Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Λίγα τα βιβλία, αλλά λίγα και τα κενά

Η νέα σχολική χρονιά άρχισε χθες με λίγα βιβλία να έχουν αποσταλεί και τους εκπαιδευτικούς να ετοιμάζονται για φωτοτυπίες και διανομή DVD στους μαθητές.
Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, που παρέστη στον αγιασμό στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής, μίλησε για μια «δύσκολη χρονιά για όλους», ενώ για την καθυστέρηση των βιβλίων, τόνισε: «Υπουργείο, καθηγητές, δάσκαλοι, γονείς και φορείς, με τον καλύτερο τρόπο, με τη χρησιμοποίηση του Ψηφιακού Σχολείου, που είναι στη διάθεση όλων των παιδιών, με την υποστήριξη πρόσθετου διδακτικού υλικού και την αλληλεγγύη του μαθητή και του δασκάλου, θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις πρώτες δύσκολες μέρες». Ορισμένοι γονείς, πάντως, αποδοκίμασαν την Αννα Διαμαντοπούλου για την καθυστέρηση στα βιβλία.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, υποστήριξε ότι το πρώτο κουδούνι ήχησε με 4.703 κενά εκπαιδευτικών. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ο υπολογισμός αυτός δεν είναι ακριβής. «Η αλήθεια είναι ότι τα σχολεία ξεκινούν με τα λιγότερα δυνατά κενά, παρά τις 8.000 συνταξιοδοτήσεις, τον μικρό αριθμό διορισμών (600) και τις νέες ανάγκες που προέκυψαν από τα νέα προγράμματα που εφαρμόζονται σε όλες τις βαθμίδες», τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Βασίλης Κουλαϊδής.

Σε 14.500 σχολεία και σε συνολική δύναμη 170.000 εκπαιδευτικών, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τα κενά σε πανελλαδικό επίπεδο σε δασκάλους και νηπιαγωγούς είναι 675 και σε ειδικότητες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (καλλιτεχνικά, μουσική, θεατρική αγωγή) 1.736. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διαπιστώθηκαν 447 κενά και 483 σε τεχνικές ειδικότητες. Αυτά τα κενά, που σύμφωνα με το υπουργείο είναι λιγότερα από κάθε χρονιά λόγω των έγκαιρων αποσπάσεων, μεταθέσεων, αλλά και των συγχωνεύσεων σχολείων που επιμελήθηκε η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, θα καλυφθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Κομνηνός Μαντάς, πάντως, ζήτησε παραιτήσεις υπευθύνων για το πρόβλημα των βιβλίων και υποστήριξε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα προβλήματα με τα λειτουργικά έξοδα, λόγω υποχρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η ΔΟΕ, σε περισσότερες από 20 διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έφτασαν χθες καθόλου βιβλία για τα δημοτικά σχολεία, ενώ σε περίπου 40 διευθύνσεις έφτασαν μόλις 15-20 από 126 συνολικά τίτλους. Πάντως υπάρχουν και περιοχές, ιδίως νησιά και δυσπρόσιτες ή παραμεθόριες, όπου η κατάσταση είναι καλύτερη και στα σχολεία έφτασαν έως και το 80% των βιβλίων, ενώ σε αρκετά σχολεία έφτασαν τουλάχιστον τα βασικά βιβλία, αλλά χωρίς τετράδια εργασιών. Ανάλογη είναι η κατάσταση με τα βιβλία και στη Μέση Εκπαίδευση.

τα Νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου