Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Τέλος του έτους η ανάθεση κατασκευής της 5ης μονάδας

- Σε συνεργασία με ιδιώτη η ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ
- Υπό εξέταση το αίτημα της Μαυροπηγής για άμεση εκκένωση του οικισμού



Τέλος του έτους η ανάθεση κατασκευής της 5ης μονάδας
Ολοκληρώνεται μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η διαδικασία της τεχνικής αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι δύο ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες για την κατασκευή της 5ης λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα και μέχρι τέλος του έτους προβλέπεται να γίνει η ανάθεση του έργου.
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Εκθεσιακό Κέντρο του Λιγντικού Κέντρου στα ορυχεία.
«Προχωράνε οι διαδικασίες της τεχνικής αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι δύο κοινοπραξίες για την 5η μονάδα», είπε, επισημαίνοντας ότι η εντολή που έχει δώσει είναι να ολοκληρωθεί η τεχνική αξιολόγηση μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, «ώστε να ανοίξουμε αρχές Οκτωβρίου τις οικονομικές προσφορές». «Ελπίζω», πρόσθεσε, «ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί.
Ο σκοπός είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να μπορέσουμε να κάνουμε την ανάθεση του έργου», ενώ ερωτηθείς για την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη Φλώρινας είπε ότι «για ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ θα συζητήσουμε με άλλους όρους, μάλλον. Να την κάνουμε μαζί με ιδιώτη».


Ανέφερε ότι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της επιχείρησης συζητήθηκε και η διαδικασία μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής, που δρομολογήθηκε με την απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού καθώς σε λίγες μέρες θα εκδοθεί και το ΦΕΚ. Σημείωσε ότι πέρα από την τυπική διαδικασία μετεγκατάστασης του οικισμού, η διοίκηση της ΔΕΗ πήρε μια απόφαση: «Προχωράμε σε μια συμφωνία με τους κατοίκους, να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην μετεγκατάσταση λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με τις ρηγματώσεις» και συγκεκριμένα «για τις 62 κατοικίες που έχουν θεωρηθεί ακατάλληλες για κατοίκηση.
Πήραν εντολή οι υπηρεσιακοί παράγοντες να προχωρήσουν και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε και για τον υπόλοιπο οικισμό» και επανέλαβε τη δέσμευση ότι η ΔΕΗ αναλαμβάνει να καταβάλει προκαταβολικά το 50% της αποζημίωσης στους δικαιούχους των πληγεισών κατοικιών και το υπόλοιπο με την έκδοση της τελικής απόφασης του δικαστηρίου.

Όσο για το αίτημα που έθεσε αντιπροσωπεία του τοπικού συμβουλίου της Μαυροπηγής στον κ. Ζερβό, μάλιστα κάτοικοι του οικισμού είχαν στήσει καρτέρι στον πρόεδρο της ΔΕΗ απέναντι από την είσοδο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ), για να διατρανωθεί το αίτημά τους για άμεση εκκένωση του οικισμού και την ανάληψη του κόστους της εκκένωσης από τη ΔΕΗ, δεν δόθηκε καμία σχετική υπόσχεση από τον πρόεδρο της ΔΕΗ, ο οποίος είπε ότι «τα θέματα που έθεσε η αντιπροσωπεία των κατοίκων της Μαυροπηγής πρέπει να τα εξετάσουμε, δεν μπορούσαμε να πάρουμε απόφαση εκείνη την ώρα».
Όπως δήλωσε ωστόσο στον «Π» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαυροπηγής Αναστάσιος Εμμανουήλ, «δεν μας καλύπτει το ότι βγαίνει σε λίγο το ΦΕΚ για την απαλλοτρίωση του οικισμού. Υπάρχουν μια σειρά ζητήματα που έχουν άμεση προτεραιότητα και ζητάνε λύση, όπως το θέμα της ασφάλειας των κατοίκων της Μαυροπηγής που είναι πρωτεύον για μας, γι’ αυτό ζητάμε την άμεση εκκένωση του οικισμού».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΚΑ για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι περισσότερο, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια διαπραγμάτευση με την ευρωπαϊκή επιτροπή και ότι αυτό που προτείνει είναι ένα μείγμα μεταξύ ανταλλαγής ενέργειας και πώλησης μονάδων, επισημαίνοντας ότι «η διοίκηση της επιχείρησης θα κάνει ό,τι αποφασίσει η κυβέρνηση», ενώ αναφερθείς στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της επιχείρησης στην περιοχή μας είπε ότι γίνεται για πρώτη φορά κάτι τέτοιο και ότι «σηματοδοτεί την μεγάλη σημασία που έχει για τη ΔΕΗ η περιοχή».

ptolemeos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου