσι όπως είναι.
Αλλά είναι όλα στο κεφάλι μας. Και μάλλον δεν πρέπει να είναι έτσι. Μπορείς να σκεφτείς καλύτερα...μπορείς να ζήσεις καλύτερα. Αυτή είναι μια επιλογή που μπορείς να κάνεις.

Δες τη ζωή χωρίς φαντασιώσεις και προσδοκίες. Δες τη ζωή όπως ακριβώς είναι. Αυτή τη στιγμή. Είναι η καταλληλότερη στιγμή για να το κάνεις. Γιατί είσαι εδώ. Μπορείς να ξαναγυρίσεις σε όλα όσα σε απασχολούν αργότερα…Πριν το κάνεις, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου μερικές αλήθειες που όλοι μας έχουμε την τάση να παραμερίζουμε, να αρνούμαστε να δούμε, κυρίως όταν κολλάμε στις σκέψεις μας και στις πεποιθήσεις μας.

1. Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που δεν μπορείς να  ελέγξεις - Δεν μπορείς να ελέγξεις όλα όσα συμβαίνουν, αλλά μπορείς να ελέγξεις πώς ανταποκρίνεσαι σε ό,τι συμβαίνει.  Στην απάντησή σου βρίσκεται η δύναμή σου.

2. Η πηγή της απογοήτευσής σου είναι, τις περισσότερες φορές, οι προσδοκίες σου - Ευτυχία είναι να απαλλαγείς από τη σκέψη σου για το πώς πρέπει να ήταν η ζωή σου και να την αποδεχθείς με ευγνωμοσύνη όπως είναι τώρα.

3. Ποτέ δεν θα είσαι τέλειος – Αν περιμένεις να γίνεις “τέλειος” για να μοιραστείς την ιστορία σου, τις ιδέες σου, τις ικανότητές σου και όλα όσα είσαι, δεν θα σε ακούσει ποτέ κανένας.

4. Μια στιγμή ανησυχίας και άγχους είναι μια χαμένη στιγμή - Το να ανησυχείς δεν μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα μιας κατάστασης. Το να κάνεις κάτι, αντί να ανησυχείς, μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Κάνε περισσότερα, ανησύχησε λιγότερο. Εκπαίδευσε το μυαλό σου να “βλέπει” το μάθημα σε κάθε κατάσταση και στη συνέχεια να κάνεις το καλύτερο που μπορείς.

5. Τα καλύτερα τα μαθαίνουμε, συχνά, στις δύσκολες μέρες - Μείνε δυνατός. Μερικές φορές, πρέπει να φτάσεις στο πιο δύσκολο σημείο για να μάθεις κάτι για τη ζωή, που δεν μπόρεσες να το μάθεις σε κάποια άλλη στιγμή, με κάποιο πιο εύκολο τρόπο.

6. Η επιτυχία κλέβει το μυαλό μας, η αποτυχία κλέβει την καρδιά μας - Ο χαρακτήρας μας αποκαλύπτεται στα καλύτερα και στα χειρότερα. Να είσαι ταπεινός στα καλύτερα και ακλόνητος και δυνατός στα χειρότερα. Ανάμεσα…να είσαι προσηλωμένος στους στόχους σου και να διατηρείς την πίστη σου σε όσα θέλεις να κάνεις.

7. Συγχέουμε το “πολυάσχολος” με το “παραγωγικός” - Αυτό στο οποίο αφοσιώνεσαι θα “ανθίσει”. Εστίασε την προσοχή σου σε αυτό που μετράει για σένα και απαλλάξου από όσα δεν μετράνε.

8. Τα πολλά χρήματα, όταν δεν μπορείς να τα διαχειριστείς, προκαλούν προβλήματα - Ναι, χρειάζεσαι τα χρήματα για να ζήσεις. Κέρδισέ τα. Αποταμίευσε. Επένδυσέ τα. Απέφυγε τα χρήματα που οδηγούν σε άχρηστες αγορές, σε έξοδα εντυπωσιασμού. Διαχειρίσου τα χρήματά σου και μην αφήνεις τα χρήματα να σε διαχειριστούν.


9. Less is more – Οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε λιγότερα για να είμαστε ευτυχισμένοι. Σκέψου για λίγο με πόσα πράγματα περνάς καλά στις διακοπές σου, μακριά από το σπίτι. Ξεκίνησε, σήμερα κιόλας, την αφαίρεση. Η ζωή σου θα γίνει πιο απλή όταν απαλλαγείς από τα περιττά.
10. Τα υπέροχα τεχνολογικά gadgets συχνά μας κάνουν λιγότερο «ανθρώπινους» - Μην αποφεύγεις την επαφή με τα μάτια. Μην κρύβεσαι πίσω από την οθόνη του κινητού σου ή του τάμπλετ σου. Χαμογέλασε συχνότερα. Ρώτησε τους ανθρώπους για την ιστορία τους. Άκουσε!

11. Έχουμε πάθει “τρέλλα” με την εξωτερική εμφάνιση - Αν όλος ο κόσμος ξαφνικά τυφλωνόταν, πόσοι άνθρωποι θα ήταν σε θέση να δουν την εμφάνισή σου; Γύρνα στο “μέσα σου”. Είμαστε θαυμαστές της εξωτερικής ομορφιάς, αλλά διαθέτουμε και αξεπέραστη εσωτερική ομορφιά. Κοίτα μέσα σου και δες πόσα από αυτά που έχεις εκεί μπορείς να τα δείξεις στους άλλους.

12. Τα περισσότερα από τα επιχειρήματα που έχουμε ‘ενάντια’ στους άλλους, δεν έχουν κανένα νόημα - Να είσαι επιλεκτικός στις ‘μάχες’ που δίνεις. Η ειρήνη και η ηρεμία, τις περισσότερες φορές, είναι η καλύτερη επιλογή. Δεν χρειάζεται πάντα να επιχειρηματολογείς…δεν χρειάζεται πάντα να περνάει η δική σου άποψη.

13. Κρίνουμε τους άλλους από τις πράξεις τους και εμάς από τα ιδανικά μας - Γίνε αυτός που θα ήθελες να γνωρίσεις. Γίνε ο άνθρωπος που τα λόγια του συμφωνούν με τις πράξεις του.

14. Δεν θα πάρεις πάντα πίσω ό,τι δίνεις - Θα απογοητευθείς πολύ, αν περιμένεις πάντα να σου επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτό που εσύ δίνεις…αν περιμένεις οι άλλοι να ανταποδώσουν αυτό που κάνεις. Δεν έχουν όλοι την ίδια καρδιά.

15. Κανείς δεν αξίζει να κατηγορεί τον εαυτό του διαρκώς ή να κρίνεται διαρκώς από τους άλλους - Επανάκτησε τη δύναμή σου. Κάνε ένα βήμα και απευλευθέρωσε τον εαυτό σου από την κριτική. Το καλύτερο μέρος της ζωής σου θα ξεκινήσει μόλις αποφασίσεις ότι η ζωή είναι δική σου και μπορείς να τη ζήσεις με τις επιλογές σου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της και όχι κατευθυνόμενος από τις γνώμες και τις κρίσεις των άλλων.

16. Το πιο εύκολο είναι να αφήσεις τα πράγματα όπως είναι, από το να κάνεις κάτι για να αλλάξουν και να γίνουν καλύτερα - Αφήνοντας πίσω κάποιες εμπειρίες και καταστάσεις, σημαίνει ότι συνειδητοποιείς πως το παρελθόν είναι μέρος της προσωπικής σου ιστορίας αλλά όχι του ‘πεπρωμένου’ σου.

17. Κάθε επιλογή έχει το κόστος της - Οι περισσότεροι άνθρωποι ονειρεύονται τα καλύτερα, χωρίς να σκέφτονται τα ρίσκα. Επιθυμούν την επιτυχία, χωρίς προσπάθεια. Μην είσαι ένας από αυτούς. Η ζωή δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Όταν βρεις αυτό που θέλεις, ρώτησε τον εαυτό σου: “τι είμαι πρόθυμος να δώσω ή να αφήσω, για να το κατακτήσω;”.

18. Ακόμη και σήμερα, που όλα έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ, χρειάζεται συχνά να εργαστείς με τον παραδοσιακό τρόπο - Όσο γρήγορα και εύκολα κι αν γίνονται σήμερα τα περισσότερα πράγματα, χρειάζεται πολλές φορές να γνωρίσεις τη χαρά της προσπάθειας, της υπομονής και της επιμονής, της δύναμης, τους σθένους και ανταμοιβής.

19. Ποτέ δεν νιώθουμε 100% έτοιμοι, όταν εμφανίζονται μπροστά μας οι ευκαιρίες - Οι περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες στη ζωή μας, μας ‘αναγκάζουν’ να εξελιχθούμε πνευματικά και συναισθηματικά. Μας ωθούν έξω από τη ζώνη της ασφάλειάς μας, μας ξεβολεύουν. Και αυτό σημαίνει ότι δεν θα νιώσουμε αμέσως άνετα. Και όταν δεν αισθανόμαστε άνετα, δεν νιώθουμε έτοιμοι…και η ευκαιρία μπορεί, τότε, να φύγει. Επίλεξε τι θέλεις να κάνεις με την ευκαιρία!

20. Δεν θα ζήσουμε για πάντα - Είναι πολύ πιο δύσκολο να αλλάξεις τη διάρκεια της ζωής σου. Μπορείς όμως να αλλάξεις την ουσία της.  Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείς σοβαρά. Αναρωτήσου, λοιπόν, πού θέλεις να πας; Πού θέλεις να φτάσεις; Με ποιο τρόπο; Όπως περνάς τις μέρες σου, έτσι περνάς και τη ζωή σου. Ποια είναι η επιλογή σου;
Η ζωή είναι σκληρή, μερικές φορές. Υπάρχουν τόσα πολλά που δεν μπορείς να ελέγξεις και πρέπει να αφήσεις να συμβούν, χωρίς να αντισταθείς και χωρίς να κολλήσεις σε αυτά. Άφησε όσα δεν μπορείς να ελέγξεις και ασχολήσου με όσα μπορείς να ελέγξεις. Να είσαι παρών. Κάνε μικρά βήματα. Αυτά τα βήματα που μπορείς να κάνεις σήμερα. Μην μετανοιώνεις. Μην κοιτάζεις πίσω. Ζήτα τη βοήθεια του coach! Κλείσε μια δωρεάν συνεδρία coaching και μάθε πώς το life coaching μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις την κατάλληλη στρατηγική, για να πετύχεις τους στόχους σου.




Ελένη Χριστοδούλου

Η Ελένη είναι Certified Life & Relationship Coach, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Coaching (ICF) και του ICF Greece Chapter. Δραστηριοποιείται ως coach μέσα από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, workshops και σεμινάρια, ενώ αρθρογραφεί τακτικά. Στόχος της είναι να υποστηρίξει συστηματικά όλους όσοι θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους, παρέχοντάς τους τα εργαλεία εκείνα που θα τους βοηθήσουν να πετύχουν τους δικούς τους στόχους. Πιστεύει ότι το "κλειδί" βρίσκεται στη δύναμη των λέξεων. Γιατί “αν βρεις τον τρόπο να πεις κάτι, τότε μπορείς να το ζήσεις”.


liveyourwords.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου