Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Κέντρο Ενημέρωσης – Υποστήριξης Δανειοληπτών (Κ.Ε.Υ.Δ.) στην Κοζάνη

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ Φ.Ε.Κ.
Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα στην Κοζάνη, το Κέντρο Ενημέρωσης – Υποστήριξης Δανειοληπτών (Κ.Ε.Υ.Δ.), όπως ορίζει η σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το εν λόγω κέντρο θα λειτουργήσει μεταξύ των τριάντα σε όλη την Ελλάδα, θα εδρεύει στην Κοζάνη και θα έχει
έδρα τον Δήμο Κοζάνης.


Μάλιστα, προ λίγων ημερών δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2853/16.10.2017) οι αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για τον καθορισμό των εδρών των Κέντρων Ενημέρωσης – Υποστήριξης Δανειοληπτών (Κ.Ε.Υ.Δ.), καθώς και για την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας τους. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση (Απόφαση 88823/10.7.2017), από 16 Αυγούστου τέθηκε σε λειτουργία το Κ.Ε.Υ.Δ με έδρα το Δήμο Αθηναίων στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών και το Κ.Ε.Υ.Δ με έδρα το Δήμο Πειραιά στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς.

Από την 21η Αυγούστου 2017 τίθενται σε λειτουργία και πέντε ακόμη κέντρα, σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα και Κοζάνη.Μέχρι σήμερα λειτουργούσαν τρία Γραφεία Υποστήριξης και Ενημέρωσης Δανειοληπτών (ένα στην Αθήνα, ένα στον Πειραιά και ένα στην περιοχή του Ρέντη, στο κτίριο όπου στεγάζεται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους), τα οποία έχουν εξυπηρετήσει συνολικά 1.152 πολίτες. Συνολικά προβλέπεται η ίδρυση 120 ΓΕΥΔ, 30 εκ των οποίων θα μετεξελιχθούν σε ΚΕΥΔ.

Τα ΓΕΥΔ και τα ΚΕΥΔ παρέχουν συμβουλές σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης. Ειδικότερα, επισημαίνουν στους δανειολήπτες τη δυνατότητα α) εξωδικαστικού συμβιβασμού μέσα από την αξιοποίηση ενώσεων καταναλωτών, διαμεσολαβητών, του Συνηγόρου του Καταναλωτή και των Επιτροπών Φιλικού Διακανονισμού, β) προδικαστικού ή δικαστικού συμβιβασμού μέσω της ένταξης στον νόμο Κατσέλη και γ) χρήσης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Τα ΓΕΥΔ και τα ΚΕΥΔ ενημερώνουν επίσης τους δανειολήπτες για τους πλειστηριασμούς, τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, αλλά ακόμη και για τη νομοθεσία που ισχύει σχετικά με την πώληση δανείων σε funds.

Δείτε την  Απόφαση 88830/10.7.2017





prlogos
με πληροφορίες από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου