Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Ενάντια στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης

Ως εξαιρετικά δυσμενής για την περιοχή εξέλιξη χαρακτηρίζει το Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννιδης το  νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή   σχετικά με  την πώληση μέρους του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ και συγκεκριμένα των μονάδων και των ορυχείων σε Μεγαλόπολη και Μελίτη. Και αυτό, όπως επισημαίνει διότι οδηγεί στην αποδυνάμωση της ΔΕΗ  και στην εκποίηση δημόσιου Εθνικού πλούτου.


Ο κ. Ιωαννίδης εκτός από το μέγιστο ζήτημα της εργασίας καθώς και η  στήριξη της περιοχής για την προσαρμογή της σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα σέβεται την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της, εκφράζει την αντίθεση του και στην αντικατάσταση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης ο οποίος ήταν στο 0,5% του τζίρου της ΔΕΗ από ειδικό τέλος ύψους 1,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα παραγόμενης από λιγνίτη ηλεκτρικής ενέργειας γεγονός που θα μειώσει κατά 30% τα έσοδα στην περιοχή. Σημειώνει παράλληλα ότι το σχεδιαζόμενο τέλος ικανοποιεί σε μερικό βαθμό ένα πλαίσιο ανταποδοτικότητας από την εξόρυξη λιγνίτη, αγνοεί όμως  τις ανάγκες και τα προβλήματα της περιοχής, που προκλήθηκαν εξαιτίας της μακροχρόνιας λιγνιτικής δραστηριότητας και που σήμερα έχουν φέρει τον τόπο σε δύσκολη θέση.

 Ο Δήμαρχος Κοζάνης υπογραμμίζει πως το ανταποδοτικό τέλος στις τοπικές κοινωνίες τα επόμενα χρόνια  θα πρέπει να είναι σταθερό και σε τέτοιο ύψος ώστε  να στηρίξει την αναπόφευκτη μετάβαση, την οποία ο τόπος και οι άνθρωποί του έχουν να αντιμετωπίσουν, χωρίς φυσικά να ευθύνονται για αυτήν, ενώ παράλληλα εκτιμά πως καθίσταται αναγκαία η αποδοχή της πρότασης των 5 ενεργειακών Δημάρχων για την κατεύθυνση μέρους των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στις δυο περιφέρειες, προκειμένου να υποστηρίξουν την προστασία, αλλά και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Τώρα που τα ψέματα τελείωσαν καταλήγει ο κ.Ιωαννίδης δεν έχουμε περιθώριο παρά να είμαστε ενωμένοι. Είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και στην προσπάθεια να έχει ο τόπος μας ένα βιώσιμο αύριο για μας και τα παιδιά μας.



ΕΡΤ Κοζάνης 
Κ.Δαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου