Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Στον «αέρα» από το Νοέμβριο οι συντάξεις των ασφαλισμένων της ΔΕΗ


Την κάθετη διαφωνία του με την πώληση λιγνιτικών σταθμών και περεταίρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ τόνισε το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που συνεδρίασε στις 7 Σεπτεμβρίου στην Πτολεμαΐδα, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση για τη σωτηρία του ΤΑΥΤΕΚΩ και τη διασφάλιση των συντάξεων και του εφάπαξ των συνταξιούχων της ΔΕΗ.
«Δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε, δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα της ΔΕΗ», γιατί κάτι τέτοιο δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, τόνισαν σε όλους τους τόνους ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος και Κώστας Κατσαρός, αντίστοιχα. Όπως μάλιστα υπογράμμισε ο πρόεδρος, εάν η ΔΕΗ περάσει στα χέρια ιδιωτών ο καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει δυο και τρεις φορές πάνω την τιμή της κιλοβατώρας, λέγοντας ότι η ΓΕΝΟΠ θα δώσει τον αγώνα της για να προασπίσει τα συμφέροντα των καταναλωτών.


«Οι ιδιώτες θέλουν να πάρουν τα πάντα έτοιμα χωρίς να βάλουν “μία”. Γι’ αυτό τους λέμε “αεριτζήδες”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, υπογραμμίζοντας ότι αν οι ιδιώτες θέλουν να μπουν στο λιγνίτη «ας ανοίξουν τα ορυχεία της Ελασσόνας και της Δράμας. Αλλά σιγά μην το κάνουν. Είπαμε αυτό απαιτεί κόστος. Αυτοί επιδιώκουν να κάνει το κράτος τις μονάδες και μετά να τις παίρνουν αυτοί έτοιμες».
Μεγάλο μέρος της συνεδρίασης ωστόσο, που διήρκησε μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης, απασχόλησε το πρόβλημα του ασφαλιστικού οργανισμού των εργαζομένων της ΔΕΗ (ΤΑΥΤΕΚΩ) λόγω μειωμένης χρηματοδότησής του, ιδιαίτερα που το απαίτησαν δεκάδες συνταξιούχοι που έδωσαν παρών στη συνεδρίαση, καθώς περιμένουν καιρό τώρα να πάρουν το εφάπαξ τους και αγωνιούν για την καταβολή των συντάξεών τους, αλλά και την άρνηση των φαρμακοποιών να χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του οργανισμού.
Ο κ. Φωτόπουλος, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι 1050 εργαζόμενοι από την περιοχή μας που συνταξιοδοτήθηκαν πριν ενάμισι χρόνο «περιμένουν ακόμη να πάρουν το εφάπαξ που τους αναλογεί, γιατί δυστυχώς η πολιτεία δεν σέβεται τους νόμους που έχει ψηφίσει», λέγοντας ότι «μας κατάντησαν επαίτες» και πως «αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση σε δύο μήνες δεν θα έχουμε λεφτά να πληρωθούν οι συντάξεις», στηλιτεύοντας ταυτόχρονα το να μην έχουν οι συνταξιούχοι πρόσβαση στα φάρμακα.
«Φθάσαμε σε αυτό το απαράδεκτο σημείο γιατί η πολιτεία δεν σέβεται τους νόμους που η ίδια ψήφισε», είπε και υπενθύμισε ότι το 1999 αναγνωρίστηκε με νόμο η ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων που είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ και ότι η πολιτεία οφείλει να δίνε κάθε χρόνο τα χρήματα για την απρόσκοπτη καταβολή των εφάπαξ και την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των ασφαλισμένων.
Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν η κυβέρνηση με τη νέα αναλογιστική μελέτη που ετοιμάζει έχει στο μυαλό της να εξαφανίσει την περιουσία των εργαζομένων της ΔΕΗ- που με την τελευταία επικαιροποιημένη μελέτη ανέρχεται στα 11,9 δις ευρώ - «να ξέρει ότι δεν θα το δεχτούμε» και ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα «η ΓΕΝΟΠ θα προσφύγει νομικά σε όλα τα επίπεδα για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Αν η πολιτεία δεν συμμορφώνεται ως όφειλε θα την αναγκάσουμε εμείς. Και πέρα από τη νομική παρέμβαση θα συνεχίσουμε και τη συνδικαλιστική δράση με κάθε μορφής κινητοποιήσεις». Διότι, «η πολιτεία μας χρωστάει γιατί η ΔΕΗ αν έγινε κολοσσός και κατάφερε να εξηλεκτρίσει τη χώρα και να έχει τη φθηνότερη κιλοβατώρα σε όλη την Ευρώπη αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες: ο ένας είναι οι λιγνίτες που κατά κύριο λόγο υπάρχουν στην πολύπαθη αυτή περιοχή που τόσα έχει προσφέρει και ο δεύτερος οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που πήγαιναν κατευθείαν στην επιχείρηση και γλίτωνε τον ακριβό δανεισμό».

ptolemeos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου