Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Με όνειρα και ελπίδες αλλά χωρίς βιβλία ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά και στην περιοχή

Το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτύπησε το πρωί για περίπου 1.300.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για περίπου 180.000 εκπαιδευτικούς.

Φέτος, η χρονιά ξεκίνησε με πρώτο και κύριο πρόβλημα τις ελλείψεις σε βιβλία σε αρκετά σχολεία με το Υπουργείο να υπόσχεται πως ο κύριος, όγκος των βιβλίων στη νησιωτική χώρα, στις παραμεθόριες, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, θα βρίσκεται στα σχολεία εγκαίρως, ενώ οι ελλείψεις που υπάρχουν στις υπόλοιπες περιοχές να καλυφθούν σε λίγες ημέρες.
Το υπουργείο Παιδείας έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα όσο το δυνατό γρηγορότερα, ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας, στον οποίο ανήκει η αρμοδιότητα του Εθνικού Τυπογραφείου έδωσε εντολή και ξεκίνησε μέσα στο Σαββατοκύριακο η αναπαραγωγή 50.000 τευχών, δηλαδή δύο ανά κάθε μαθητή της γ´τάξης του Γυμνασίου με τις πρώτες 40 σελίδες, πέντε μαθημάτων το κάθε τεύχος. Από το υπουργείο Παιδείας έχουν δοθεί οδηγίες στα σχολεία, ώστε, όπου υπάρχουν προβλήματα, αυτά να αμβλυνθούν. Eχει ήδη δρομολογηθεί η αποστολή των dvd, τα οποία περιέχουν την ύλη των σχολικών βιβλίων που θα μπορούν με μία απλή κίνηση στον υπολογιστή τους να «κατεβάσουν» οι μαθητές, ενώ τις πρώτες ημέρες θα δοθούν και φωτοτυπίες.


Aλλωστε, το υπουργείο στο σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Φέτος, η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου - κατά 49 μέρες πέραν του προβλεπόμενου από το νόμο χρόνου - σχετικά με τη διαδικασία προμήθειας χάρτου, οδήγησε ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί μόλις στο τέλος Αυγούστου, και αυτό με τιτάνιες προσπάθειες». Ιδιαίτερα στις σχετικές οδηγίες τονίζει το υπουργείο ότι το «ξεκίνημα της νέας χρονιάς, που σηματοδοτεί την έναρξη του Νέου Λυκείου, την εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών, τα 960 ολοήμερα σχολεία και σειρά άλλων πρωτοβουλιών, επισκιάζεται από το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη μη έγκαιρη αποστολή όλων των βιβλίων στα σχολεία.
Βέβαια, το πρωταρχικό για τη λειτουργία των σχολείων, που είναι η πλήρης κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αντιμετωπίζεται με εξαιρετικά θετικό τρόπο, παρά την αποχώρηση χιλιάδων εκπαιδευτικών».
Δήμος Κοζάνης: Γέμισαν οι δρόμοι της πόλης από μαθητές
Με τον Αγιασμό σε όλα τα σχολεία της Κοζάνης ξεκίνησε χθες η νέα σχολική χρονιά. Μια χρονιά, που ξεκίνησε με όνειρα και ελπίδες για χιλιάδες μαθητές, οι οποίοι όμως θα αναγκαστούν να περιμένουν μέχρι να πάρουν στα χέρια τους, τα σχολικά βιβλία, καθώς τα υπάρχοντα βιβλία δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Από το πρωί χθες το κλίμα στην πόλη ήταν διαφορετικό καθώς οι δρόμοι της πόλης γέμισαν από μαθητές αλλά και γονείς, παπούδες και γιαγιάδες, που βρέθηκαν κοντά στα παιδιά τους, την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς.
Την παράσταση όπως πάντα έκλεψαν τα “πρωτάκια” του δημοτικού, που κρατόντας σφιχτά το χέρι της μαμάς τους, κοιτούσαν γεμάτα απορία το χώρο, όπου θα περάσουν μεγάλο μέρος των επόμενων 6 χρόνων της ζωής τους.
Κοντά στα παιδιά του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης βρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γ. Σόκουτης μαζί με τον Αστυνομικό Δ/ντη Κοζάνης Γιώργο Καραΐτση και τον Διοικητή της Τροχαίας Σπύρο Διόγκαρη. Οι άνδρες και οι γυναίκες της Τροχαίας μάλιστα μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στους γονείς των παιδιών για την ασφαλή κυκλοφορία από το σπίτι έως το σχολείο.
Στο 4ο Γυμνάσιο Κοζάνης τον αγιασμό παρακολούθησε ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Κοσματόπουλος.
Δήμος Εορδαίας: Αγιασμός στο Μουσικό Σχολείο
Στον Αγιασμό του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαίδας, βρέθηκαν χθες το πρωί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής και η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου.
“Η νέα σχολική χρονιά γεννάει ελπίδες για τη νέα μας γενιά και προσδοκούμε όλοι μας, τα παιδιά μας να λειτουργήσουν με όρους, που δεν θα επαναλάβουν τα λάθη των προηγούμενων γενιών” τόνισε ο κ. Δακής.
Την υπόσχεση του Δήμου Εορδαίας για τη στήριξη με όλες του τις δυνάμεις των σχολείων της περιοχής τόνισε σε δηλώσεις της η Δήμαρχος Π. Βρυζίδου. “Πρέπει να ξέρετε ότι είστε το μέλλον του τόπου μας. Oτι κάνουμε το κάνουμε ώστε να βρείτε μια πατρίδα, που θα σας προσφέρει ένα αισιόδοξο μέλλον” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δήμος Βοίου: Συνεχίζουν τη λειτουργία του τα Γυμνάσια Εράτυρας και Τσοτυλίου
Χωρίς να ανασταλεί η λειτουργία των Γυμνασίων Εράτυρας και Τσοτυλίου, όπως και του Λυκείου Τσοτυλίου, θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας. Η ηγεσία του Υπουργείου αφού επανεξέτασε όλα τα επιχειρήματα της Δημοτικής Αρχής του Βοΐου, όσο και τις σύσσωμες φωνές των τοπικών κοινωνιών, έκρινε αναγκαία τη συνέχιση λειτουργίας των σχολικών μονάδων. ¸τσι το Γυμνάσιο Τσουτυλίου συνεχίζει τη λειτουργία διατηρώντας τις Λυκειακές τάξεις, ενώ ως παράρτημα του Γυμνασίου Γαλατινής θα λειτουργήσει και το Γυμνάσιο της Εράτυρας.
Η Δήμαρχος Βοΐου, Παναγιώτα Ορφανίδου, χαιρετίζει τη νέα απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που ουσιαστικά αποκατέστησε μια αδικία για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Εράτυρας και του Τσοτυλίου: «Τα επιχειρήματά μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εισακούστηκαν. Οι σχολικές μονάδες του Βοΐου συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, όπως σύσσωμες οι τοπικές κοινωνικές ζητούσαν. Καλώ μαθητές και γονείς να αφοσιωθούν στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, που θα τους βρει και πάλι στα δικά τους σχολεία. Παράλληλα θέλω να διαμηνύσω προς πάσα κατεύθυνση πως το Βόιο έχει ένα μόνο δρόμο εάν θέλει να ορθοποδήσει στο μέλλον. Οι τοπικές του κοινωνίες και οι τοπικοί φορείς να προχωρήσουν ενωτικά και χωρίς φωνές τοπικισμού που μόνο άσχημα αποτελέσματα έφεραν για τον τόπο μας».

Ο Αγιασμός στα σχολεία του Δήμου Σερβίων - Βελβεντού

Το πρώτο κουδούνι για την νέα εκπαιδευτική χρονιά χτύπησε στα σχολεία του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού. Ο καθιερωμένος αγιασμός πραγματοποιήθηκε στις σχολικές μονάδες του Δήμου ενώ κοντά στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του Γυμνασίου – Λυκείου Σερβίων, του Γυμνασίου – Λυκείου Βελβεντού και του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού βρέθηκε ο Δήμαρχος Βασίλης Κωνσταντόπουλος και σύμπασα η Δημοτική Αρχή.

Στο μήνυμα του ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού ευχήθηκε καλή, δημιουργική και παραγωγική χρονιά υπογραμμίζοντας το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου. «Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι η αφετηρία, για κάθε μαθητή, μιας νέας προσπάθειας ατομικής αλλά και συλλογικής, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Είμαστε πάντα δίπλα στην μαθητική κοινότητα, στηρίζουμε την προσπάθειά που γίνεται καθώς η παιδεία και η ποιότητα εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή. Το σχολείο δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή γνώσεων αλλά προσφέρει πολύτιμα εφόδια και αξίες όπως η υπευθυνότητα, η δημιουργικότητα, ο σεβασμός και η αγάπη για τον συνάνθρωπο η ευγενής άμμιλα και η συνεργασία. Στοιχεία απαραίτητα για κάθε ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Είμαι βέβαιος πως θα δώσετε όλοι, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, τον καλύτερό σας εαυτό ώστε η νέα σχολική χρονιά να είναι αποδοτική και δημιουργική» ανέφερε ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος. Συνεργεία του Δήμου μετά και τη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με τους Διευθυντές των σχολείων και τις σχολικές επιτροπές ήδη έχουν πραγματοποιήσει και συνεχίζονται εργασίες συντήρησης με παρεμβάσεις και επιδιορθώσεις εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων των εκπαιδευτικών μονάδων του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού.


Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου