Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Έργα Περιβάλλοντος και Ενέργειας 190 εκ. ευρώ στο ΕΣΠΑ Δ. Μακεδονίας


Έργα Περιβάλλοντος και Ενέργειας 190 εκ. ευρώ στο ΕΣΠΑ Δ. Μακεδονίας
Τη χρηματοδότηση έργων περιβάλλοντος και ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 190.000.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από την Κοζάνη.
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχτές στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με συμμετέχοντες τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ζήτησε από τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων συγκεκριμενοποίηση των προτάσεων και ετοιμότητα των έργων. Μεταξύ των έργων που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ, συνολικού προϋπολογισμού 190 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβάνονται οι τηλεθερμάνσεις Πτολεμαΐδας και Φλώρινας, καθώς και μικρότερα έργα, όπως αυτά της διαχείρισης υδάτων.
Ειδικά για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας, ο πρόεδρος της ΔΕΤΗΠ κ. Κουσίδης, επέδωσε στον υπουργό πλήρη φάκελο, προκειμένου να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και να προχωρήσει το έργο.


Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, διατύπωσε πρόταση στον αρμόδιο υπουργό, με την οποία ζήτησε να συμμετάσχει η Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση με ποσοστό 10% στα έργα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στα φωτοβολταϊκά πάρκα, πρόταση την οποία ο Γ. Παπακωνσταντίνου την αντιμετώπισε θετικά. Μάλιστα, ο υπουργός ζήτησε από όλους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες την αποστολή στοιχείων για τη δυνατότητα ένταξης δημοτικών εκτάσεων στο Σχέδιο Ανάπτυξης ΑΠΕ και Φωτοβολταϊκών Πάρκων.
Ο δήμαρχος Κοζάνης έθεσε το θέμα της «ωρίμανσης» και «υλοποίησης» του προγράμματος «Ενεργόπολις», το οποίο χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» για την παραλίμνια και ευρύτερη ενεργειακή περιοχή.
Επισήμανε ότι για να γίνει πράξη το έργο, θα πρέπει η ΔΕΗ να αποδεσμεύσει εκτάσεις και να τις αποδώσει για χρήση στην αυτοδιοίκηση. Το λόγο πήραν επίσης πολλοί δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας, θέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές τους και αιτήματα υλοποίησης έργων.
Ακόμη οι τοπικοί φορείς έθεσαν θέμα επανεξέτασης του ποσοστού του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, το οποίο θα πρέπει να αυξηθεί, αλλά και τα έργα να έχουν περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα.


ptolemeos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου