Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Όχι στην απαίτηση της ΔΕΗ να επιστραφούν χρήματα από τις απαλλοτριώσεις της Μαυροπηγής

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους κατοίκους της Μαυροπηγής, τον Δήμο Εορδαίας αλλά και την Περιφέρεια, για τη μείωση των τιμών των αποζημιώσεων των κατοίκων του οικισμού, ζήτημα το οποίο θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που θα γίνει την Πέμπτη στο Υπουργείο με τον Υπουργό Γιώργο Σταθάκη παρουσία εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας..
του δημάρχου Εορδαίας, του περιφερειάρχη , του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης και τοπικών βουλευτών .

Θυμίζουμε ότι το Εφετείο έχει μειώσει  τις πρωτόδικες τιμές των απαλλοτριώσεων πάνω από 50%. Οι κάτοικοι που είχαν γενική συνέλευση την Τρίτη στην αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας, λένε προς τη ΔΕΗ ότι αν επιμείνει στις αξιώσεις της για τα χρήματα, τότε θα τους βρουν απέναντί τους. Σε έντονο ύφος ήταν και η τοποθέτηση του περιφερειάρχη που συμμετείχε στη σύσκεψη, ενώ έντονες αντιδράσεις για το θέμα εγείρει και ο δήμαρχος Εορδαίας. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης.

Οι κάτοικοι λένε ότι με τις αποζημιώσεις που έλαβαν έχουν ξοδέψει τα περισσότερα και δεν μπορούν να τα επιστρέψουν, σημειώνοντας πως οι περιουσίες τους δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το εφετείο μείωσε τις τιμές των αποζημιώσεων λόγω μείωση των αντικειμενικών αξιών, γεγονός που αποβαίνει εις βάρος των κατοίκων, μη μπορώντας να τους αποζημιώσει για τις περιουσίες τους, όπως τόνισε ο Βασίλης Τσιότσιας.

«Στόχος είναι να βρεθεί μια εξωδικαστική λύση, ή να ισχύσουν οι τιμές του Πρωτοδικείου», τόνισε ο δήμαρχος Σάββας Ζαμανίδης , λέγοντας ότι θα γίνει και ενημέρωση για την πρόοδο της διαδικασίας της μετεγκατάστασης του οικισμού, την πρόοδο των μελετών κ.ο.κ. Μάλιστα οι οριστικές πολεοδομικές μελέτες θα παραληφθούν ίσως μέσα στο μήνα και οδεύουν προς την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού.

Σε υψηλούς τόνους ο Περιφερειάρχης

Ο  περιφερειάρχης μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει πολιτική προετοιμασία για το πως θα αντιμετωπιστεί η δευτεροβάθμια απόφαση του δικαστηρίου . Μάλιστα κάλεσε , σε υψηλούς τόνους, τη ΔΕΗ, να παραιτηθεί του δικαιώματός της για να λάβει τις αποζημιώσεις, λέγοντας ότι αν δεν το πράξει «με στρατηγική και όχι κατά μόνας, όλοι μαζί,. για όλα τα ζητήματα που έχει να κάνει στην περιοχή, θα έχει να βρει μια δυναμική αντίδραση της κοινωνίας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.  Ζήτησε να μην υπάρξει διάσπαση στον αγώνα των κατοίκων και της αυτοδιοίκησης, και ανέφερε πως νόμος για τις μετεγκαταστάσεις δεν υπάρχει. «Θα δεσμευθούμε για το νομικό κομμάτι όποια απόφαση παρθεί, αν είναι αρνητική , καλώ να παρθεί απόφαση από Δ.Σ. και Π.Σ., με τους βουλευτές στο πλευρό μας, να τηρήσουμε έναν αγώνα, ώστε να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να αστειεύονται μαζί μας. Θα επιστρέψουμε πίσω τι; Ποια χρήματα; Με τι θα χτίσετε; Δεν υπάρξει λογική, υπάρχει παραλογισμός. Όλοι μαζί ενωμένοι , εν συνόλω», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα την Πέμπτη η ατζέντα για τα ζητήματα με τη ΔΕΗ θα αλλάξει, όπως είπε ο κ. Καρυπίδης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου