Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Επίκεντρο η προσέλκυση νέων τουριστών

8Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΠΑ


Η ανάπτυξη του τουρισμού και η προσέλκυση νέων σε ηλικία τουριστών, απασχόλησε κατά κύριο λόγο τους νέους από διάφορες βαλκανικές και ευρωπαϊκές χώρες, κατά την 8η Διεθνή Συνάντηση Νέων, που πραγματοποιείται στις Πρέσπες, στις 27 Ιουλίου – 1 Αυγούστου.

Τη συνάντηση διοργανώνει και φέτος το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών (CTP) σε συνεργασία με το Δήμο Πρεσπών και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.
Συμμετέχουν 25 νέοι ηλικίας 19 έως 27 ετών από την Αλβανία, την πΓΔΜ, την Τουρκία, τη Σερβία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Κατά την παραμονή τους επισκέφτηκαν ή πρόκειται να επισκεφθούν 4 χωριά (Μικρολίμνη, Καρυές, Καλλιθέα και Πλατύ) της λεκάνης της Μικρής Πρέσπας, όπου μιλούν με τους κατοίκους, μαθαίνουν για την ιστορία, τα αξιοθέατα, τα μονοπάτια, τις συνήθειες και τις παραδόσεις, προσπάθησαν να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες και πρότειναν ιδέες για δράσεις που μπορούν να προσελκύσουν νέους σε ηλικία, επισκέπτες.
Όπως διαπιστώθηκε η τουριστική κίνηση στις Πρέσπες είναι πολύ μειωμένη, όχι μόνο λόγω κρίσης, ούτε λόγω έλλειψης υποδομών, οι οποίες βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κυρίως ευθύνεται η έλλειψη προγραμμάτων δημιουργικών δραστηριοτήτων της νέας γενιάς, που επισκέπτεται την Πρέσπα. Έτσι οι νέοι και οι νέες των επτά χωρών κατέθεσαν προτάσεις για την διασυνοριακή τουριστική ανάπτυξη των Πρεσπών στις τρεις χώρες που περικλύουν τις λίμνες. Επισήμαναν για παράδειγμα την έλειψη δραστηριοτήτων γύρω από τη λίμνη και πρότειναν την διοργάνωση αθλητικών και άλλων δραστηριοτήτων. Επίσης πρότειναν την «ανακάλυψη» του εθνικού δρυμού και των πανέμορφων βουνών, με άλογα, με ποδήλατα βουνού. Στην κατεύθυνση αυτή επισημάνθηκε ότι απαιτούνται ξεναγοί και οδηγοί βουνού, οι οποίοι θα ξεναγούν τους τουρίστες.
Οι νέοι συνάντησαν ακόμη νέους επιχειρηματίες και συνομίλησαν μαζί τους, ανταλλάσσοντας απόψεις για την επιχειρηματική ανάπτυξη της περιοχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι συναντήσεις με μία νεαρή Γαλλίδα και μία νεαρή Ελληνίδα. Η πρώτη ηλικίας 26 ετών, είχε έρθει ως εθελόντρια στην Πρέσπα το 2005, συμμετέχοντας στα προγράμματα εθελοντικών δράσεων για ένα χρόνο. Έφυγε στο Βόλο, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο την «Ανάπτυξη Υπαίθρου». Επέστρεψε στον Λαιμό Πρεσπών, όπου αξιοποιώντας το πρόγραμμα Νέων Επιχειρηματιών δημιούργησε τη δική της επιχείρηση ενοικίασης ποδηλάτων και δράσεων προσανατολισμού. Η δεύτερη είναι 30χρονη Γεωργία Τάμπα, η οποία εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση – ταβέρνα, ενώ συγχρόνως άνοιξε και τουριστικό γραφείο.
Στο πλαίσιο της συνάντησης οι νέοι και οι νέες ενημερώθηκαν στο Κέντρο Πληροφόρησης της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών για την πλούσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, επισκέφτηκαν την βιβλιοθήκη, ενώ είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους παραδοσιακούς χορούς και τις παραδοσιακές φορεσιές. Φυσικά συμμετείχαν στο πλήθος εκδηλώσεων, στα λαϊκά γλέντια, στο Balkan Party, στο ποντιακό γλέντι, καθώς και στις αθλητικές δραστηριότητες.
Στις οκτώ διεθνείς συναντήσεις νέων, επισκέφτηκαν την Πρέσπα πάνω από 250 νέοι και νέες από 25 χώρες.


πτολεμαιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου